Hartproblemen beëindigen carrière Kozhatayev
foto: Sirotti (archief)
dinsdag 11 december 2018 om 10:28

Hartproblemen beëindigen carrière Kozhatayev

Astana gaat in 2019 niet verder met Bakhtiyar Kozhatayev. De 26-jarige Kazak blijkt na zorgvuldige tests te kampen met hartproblemen, waardoor rijden op WorldTour-niveau er voorlopig niet meer inzit voor de nummer negen van het nationaal kampioenschap.

Kozhatayev, die in 2014 als stagiair bij de formatie van Alexander Vinokourov kwam, had tijdens een trainingskamp in september voor de eerste keer last. De ploeg startte met tests, waaruit bleek dat de toestand van het hart niet goed genoeg is om op hoog niveau te kunnen sporten. Hoofdarts Serge Niamke meldt dat het geen levensbedreigend probleem is. “Er zijn enkele afwijkingen opgetreden en deze zijn niet compatibel met de belastingen die bestaan ​​in de WorldTour. Daarom heeft onze medische raad het management van het team geïnformeerd over de huidige situatie en de renner aanbevolen om zijn professionele carrière te staken.”

Het nieuws over Kozhatayev kwam onverwacht voor Vinokourov. De ploegbaas vindt het triest. “Want Kozhataev is een jonge en getalenteerde renner. Maar we hebben eenvoudigweg niet het recht om de gezondheid van de atleet in gevaar te brengen”, aldus de voormalig Olympisch kampioen. “Namens het hele team wil ik Bakhtiyar bedanken voor alle jaren bij Astana en ik wens hem allereerst gezondheid en veel geluk toe.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.