Greg Van Avermaet pakt ook zege in Gent-Wevelgem
foto: Sirotti (archief)
zondag 26 maart 2017 om 17:23

Greg Van Avermaet pakt ook zege in Gent-Wevelgem

Greg Van Avermaet heeft Gent-Wevelgem 2017 gewonnen. De olympisch kampioen van BMC verkeert in bloedvorm na zijn eerdere overwinningen in de Omloop Het Nieuwsblad en E3 Harelbeke. Dit keer moest Jens Keukeleire het onderspit delven. Peter Sagan eindigde op ruime achterstand als derde, Niki Terpstra werd vierde.

Kopgroep met Reinders en Van Winden
Negen renners kleurden de eerste uren; Elmar Reinders van Roompot-Nederlandse Loterij en Dennis van Winden van Israel Cycling Academy zorgden voor de Nederlandse bijdrage. Hugo Houle (AG2R La Mondiale), Ryan Mullen (Cannondale-Drapac), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect), Jay-Robert Thomson (Dimension Data), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Loïc Chetout (Cofidis) waren met hen mee. De maximale voorgift van de leiders was acht minuten. Uiteindelijk zou Van Hoecke het het langst volhouden van de negen.

Harde koers
Het snelle tempo van het eerste uur (50,2 km) werd doorgezet op de open stukken. Nog voor De Moeren –waar het altijd waait – kwamen er scheuren in het peloton. Na De Moeren werd de rekening opgemaakt en bleek niets gebeurd te zijn. Een hergroepering in het peloton volgde. Kleine valpartijen kenmerkten het tussengedeelte, maar ook bleef altijd het gevaar op waaiers daar. Op de eerste beklimming van de Kemmelberg meldden de grote namen zich al van voren, maar de koers werd daarna pas echt geopend. Onder meer LottoNL-Jumbo liet zich zien met Lars Boom en door de tempowisselingen werd het peloton gedecimeerd.

Plugstreets
Op de plugstreets (onverharde wegen) draaide erkend veldrijder Zdenek Stybar de gashendel open, terwijl Arnaud Démare en Alexander Kristoff op het gravel lek reden. Desondanks kwam na het eerbetoon aan zij die vielen de Eerste Wereldoorlog alles weer bij elkaar. Door een crash op 45 kilometer van de streep werden Gianni Moscon en Tony Martin uitgeschakeld, Lars Boom kwam met de schrik vrij, maar hij wist niet meer terug te keren in de voorste gelederen. Enkele speldenprikken hadden geen resultaat; het was wachten tot de laatste beklimming van de Kemmelberg.

Grote namen vinden elkaar
Van Avermaet sloeg direct een gat met de rest, enkel Sagan en Degenkolb konden aansluiten bij de winnaar van de Omloop en de E3 Harelbeke. Ook Terpstra, Stybar en Boasson Hagen maakten de oversteek in het deel na de Kemmel. Een ander zestal (met Naesen, Matthews, Trentin, Keukeleire en Colbrelli) wist ook nog aan te sluiten bij de voorsten. Het gat groeide tot boven de halve minuut, maar de samenwerking was niet je-van-het.

Belgen profiteren van onderlinge strijd Sagan-Terpstra
Van die onrust profiteerde een vijftal met nog twintig kilometer voor de boeg: Van Avermaet, Keukeleire, Terpstra, Sagan en Kragh Andersen. De laatste twee hadden nog een ferme inspanning nodig om bij de andere drie te komen. Op zestien kilometer van de meet ontstond een opvallende situatie. Terpstra weigerde over te nemen van Sagan, waarna Van Avermaet en Keukeleire vrij baan hadden. De wereldkampioen speelde het spel hard met onze landgenoot. Hij poogde Terpstra te verrassen, maar dichterbij kwamen de drie (ook Kragh Andersen liet zich verrassen) niet. Het verschil was snel meer dan tien tellen.

