Giro 2018: Dennis klokt snelste tijd in Rovereto, Yates behoudt roze
foto: LaPresse
dinsdag 22 mei 2018 om 17:13

Giro 2018: Dennis klokt snelste tijd in Rovereto, Yates behoudt roze

De individuele tijdrit in de Giro d’Italia is een prooi geworden voor Rohan Dennis. Het Australische tijdritkanon van BMC klokte na 34,2 kilometer een tijd van precies veertig minuten, en bleef daarmee Tony Martin en Tom Dumoulin voor. De strijd om het roze tussen leider Simon Yates en jager Dumoulin werd beslist in het voordeel van de Brit. De Mitchelton-Scott-renner verloor uiteindelijk 1:15 op de Nederlander, waarmee hij in het klassement 56 seconden overhoudt.

Rode lantaarn Giuseppe Fonzi had de eer om als eerste te beginnen aan de 34,2 kilometer lange tijdrit van startplaats Trento naar finishstad Rovereto. De Italiaan van Wilier Triestina-Selle Italia rolde om 13:20 van het startpodium op het Piazza Duomo. Hij kreeg een overwegend vlakke tijdrit over rechte wegen voorgeschoteld, met één klimmetje in de slotfase.

Pedersen zet eerste richttijd neer
De jonge Mads Pedersen was de eerste dagfavoriet die van start ging. De Trek-Segafredo-renner kreeg in het begin hulp van zijn één minuut eerder gestarte ploeggenoot Boy van Poppel, die Pedersen kort op sleeptouw wist te nemen. De 22-jarige Deen had duidelijk profijt van deze helpende hand, want aan het eerste tussenpunt noteerde hij de snelste tijd. Pedersen ging door op zijn elan, wat hem uiteindelijk aan de finish een richttijd van 41:04 opleverde.

De eerste (mede)specialist die zijn tanden stukbeet op deze tijd, was zijn ploegmaat Ryan Mullen. De Ierse tijdritspecialist strandde uiteindelijk op vijf tellen. Iemand die nog nadrukkelijker aan de stoelpoten van Pedersen zaagde, was Victor Campenaerts. De Europees kampioen tegen het uurwerk, die vooraf hoog van de toren blies, kwam uiteindelijk drie tikken tekort.

Van Emden moet meerdere erkennen in ‘Der Panzerwagen’
Het betekende echter niet dat Pedersen rustig in de hot seat kon gaan zitten; onderweg bleken zowel Alex Dowsett als Jos van Emden een pak sneller. De Brit van Katusha-Alpecin wist zijn inspanning door te trekken tot de streep, wat betekende dat hij met 40:40 de tijd van Pedersen van de tabellen wist te vegen.

Dowsett had zich nog nauwelijks in de hot seat genesteld, of hij mocht al weer plaatsmaken voor Van Emden. De tijdrijder van LottoNL-Jumbo klokte een uitstekende 40:27, waarmee hij dertien seconde sneller was dan de Brit. De 33-jarige Schiedammer leek daarmee kans te maken op een nieuwe tijdritzege in La Corsa Rosa. 

Dit was echter buiten Tony Martin gerekend. De bonkige Duitser reed – na enkele mindere prestaties tegen de klok – weer een ouderwets goede tijdrit. Dit resulteerde in een knappe 40:13 voor Der Panzerwagen, waarmee hij veertien tellen onder de toptijd van Van Emden wist te duiken.

Dennis maakt favorietenstatus waar
De viervoudig wereldkampioen tijdrijden mocht daarmee hopen op de dagzege, want in het tweede deel bleken weinig tijdrijders van allure hun opwachting te maken. Toch waren er nog wel enkele opvallende prestaties te noteren. Vooral het rijden van Fabio Aru sprong in het oog. De kopman van UAE Emirates – die onderweg naar Sappada zijn Waterloo vond – vloog als herboren over het parcours; met 40:37 wist hij naar een sensationele zesde tijd te rijden.

Niet lang daarna ontbrandde de strijd tussen de klassementsrenners. Rohan Dennis maakte zijn faam als tijdrijder waar door onderweg de snelste tijd te klokken. Hiermee versmachtte hij rechtstreekse concurrenten als Patrick Konrad, Pello Bilbao en George Bennett, die minuten moesten prijsgeven op de Australiër. Dit gaf de BMC-kopman vleugels, wat hem uiteindelijk bracht op een eindtijd van exact veertig minuten.

foto: Fabio Ferrari – LaPresse

Dumoulin bijt tanden stuk, Yates houdt schade beperkt 
Inmiddels passeerde de top-vijf aan het eerste tussenpunt in Aldeno. Miguel Ángel López en Thibaut Pinot zagen zich daar in het defensief gedrongen, terwijl Domenico Pozzovivo zijn derde plak met verve wist vast te houden. Wereldkampioen tijdrijden Dumoulin klokte dan weer ‘slechts’ 15:45, waarmee hij zeventien tikken trager was dan Dennis. Yates wist met 16:05 de schade binnen de perken te houden.

