Herygers en Vervecken: “Lars van der Haar kan dit seizoen het WK winnen”
foto: Marcel Koch
maandag 19 december 2016 om 09:00

Herygers en Vervecken: “Lars van der Haar kan dit seizoen het WK winnen”

Vlak voor de drukke kerst- en nieuwjaarsperiode, met vijf crossen in acht dagen, is het tijd om de balans op te maken van de eerste seizoenshelft in het veld. WielerFlits doet dat met Bart Wellens, Erwin Vervecken, Paul Herygers en Richard Groenendaal, samen goed voor zeven wereldtitels veldrijden.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
VDP versus WVA
Dat Mathieu van der Poel en Wout van Aert al sinds oktober met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uitsteken, daar hoeven we wellicht geen tekeningetje bij te maken. Zelf geven de toppers het misschien niet al te graag toe, maar de cijfers spreken boekdelen. Van de vijftien klassementscrossen, won Van Aert er zes, Van der Poel – die wel de Wereldbekers in Las Vegas en Iowa aan zich moest laten voorbij gaan – doet met negen stuks iets beter. Tussendoor won Toon Aerts knap het EK.

In de volledige zegestand staat nu 13-10 op het scorebord, in het voordeel van Van der Poel. Kijken we enkel naar de onderlinge duels, dan doet de 21-jarige Nederlands kampioen zijn Belgische opponent met een verschil van 12-5 wel erg verbleken. De wereldkampioen kan wel het excuus van vaak voorkomende kettingproblemen en mechanische mankementjes inroepen.

“Het lijkt altijd zo gemakkelijk bij Van der Poel te gaan. Van Aert zie je dikwijls veel meer zwoegen.” – Bart Wellens

Cijfers zeggen natuurlijk niet alles, maar ook de analisten waren het meest onder de indruk van de jonge Nederlander. “Van der Poel had in het merendeel van de koersen gewoon net iets meer over”, aldus Vervecken. “Vooral in Hamme, Zeven en Overijse was dat voor mij heel duidelijk. Hij zit gewoon in zo’n hoge curve.” Wellens volgt: “Het lijkt altijd zo gemakkelijk bij hem te gaan, terwijl je Wout dikwijls ziet zwoegen. Dat is natuurlijk een momentopname, aan het einde van het seizoen praten we nog eens.”

Vlak voor de drukke kerst- en nieuwjaarsperiode lijken de verschillen tussen beide tenoren wel kleiner dan ooit. Van Aert moest op Sint-Anneke pas in de laatste zandstrook plooien, in Namen was hij zeker niet de mindere van Van der Poel. Gaan we die lijn in de kerstperiode doortrekken? “Wellicht”, vertelt Herygers. “Zeker als het nog zou gaan regenen. Wout zit te snakken naar zwaardere omstandigheden, dan komt hij nog meer tot zijn recht en dus dichter bij Mathieu. Deze droge winter is echt in zijn nadeel.”

Geen cadeautjes meer
Een tweede belangrijke vraag: waar is de rest? Laurens Sweeck kon aan het begin van het seizoen wel eens dicht in de buurt van de Grote Twee komen en ook Michael Vanthourenhout deed hem dat na. Later kwam Toon Aerts met een sterke beurt in de periode van het EK. De voorbije weken zijn het de meer ervaren renners, Tom Meeusen en Kevin Pauwels, die het koningsduo het dichtst benaderen. Maar echt meedoen voor de zege? Dat zat er zelden in.

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel – Foto: Orange Pictures

“Wat we in deze eerste seizoenshelft gezien hebben, zal alleen maar zo blijven”, denkt Groenendaal. “Iedere cross zijn er twee mogelijkheden. Ofwel hebben Wout en Mathieu snel door dat de ander beter is, en laten ze hem na een achtervolging tot half koers gaan, zoals in Overijse. Ofwel zijn ze aan elkaar gewaagd en beginnen ze te twijfelen, dan is er een kans voor de mannen van de tweede lijn. Het EK is daar het beste voorbeeld van. Ze durfden hun kaarten toen niet op tafel te gooien.”