Van Avermaet volgt Raas op
Sagan, Terpstra en Kragh Andersen wisten elkaar toch weer te vinden, maar dichter dan acht seconden kwam het trio niet. Onder de boog van de drie kilometer leek het doek gevallen voor de drie achtervolgers. Van Avermaet en Keukeleire bleven tot 1200 meter voor de finish goed samenwerken. Het pokeren begon daarna en Van Avermaet werd de kop op gedwongen. Hij begon de sprint laat en wist Keukeleire achter zich te houden. Door zijn overwinning volgt de Belg Jan Raas (1981) op als winnaar van de Omloop, de E3 Prijs en Gent-Wevelgem in één seizoen.

[poll id=”464″]

RIDE Magazine
125 Reacties
Sorteer op:
26 maart 2017 18:17
Ik zou sterker nog Gent-Wevelgem onderhand op hetzelfde niveau en allure als (de grotendeels commercieel verklote) RvV plaatsen, waar de eerste de laatste jaren tot een veel betere koers gekneed is is de ronde hopeloos vercircussed.
26 maart 2017 18:17
Als er een koers het zesde monument genoemd mag worden is het deze koers, zeker hoe ze het nu oppakken qua Flanders Fields. Meer dan terecht. De Strade Bianchi is mooi maar komt niet in de buurt qua historie en kilometers. Nog niet hopelijk.
26 maart 2017 18:19
Dit soort incidenten zijn toch precies de dingen waar Terpstra voor koerst? Beetje zuigen, beetje stoken, beetje irriteren, lekker de anderen uit de hun tent jagen, optimaal profiteren, jezelf opladen aan de verhitte tegenreacties en er dan met de bloemen vandoor gaan! Terpstra koersttactiek 101
26 maart 2017 18:20
Natuurlijk zet Van Avermaet zich met zijn huidige reeks naast Sagan voor Vlaanderen. Dat is meteen zo'n beetje het enige pluspunt dat Sagan uit dit weekend mee kan nemen. BMC zal volgende week een belangrijke bondgenoot zijn tegen het plan dat QS zal moeten bedenken om deze twee voor te zijn.
26 maart 2017 18:25
QS in blok sterk, maar niemand die het in een sprint kan afmaken tov Sagan en Van Avermaet. Gilbert en Terpstra lijken mij de sterkste te zijn met Trentin, Lampaert en Stybar daarachter. Boonen gaat op de bergjes niet meer meekomen met de beteren.
26 maart 2017 18:26
Dat Boom eerst sterk voor de dag kwam en daarna parkeerde aan de voet van de Baneberg is simpelweg omdat hij ook bij de valpartij zat waar Tom Leezer het grootste slachtoffer was. Door Wuyts en De Cauwer, en door menig volger hier, volslagen gemist.
26 maart 2017 18:29
Heeft Klootje het nu over Etixx? Heb die ploeg niet gezien vandaag hoor
26 maart 2017 18:29
En oh ja, Terpstra... wat is normaal gesproken zijn commentaar?
Ik heb me onwijs geërgerd aan ... de rest reed puur voor ereplaatsen . Gewoon lachwekkend hoe hij en Lefevere altijd roeptoeteren over anderen, en vervolgens vandaag eens laten zien totaal niet anders te koersen. Arrogant naar mannetje.
26 maart 2017 18:31
@AZH
Omdat hij de leiding overneemt in de World Tour.
26 maart 2017 18:31
Het mooie voor de wielerliefhebber is gewoon dat er nu 2 toppers zijn a la Sagan en GVA die gewoon mee willen koersen, de finale begint gewoon dik een uur eerder!!! Rond 90 km voor de finish begint de finale!!!
26 maart 2017 18:36
Juraj rijdt al een heel sterk voorjaar in vergelijking met afgelopen jaren en is vandaag zowaar knap 14e.
26 maart 2017 18:37
Ik kan me trouwens nog een E3 finale herinneren dat de volgwagens langs kwamen bij de kopgroep in de laatste 15 km dat Jose de Cauwer dat tactisch slim vond.....
26 maart 2017 18:38
Greg wint volgende week de RVV ... dit is een mentale boost
26 maart 2017 18:44
Ongelooflijk hoe QS er telkens in slaagt met zoveel toppers te starten en er dan niks vsn te bakken. Ik heb goed moeten lachen met Terpstra zijn "actie", s me dat een snertcoureur, zeker in vergelijking met renners als een Greg, Gilbert, Naesen, Sagan,... onbegrijpelijk dat QS vandaag niet de kaart Gaviria trok, als je zag hoe dicht het peloton nog kwam.
26 maart 2017 18:51
Volgens Deense journalist heeft Andersen na afloop verklaard dat Terpstra hem in z'n gezicht gespuugd heeft. Wat is dat toch met Niki? Rare trekjes heeft ie op de fiets. Niet het eerste incident waarvoor je hem uit koers zou halen. Zullen wel frustraties zijn.
26 maart 2017 18:52
De antipathie voor GVA en alles wat QS is (in het bijzonder Terpstra) in combinatie met het verafgoden van Sagan maakt enige objectieve analyse blijkbaar onmogelijk:

