Ben O’Connor ligt op schema na eerste Giro-week: “Nu is het zaak om tijd te pakken”
foto: Cor Vos (archief)
maandag 13 mei 2024 om 14:47

Ben O’Connor ligt op schema na eerste Giro-week: “Nu is het zaak om tijd te pakken”

Ben O’Connor zal als de nummer vier in het algemeen klassement beginnen aan de tweede week van de Giro d’Italia. De klassementskopman van Decathlon AG2R hoopt aan het einde van de rit op het eindpodium te staan in Rome. De Australiër kijkt dus vooral naar boven. “Het is nu zaak om tijd terug te pakken op de concurrentie”, vertelde O’Connor op een online persconferentie aan de verzamelde pers.

Hoe voelt de 28-jarige renner zich fysiek en mentaal na negen dagen koers? “Het was een goede week, pittiger dan verwacht. Maar ik ben blij met hoe het is verlopen. Er waren een paar niet perfecte momenten, maar ik sta momenteel vierde en mijn ploeggenoten zijn klaar voor de tweede week. Al bij al ben ik tevreden over de eerste week.”

“Ik doe mee met de betere renners in koers. Ik hoor zeker bij de beste renners en voel me nog altijd goed. Het doel is om dag voor dag wat tijd terug te pakken op de andere podiumklanten, met name op Geraint Thomas en Daniel Felipe Martínez. Ik droom van een podiumplaats in Rome. Het doel is om goed en steady te presteren, om er elke dag te staan.”

Maar Decathlon AG2R zal zich de komende weken niet blindstaren op een goed klassement met O’Connor. “We zijn hier ook om etappes te winnen. Morgen is een interessante dag”, doelt de Australiër op de bergetappe naar Bocca della Selva. “Het kan weleens lang duren vooraleer er een vlucht ontstaat. We zullen ook renners vooruit sturen. Onze focus ligt niet alleen op het klassement. Kijk naar INEOS Grenadiers, waar ze Ganna en Narváez vooruit sturen maar tegelijkertijd ook Thomas beschermen.”

Juiste balans
Dat O’Connor momenteel vierde staat in de Giro, is geen verrassing. De klimmer is al het hele seizoen uitstekend op dreef en – bovenal – zeer constant. Wat is zijn geheim? “Ik weet nu waar mijn grenzen liggen op trainingsgebied. Ik let nu ook veel beter op mijn gezondheid. Ik heb een mooie balans gevonden. Ik zoek mijn limieten op, maar ga er niet overheen. Ik werk nu al vier jaar met dezelfde coach. We kunnen het zeer goed met elkaar vinden. We kennen nu de ideale voorbereiding.”

O’Connor gaat dus voor een podiumplek in deze Giro, maar denkt hij al niet meer aan de eindzege? “Als Pogacar een slechte dag heeft, heeft hij een slechte dag. Ik ben hier nog altijd om te koersen en mijn ding te doen, al heb ik natuurlijk wel mijn eigen ambities. Ik zal op goede dagen voluit gaan en op mindere dagen de schade beperken”, besluit hij.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.