Herygers is het daar niet helemaal mee eens. “De tijd van de cadeautjes is voorbij. Wout en Mathieu hebben zich de hele winter nog niet gespaard en zullen dat ook niet gaan doen. Daarom zou ik, mocht ik een Sweeck of Vanthourenhout zijn, mij niet iedere cross kapot rijden, zoals Wout en Mathieu. Je moet je sparen om op een bepaalde dag toe te slaan. En voor de rest is het wachten, wachten, wachten tot de Grote Twee naar de weg gaan, dan komen hun gouden jaren eraan. Nu is het een kwestie van je niet op te branden.”

Afwezige buitenlanders
Opvallend: in het kransje renners dat strijdt om de derde plaats noemen we enkel Nederlanders en Belgen. Uit armoede, want buitenlanders vooraan in het veld zijn er gewoon niet. Of wel? “Clément Venturini was wel sterk op het EK en in Hasselt”, vindt Vervecken. “Maar het is zo moeilijk om hem naar België te halen. In Frankrijk hebben ze de traditie van de Coupe de France en hij als Fransman rijdt daar liever. In Antwerpen en Namen was hij wel van de partij, maar daar vertoonde hij ziekteverschijnselen.”

“We spreken niet over een top-beloftelichting. Ik zou eerder naar Thomas Pidcock bij de junioren kijken.” – Erwin Vervecken

“Ik vind dat we ook een Michael Boroš wel even mogen vermelden”, pikt Groenendaal in. “Hij heeft een constant seizoen gereden met sterke ereplaatsen. Maar met de beste wil van de wereld kan ik geen andere namen noemen.” Ook Wellens niet: “Dat toont wel juist aan hoe professioneel onze Belgen met hun vak bezig zijn. Natuurlijk doen ook de buitenlanders hun best, maar als je ziet dat Jeremy Powers, dé man in Amerika, hier bijna gedubbeld wordt, dan zegt dat wel genoeg.”

Het meest schrijnende aan deze zaak is dat er niet meteen verandering zit aan te komen. Ook in de beloftecategorie zien we Nederlander Joris Nieuwenhuis met de Belgen Quinten Hermans en Eli Iserbyt domineren. Gioele Bertolini, Adam Toupalik en de Fransen worden meer dan eens op minuten gereden. “We spreken sowieso niet over een top-beloftelichting, die bij de profs meteen gaat meedoen om de prijzen”, repliceert Vervecken. “Ik zou een categorie lager kijken: daar is de Brit Thomas Pidcock dé man. Als hij in het veld blijft, ten minste.”

Van der Haar op WK?
Misschien had Lars van der Haar, die in de lappenmand ligt, wel iets aan de dominantie van Mathieu van der Poel en Wout van Aert kunnen doen. De Nederlander begon later aan zijn seizoen na problemen met zijn hamstring. Even leek hij op de goede weg met een podiumplek op de Koppenberg, maar in Ruddervoorde sloeg het noodlot opnieuw toe. “Heel jammer natuurlijk, maar zijn progressie was nooit groot genoeg geweest om hen te bedreigen”, denkt voormalig trainer Groenendaal.

Wout van Aert wint de Koppenbergcross 2016

Wout van Aert – Foto: Orange Pictures

Dat zien Herygers en Vervecken volledig anders. Zij denken dat de voormalig Europees kampioen kan meespelen om de wereldtitel, eind januari in Bièles. “De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Als je kijkt hoeveel renners er na zware pech en blessures in het seizoen nog het WK wonnen, die kan je niet op een hand tellen. Hij moet erin geloven”, is Herygers duidelijk. Vervecken: “Het zou kunnen, maar dan moet wel alles meezitten. Na een blessure wissel je vaak mindere en hele goede dagen af. Op een goede dag kan alles.”