- Blunder van Terpstra? Neen hoor, hij heeft gelijk dat hij naar Sagan kijkt. Die is niet alleen sneller aan de meet maar is ook gewoon de sterkste renner van de twee;

- Sagan sterkste man in koers? Waarom slaagde hij er dan niet in om Terpstra af te schudden toen hij alleen achter GVA en Keukeleire ging? Waarom kwamen hij, Terpstra en Andersen dan geen seconde dichter op GVA en Keukeleire? Simpel: omdat de sterkste renner van de dag vooraan reed, met enkele monsterlijke kopbeurten waarbij Keukeleire tussen zijn kader lag te spartelen.

- GVA die het cadeau krijgt, lachende derde zou zijn,... Niks van, zelf afgedwongen en afgemaakt. Niets anders dan lof en respect is op zijn plaats.
26 maart 2017 18:59
Wat mij opviel na het stukje theater is dat Sagan het gat niet toekreeg op Greg.
26 maart 2017 18:59
GVA durft gewoon te koersen, net als vrijdag is ie er als de kippen bij... Lotto & Sky vallen wel heel erg tegen.
26 maart 2017 19:06
Toch wint GVA RVV niet.
26 maart 2017 19:12
@ Lennimator dat denk ik ook....
26 maart 2017 19:15
Of sterkte vandaag het verschil maakte tussen GvA en Sagan weet ik niet.

Wat me wel opvalt is dat Greg gewoon geen twijfel meer kent, zeker niet sinds hij de OS won. Greg gaf vandaag vol in de groep van 14, dacht niet na of het wel de juiste vlucht was. Greg gaf vandaag vol in de groep van 5 daarna, en Greg gaf vol in de ontsnapping met Keukeleire.

Sagan deed niet mee in de groep met 14 man, waarschijnlijk omdat hij zich af vroeg of het peloton nog terug zou komen. Sagan begon vervolgens in de groep van 5 te kijken of iedereen wel mee deed, kwam tot de conclusie dat het niet zo was en besloot te gaan spelen. Sagan botste vervolgens op een van Avermaet die toch in ieder geval bijna net zo sterk is.

Renners die zo sterk zijn als Sagan en van Avermaet moeten niet zoveel letten op de beurten van anderen in zo'n kopgroep. De keuze van Sagan om dat te gaan doen straalt twijfel uit, en dat is twijfel die van Avermaet op het moment niet kent.

Op basis van wat ik deze week gezien heb staat v Avermaet voor mij zelfs nog iets hoger dan Sagan op de favorietenlijst.
26 maart 2017 19:17
@RRobson: helemaal mee eens
26 maart 2017 19:18
Als je het omdraait... Waarom zat Sagan niet in het wiel van GVA?
26 maart 2017 19:20
Sterker nog GVA was voor de Kemmelberg ook al actief bezig....
26 maart 2017 19:21
@Noud89: je verwoordt het erg goed. Sagan pokerde, twijfelde en kreeg het deksel op de neus. GVA terechte winnaar want die twijfelde niet en ging vol in elke koerssituatie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.