Gonçalves klopt De Plus op stuwdam van La Gileppe
Foto: Wouter Roosenboom
zaterdag 17 juni 2017 om 17:18

Gonçalves klopt De Plus op stuwdam van La Gileppe

José Gonçalves heeft in de Ster ZLM Toer de Ardennenrit naar La Gileppe gewonnen. De renner van Katusha-Alpecin versloeg op de stuwdam van La Gileppe zijn medevluchter Laurens De Plus. Primož Roglič finishte als derde, maar moet de leiderstrui afgeven aan Gonçalves.

In het heuvelachtige landschap van de Ardennen brak het peloton al in de beginfase in stukken. Uit dit voorste peloton ontstond een nieuwe kopgroep van zeven renners. Maxim Belkov (Katusha-Alpecin), Wesley Kreder (Wanty-Groupe Gobert), Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij), Antoine Warnier (WB Veranclassic Aqua Protect), Folkert Oostra (Baby-Dump Cyclingteam), Quinten Hermans en Daan Soete (beiden Telenet Fidea Lions) vormden een kopgroep. Achter hen kwamen de verschillende groepen weer samen, waarna de jacht op de koplopers werd ingezet.

De vluchters reden een maximale voorsprong van meer dan vier minuten bij elkaar. Nadat Van Goethem vooraan moest afhaken, bleven er aan kop nog zes renners over. Vanuit het peloton volgden diverse tegenaanvallen, waardoor Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), Laurens De Plus (Quick-Step Floors), José Gonçalves (Katusha – Alpecin) en Laurens ten Dam (Giant-Alpecin) zich aan kop van de wedstrijd voegden. Enkel Belkov en Warnier waren overgebleven uit de vroege vlucht. Ook klassementsleider Roglic koos ervoor om in de achtervolging te gaan en slaagde erin aan te sluiten bij de koplopers.

Gonçalves koos op dertig kilometer van het einde het hazenpad en kreeg De Plus met zich mee. De twee wisten een voorsprong van een meer dan een minuut bij elkaar te rijden en mochten het in de slotfase onderling uitvechten. De Portugees bleek over het beste eindschot te beschikken en legde beslag op de ritzege. Daarnaast start hij morgen in de leiderstrui.

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
17 juni 2017 23:50
De Plus: "Ik was de sterkste man van de wedstrijd"
Laurens De Plus kwam op La Gilippe dus dicht bij zijn eerste overwinning bij de profs, maar het mocht net niet zijn voor onze landgenoot. "Ik wou van bij de start voor de zege gaan. Ik wist dat ik een kans had op de overwinning in deze rit."

"Van bij de start voelden mijn benen heel goed. Op La Redoute probeerde ik het een eerste keer, maar niemand volgde. Daarna pikten met Ligthart en Ten Dam twee supersterke renners aan. Ik voelde dat ik de sterkste was van dat groepje, maar we zaten nog altijd op 80km van de finishlijn."

"Roglic kwam opnieuw aansluiten en toen Gonçalves ging, ben ik meegegaan. We reden door tot op het einde, maar jammer genoeg kon ik niet winnen. Finishen is niet mijn ding. Ik heb geen sprint in huis, maar ik mag zeker niet ontevreden zijn. Ik trapte enorme waardes en dat stemt mij tevreden na de Giro."
Op Sporza een interview met De Plus. De arrogantie/zelfvertrouwen spuit er vanaf (fragment):
"Veel renners zijn niet goed gerecupereerd na de Ronde van Italië, bij mij is dat gelukkig niet het geval. Ik was de sterkste man van de wedstrijd en dat weet iedereen ook wel, denk ik."
Toen ik nog jong was, was dit taalgebruik not-done voor Belgen. De laatste jaren valt zie ik niet meer zo'n opvallend verschil.
18 juni 2017 00:13
Volgens mij heeft de Plus nog niet zoveel gepresteerd dat hij zo'n grote mond mag hebben. Aan de andere kant is een beetje bravoure ook wel leuk :).
18 juni 2017 01:35
Maar even voor de beeldvorming. 'Geen sprint in huis hebben' is iets anders dan op 6 seconde gereden worden. 6 seconde is gewoon de laatste 100 meter niet meer trappen en uitrollen. Maargoed, ik heb het niet gezien dus wellicht nam hij gewoon een foute afslag ofzo in de laatste kilometers...
18 juni 2017 05:33
Wie is De Plus? Komop geintje.. Hij moet lekker roepen wat hij wil. Heeft in de Giro een bijzonder goede indruk achter gelaten, bij mij iig. Ik wens hem dan ook spoedig een overwinning toe; de strijkplank van Aalst.
18 juni 2017 09:24
Haha die De Plus. Dat zijn toch heerlijke teksten??? Ik heb er niks van gezien (iemand ergens samenvatting) maar wil die benen wel eens zien!
Toch leuk interview en kan zo in het rijtje Lampaert (met ondertitels dan) en Warbasse.
18 juni 2017 09:28
Mooie teksten, hup Loran de Plu!
18 juni 2017 11:16
Meer 'bewijsmateriaal' dan de samenvatting hebben we niet, maar daaruit blijkt dat Goncalves De Plus er overtuigend afrijdt op dat laatste klimmetje. Verder wel leuk, een beetje bravoure bij de zuiderburen :)
18 juni 2017 12:38
Wie is De Plus vragen jullie je af?
En wie zijn jullie dan? Mensen die hele dagen lui in de zetel hangen, en koers PROBEREN te becommentariëren... Wees blij dat zo een gasten koersen, anders zou het ook maar een saaie boel zijn. Commentaar op dit 'interview' is niet terecht vind ik. Interviewers draaien je woorden altijd om, zolang ik geen video of spraakfragment zie, geloof ik geen woord van dit interview. Media is koning in het omdraaien van woorden. Hou dit in het achterhoofd.
18 juni 2017 17:11
@LukasvdK: De meeste hier hebben op wielerflits dit jaar nog geen 10 renners live aan het werk gezien tijdens een wedstrijd of überhaupt mee gesproken. De Plus is zich heel goed aan het ontwikkelen bij Quick-Step en die jongen moet gewoon voortdoen zoals hij bezig is. Hij kent perfect zijn plaats in de ploeg en is niet vies voor het vuile werk onderweg op te knappen voor kopmannen als Dan Martin in heuvelklassiekers of rittenkoersen. De Plus reed een uitstekende Giro en De Plus gaat nog grote ogen opengooien bij de notoire wielerliefhebbers die het van heel dichtbij volgen.
18 juni 2017 21:00
http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/259d8e49-9115-11e3-b45a-00163edf75b7/5e3ee00d-5399-11e7-904a-00163edf48dd/
Interview vanaf minuut 14:20 met Laurens. Ik denk niet dat hier de arrogantie vanaf springt...
18 juni 2017 21:04
@gio
Hopelijk haal jij het ook niet in je hoofd om renners aan te spreken tijdens hun wedstrijd. Aanmoedigen mag natuurlijk. Na afloop kun je eventueel een flyer van je FB-groep onder hun snelbinders doen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.