Pinot – die vooraf hoopte om de podiumplek van Pozzovivo aan te vallen – bleek bezig aan een ware baaldag. Met een tijd van 32:13 moest hij aan het tweede tussenpunt worden gezocht in de middenmoot. Zijn Italiaanse concurrent deed het een stuk beter met een tijd van 31:27. Dumoulin bereikte dit punt na 29:56, waarmee hij 48 seconden sneller was dan een nog altijd stevig doorrijdende Yates.

foto: Fabio Ferrari – LaPresse

Aan de streep bleek Pinot niet alleen zijn meerdere te moeten erkennen in Pozzovivo, de Groupama-FDJ-renner kelderde uit de top-vijf ter faveure van Chris Froome. Dumoulin klokte aan de finish 40:22, waarmee hij 22 seconden langzamer was dan Dennis. Hij bleek hiermee 1:15 rapper dan roze trui Yates, die daarmee met verve zijn leidende positie wist te behouden.

Het verschil tussen beide kemphanen bedraagt nu – met nog drie Alpenritten te gaan – 56 seconden.

RIDE Magazine
114 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2018 17:46
Yates en Pozzovivo rijden helemaal geen supertijdrit, maar naar vermogen. Vergelijkbaar met Sam Oomen, die het ook goed doet. Dit is geen parcours zoals Jeruzalem of Montefalco, waarop je iedereen wegblaast met de grote motor.
22 mei 2018 17:49
@ Jean Dumas. Rare reactie of je schrijft het verkeerd op. Dit is juist wel een parcours waarop je iedereen wegblaast met de grote motor, kijk maar naar de top-vijf: Dennis, Martin en Van Emden zijn daar schoolvoorbeelden van die in Israel minder voor de dag kwamen.
22 mei 2018 17:50
@cjjelle . Deze tijdrit was niet goed. En ik weet zeker dat Tom dat zelf zal beamen.
En bergop ook gewoon net wat minder. Vorig jaar wint hij op bergop op Oropa. En welke prestatie hij leverde na die sanitaire stop. Dat was indrukwekkend. Dat heeft hij nu niet.

En Yates is (tot nu toe) gewoon beter. AAn de andere kant vallen Chaves, Aru en Froome weer tegen. Dus staat hij nu mooi 2e. En wie weet komt er een zwakke dag van Yates.
22 mei 2018 17:50
Aru werd twee jaar terug ook al derde (na Froome en Dumoulin) in de tweede grote tijdrit van de tour de France. Ook toen bakte hij er verder niks meer van. Hij is er nooit in geslaagd een regelmatig presterende prof te worden, in tegenstelling bijvoorbeeld tot de Yates - broers, die dat onmiddellijk onder de knie hadden.
22 mei 2018 17:50
Volgens mij, zei de gek, moet TD eigenlijk nu al de overweging maken: consolideren en sparen voor de Tour, of ook de komende week alles geven. Na winst is alleen herhaling goed genoeg, zoiets....
22 mei 2018 17:56
Prima tijdrit van Dumoulin hoor. Helaas kon hij niets extra's. Had van Yates in deze vorm overigens beter verwacht. Zien we verval bij hem? Donderdag kijken of hij inderdaad minder wordt; hopelijk kan TD er een Oropaatje doen.
22 mei 2018 18:00
Dumoulin goed. Klasse maar net niet top vandaag. Maar wel stevig 2e. Wat een luxe! En afgekorte ploegnaam van Aru en Ulissi, moet dat geen TUE zijn i.p.v. UAE Team?
22 mei 2018 18:00
Ulissi werd zwaar op sleeptouw genomen door Conti en dat was duidelijk in beeld maar er wordt niks mee gedaan? Aru zal ook wel een paar helpers hebben gehad onderweg kan niet anders.
22 mei 2018 18:02
Maar enfin dumo staat een minuut achter en iedereen dumo incluis heeft er zich al bij neergelegd. Die mentaliteit begrijp ik dus niet, probeer dan toch iets godverdomme.
22 mei 2018 18:03
Dennis verteert 2 weken rijden voor het klassement dus niet slechter dan Dumoulin.
22 mei 2018 18:05
Tom prima, Yates goed (roze trui geeft nou eenmaal vleugels), Froome zal 3 bergritten nog van zich doen spreken, Aru rijdt de ballen uit zijn fietsbroek maar ja, hij staat nog steeds 22e op 24 minuten! Aru heeft aangekondigd dat hij zijn tijdrit heeft verbeterd; gaat nog stijgen maar de vorm komt te laat. Yates is pas 25 he, misschien nog slechte dag voor hem. Maar hij heeft een kussen van 56 sec op Tom en van 3/4 minuten op de volgende, denk dat dat genoeg is. Ik ga voor 1. Yates 2. Dumoulin 3. Froome/Pozzovivo
22 mei 2018 18:07
Dus... er gaat een driestrijd komen tussen Pozzo, Froome en Pinot om de derde podiumplek. Dus.... die zullen naar elkaar kijken als probeert weg te rijden. Dus.... er is een mogelijkheid. Maar dan moet Tom ook daadwerkelijk iets beter zijn dan Yates.
22 mei 2018 18:08
@de nieuweMerckx

Quote:
Aru werd twee jaar terug ook al derde (na Froome en Dumoulin) in de tweede grote tijdrit van de tour de France.