Wellens maakt dan weer de vergelijking met Kevin Pauwels. “Dat Lars heel dicht tegen hun niveau kan aanleunen, daar ben ik zeker van. Maar het verschil tussen mee het koersverloop bepalen, en Wout en Mathieu kloppen (of zelfs maar het vuur aan de schenen leggen in de slotronde) is immens. Kijk naar Pauwels, die nu in zijn beste conditie is en zeker niet minder dan de vorige jaren, maar toch nooit écht in aanmerking komt voor de overwinning.”

Boom (en ook Štybar)
Die andere Nederlander die het veldritpubliek in het ongewisse laat over zijn kunnen, is Lars Boom. Boom gaf tegenover WielerFlits recent nog aan mee te willen doen voor de dichte ereplaatsen. Of dat realistisch is, is een andere vraag. “Hij heeft het zichzelf niet echt gemakkelijk gemaakt, door zulke uitspraken te doen. Ik hoop van harte dat hij daarin slaagt, want ik heb altijd naar hem opgekeken. Maar er is nog veel werk aan de winkel om echt van je te laten horen”, bekent Herygers.

“Als je kijkt hoeveel renners na tegenslag nog wereldkampioen zijn geworden, kan Lars dat ook.” – Paul Herygers

Groenendaal: “Meedoen om de prijzen, daar geloof ik niet in. Het huidige niveau ligt gewoon te hoog. Ik hoop van harte dat hij de aansluiting maakt met de top-10 en na zijn Spaans avontuur nog een stuk kan verbeteren. Met alle respect voor de renners tegen wie hij daar reed, maar dat niveau is niet te vergelijken met dat in België en Nederland. Als hij tussen plek acht en dertien kan rijden, zoals op het WK van vorig jaar, dan doet hij het al best goed.”

Ten slotte kunnen we ook drievoudig wereldkampioen Zdeněk Štybar weldra weer (even) in het veld verwachten. De Tsjech komt Kerstmis met zijn Belgische familie vieren en pikt in die tijd graag enkele wedstrijden mee. In Bredene rijdt hij alvast mee, bevestigden de organisatoren ons. “Ook de crossen in Loenhout en Baal overweegt hij ”, geeft Vervecken – tegenwoordig aan de slag bij organisatiebureau Golazo – nog mee. “We hebben al een eerste contact gehad in verband met startgeld en hij wil er graag rijden.”

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
19 december 2016 08:38
Corne van kessel iemand? Deze momenteel tweede man van Nederland wordt nooit eens ergens genoemd

En Pidcock blijft niet in het veld. British Cycling ontmoedigt veldrijden volledig. Vraag maar aan helen wyman. Niet olympisch dus nul steun
19 december 2016 09:23
De slimste veldrijder heet Mathieu van der Poel. De belangrijkste wedstrijd van het jaar is voor hem het WK en hij zal er alles aan doen om daar maximaal te zijn. Gaat zich zeker niet in de aanloop kapot rijden.
19 december 2016 09:29
Pidcock heeft ook vrij veel op de weg gereden afgelopen jaar.. is nu 2e jaars dus zal na dit jaar zeker de keuze maken.
19 december 2016 09:48
Pidcock kan natuurlijk altijd naar een Belgische veldritploeg als hij in het veldrijden zou willen blijven. Probleem is alleen dat toppers in de cross vrijwel altijd ook op de weg meer dan behoorlijk uit de voeten kunnen. Zo won Pidcock dit jaar als eerstejaars junior o.a. de Philippe Gilbert Juniors, aankomst op de Redoute en 2500 hoogtemeters. Volgend jaar zal hij nog wel een pak beter worden, en zal hij ook wel het WK op de weg rijden. Uiteindelijk zal hij net als Alaphilippe en Sagan vroeg of laat wel naar de weg trekken.
19 december 2016 11:37
De huidige beloften generatie zou ik niet onderschatten. Iserbyt is echt een talent en Hermans heeft een enorme stap gezet. En zoals Nieuwenhuis al sommige crossen reed dit jaar, zou ik hem nog zeker niet afschrijven.
19 december 2016 12:18
Hyde kan ook best goed meekomen, vooral omdat het pas zijn eerste periode in Europa is. (wel jammer dat hij pas op z'n dertigste naar Europa komt)
Hij doet nu al beter dan Powers, Powers begint wel te oud te worden.
19 december 2016 13:06
Mooi stukje redactie!
19 december 2016 13:20
Inderdaad, compliment aan de redactie. Meer van dit graag (mag ook in audio vorm).

