Giro 2019: Roglic op podium naast eindwinnaar Carapaz, Haga wint tijdrit
foto: LaPresse
zondag 2 juni 2019 om 17:09

Giro 2019: Roglic op podium naast eindwinnaar Carapaz, Haga wint tijdrit

Richard Carapaz heeft voor het eerst in zijn loopbaan een grote ronde gewonnen. De Movistar-renner is de eerste Ecuadoriaan die de Giro wist te winnen. In de afsluitende tijdrit van 17 kilometer door Verona hield hij stand en trok hij de eindzege over de meet. Naast hem op het podium stonden Vincenzo Nibali en Primoz Roglic, die met een sterke tijdrit Mikel Landa nog van de derde plaats wist te rijden. De dagzege ging verrassend naar Chad Haga.

Victor Campenaerts
Topfavoriet Victor Campenaerts begon al vroeg. De Belgische houder van het werelduurrecord zette op de top van de klim de snelste tussentijd (14.08) neer en trok dat door tot in de binnenstad van Verona. Zijn eindtijd was 22.11. Een opvallende chrono was er van Jozef Cerny. De Tsjech was slechts zeven seconden trager dan Campenaerts.

foto: LaPresse

Chad Haga
Een grote verrassing volgde al snel, want het was Chad Haga van Team Sunweb die een puike tijdrit afwerkte en Campenaerts met 22.07 van de hot seat duwde. De Amerikaan mocht tot laat in de middag in de stoel van de leider blijven zitten. Tot de favorieten aan de beurt waren, was er nog een opvallende tijd te melden. Thomas De Gendt was slechts twee tellen trager van zijn ploeg- en landgenoot Campenaerts.

foto: Cor Vos

Roglic tegen Landa voor het podium
Bij de favorieten waren de ogen vooral gericht op Primoz Roglic. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma moest 23 seconden goedmaken op Mikel Landa om zich op het podium te rijden. Daarnaast werd Rogla aangezien als enige kanshebber om Haga nog te verslaan in de daguitslag.

Toch was de tijd van Roglic niet genoeg voor zijn derde tijdritzege deze Giro. Bij het tussenpunt was de Sloveen al vijftien seconden trager van Haga. Aan de andere kant was die tussentijd van Roglic wel goed genoeg om halverwege al twintig seconden terug te pakken op Landa.

In de afdaling moest Roglic nog drie seconden inlopen op Landa, en dat lukte. Na drie weken koers bedraagt het verschil tussen de Sloveen en de Spanjaard acht seconden in het algemeen klassement.

Roglic eindigt zo voor het eerst in zijn loopbaan op het eindpodium van een grote ronde. Naast hem Vincenzo Nibali en eindwinnaar Richard Carapaz, die zonder problemen de tijdrit afwerkte en de winst in het klassement opeiste. De vele Ecuadoriaanse fans in Verona gingen uit hun dak.

foto: LaPresse

Strijd om plek zes
In de top-10 was de strijd om de zesde plaats nog interessant. Miguel Ángel López (zesde) wist dat Rafal Majka (zevende) en Simon Yates (achtste) binnen 43 seconden van hem stonden. Bij het opmaken van de tabellen was Majka nog geklommen naar de zesde plaats. López wist Yates wel achter zich te houden.

Bauke Mollema
Tussen al het geweld om het eindpodium en de ritwinst stelde Bauke Mollema de vijfde plaats in het eindklassement veilig. Het is voor de Nederlandse kopman van Trek-Segafredo zijn beste einduitslag in een grote ronde sinds de Vuelta a España 2011, toen Mollema vierde werd.

Haga redt Giro Sunweb
Doordat alle favorieten niet aan de 22.07 van Haga kwamen, wist Team Sunweb de Giro d’Italia nog af te sluiten met een lach. Na het vroege uitvallen van kopman Tom Dumoulin was de angel uit de ploeg. Lange tijd reed de formatie met vier man, die vanavond wel aan de champagne mogen door de ritwinst van Haga. De Amerikaan kon zijn tranen niet bedwingen.

foto: Cor Vos


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.