Hier ga je compleet het schip mee in , die tijdrit was een klimtijdrit van 17 kilometer. Zelfs in zijn Vuelta van 2015 verloor hij 1:53 op Tom in de laatste tijdrit. Deze kerel is geen tijdrijder , hij zal wel meegezogen zijn door de motoren en of langs Nibali geweest zijn om te vragen wat te doen als je in de vernieling bent gereden om weer na de rust dag plots onnavolgbare prestaties neer te kunnen zetten.
Dikke proficiat aan Yates en Tom.

Edit 18:16 uur ;

Aru en de tijdrit in 2018.

Abu Dhabi Tour 12,6 K
34e op 0,51
Tirreno-Adriatico 10 K
70e op 1;03
Giro 2018
1e etappe 9.7 K
47e op 0,50

Hoezo aan zijn tijdrit gewerkt ?
22 mei 2018 18:09
@bartje: denk niet dat Dumoulin de Tour gaat rijden na deze zware Giro.
22 mei 2018 18:12
Yates moet nog als lichte renner over een onverharde col. Kansen genoeg voor Tom.
22 mei 2018 18:13
Tom OK, Yates goed. Dat had toch andersom moeten zijn wilde Tom in de buurt komen van die roze trui.

Campenaerts niet bij de eerste 10. Ik heb niet alles gezien, weet iemand wat er met hem gebeurd is?
22 mei 2018 18:15
Redelijke tijdrit, maar meer ook niet. Ploeggenoot Chad Haga deed er slechts 25sec. langer over, voor wat het waard is natuurlijk.
Nog steeds een mooie klassering binnen de minuut, maar het zal nog lastig genoeg worden.
Benieuwd wat SKY nog in petto heeft....
22 mei 2018 18:18
Wat kunnen mensen toch ontevreden zijn , de Nederlanders worden 3 en 4 , Tom staat 2 in het AK en toch zijn we niet tevreden.
22 mei 2018 18:19
@Bartje
Gezien het programma van TD na de Giro acht ik persoonlijk de kans op tour deelname van TD echt nagenoeg nul. Eerst hammer series en dan nog Zwitserland. Goed aan de start van de Tour verschijnen lijkt mij dan uitgesloten.
22 mei 2018 18:19
@urbansteel kruijs reed zichzelf te pletter tegen een muur en chavez was op na 3 weken.
Dat is de realiteit.........nibali had daar echt niets voor nodig.
22 mei 2018 18:20
Al die voorbarige conclusies, terwijl er nog enorm zware etappes moeten worden verreden... Natuurlijk wordt het moeilijk voor Tom, tegen een beresterke Yates, maar er zijn gekkere dingen gebeurd dan de nr. 2 die minder dan een minuut goedmaakt op de nr. 1 in de derde week van een grote ronde.

Er is slechts 1 ding zeker: Aru heeft zich gespaard in de Dolomieten omdat hij zich tot doel heeft gesteld wereldkampioen tijdrijden te worden en zich in deze tijdrit voor het eerst als toptijdrijder wilde testen. Bron: ProCyclingGossip
22 mei 2018 18:20
De afgelopen jaren heb ik in meerdere rondes vlak voor de bergen van de laatste week altijd een unheimisch gevoel gehad. Sorry het klinkt heel maf en zweverig maar ik had een voorgevoel bij Kruijswijk dat hij ging vallen in die afdaling en liep een minuut voor het gebeurde de kamer uit en hoorde het gevloek van Michael Boogert toen ik al in de gang stond. Zo had ik ook met Dumoulin in de Vuelta dat hij er nog doorheen zou zakken. Bij Parijs Nice riep ik tegen de tv: Poels man doe eens ff rustig want je gaat onderuit en beng daar lag hij. En Mollema zag ik ook al niet op het podium eindigen in de tour. Alleen vorig jaar had ik vooraf een goed gevoel bij Dumoulin en zei voor de start van de giro tegen iemand die op vakantie ging dat als ze terug zou zijn Dumoulin de giro gewonnen had. Het is compleet irrationeel ik weet het, maar ik zie dit niet met Yates gebeuren :-). Voor mijn gevoel ligt het roze vast al vanaf de eerste bergetappe.
22 mei 2018 18:21
Campenaerts dan toch wel de tegenvaller van de dag.
22 mei 2018 18:24
@Nibs

Tot voor de rustdag kwam NIbali hoegenaamd bij wijze van spreken niet vooruit. Drie dagen voor het einde stond hij 4,43 achter op Kruijswijk.
22 mei 2018 18:27
Als Tom Dumoulin na de tijdrit 2 minuten voorsprong had gehad op de rest, had ie een hele grote kans gehad om de giro opnieuw te winnen. Nu heeft ie 2 minuten voorsprong op nummer 3 en de rest. Tweede in het eindklassement van een grote ronde zit er dus dik in. De laatste die dat presteerde was volgens mij Rooks in de Tour van 1988!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.