Verder wordt er weinig nieuws of opzienbarends gezegd.
19 december 2016 14:35
Die Nieuwenhuis reed de eerste paar ronden in Namen bijna net zo snel als Van der Poel, dus om nou te zeggen dat er geen top-beloften zijn...
19 december 2016 16:09
"In Namen was hij zeker niet de mindere van van der Poel"
Zou WvA dan per ongeluk in de remmen hebben geknepen bij de laatste hellingen ?
19 december 2016 17:10
Van der Haar zal met de eerste echte spanning op zijn spieren wellicht zijn seizoen om zeep helpen.
19 december 2016 17:15
Dat Toupalik en vooral Bertolini meer dan eens op minuten worden gereden, vind ik wel wat overdreven.
19 december 2016 18:09
Eens met Groenendaal. LvdH wordt geen WK en Boom gaat niet meedoen om de prijzen. Lars v.d. Haar had vorig jaar dé kans om WK te worden, Zolder is hem op het lijf geschreven en hij had een voorsprong op WvA. Nu komt hij vanuit een blessure en moet hij 2 kanonnen voorbij die het veldrijden domineren, op een onbekend parkoers en minder wedstrijdritme.

Ik denk dat Vervecken bedoelt dat de komende beloften niet meteen hun eerste profjaar met MvdP en WvA mee kunnen.

Wat betreft WvA en MvdP: als het parkoers op Francorchamps lijkt, met modder en steile loopstroken, dan is het voor Wout. De andere parkoersen: Mathieu.

Mathieu gaat vol voor de Superprestige, wint het NK (mits geen pech) met gemak en durft in aanloop naar het WK de rest te laten aan WvA
19 december 2016 18:26
Zolder is Van der Haar inderdaad op het lijf geschreven alleen was het parcours zompiger dan ooit hetgeen zijn kansen heeft verkleind. Volgend seizoen in Valkenburg treft hij weer een parcours dat hem goed ligt als het niet te modderig is.

Wereldtitel is normaal gesproken voor Van der Poel of Van Aert. Hoewel er in een ruime maand tijd nog veel kan veranderen, heeft Van der Poel tot nu toe de overhand. Van Aert heeft in de afgelopen vijf jaar echter laten zien dat hij op een WK altijd wat meer kan. Van der Haar zie ik geen kans maken. Boom verwacht ik alleen in een modderig Hoogerheide in de top 5 wat betreft WB/WK.
19 december 2016 21:06
Als de beide jonge kemphanen elkaar de komende weken steeds het vuur aan de schenen leggen, en daarmee naar eind januari niet meer helemaal top zijn, dan kan van der Haar wellicht voor een verrassing zorgen. Maar dan moet het bij hem vanaf nu wel in opwaartse ljjn gaan qua herstel van de blessure en opbouwen naar de topvorm. Heb nog niet gekeken of het parcours van het WK specifiek voor van der Haar geschikt is. We gaan het zien.
19 december 2016 22:27
Mooi artikel. Als van der haar zijn basisconditie op redelijk heeft kunnen bij houden tijdens zijn blessure dan is de achterstand wellicht te overbruggen naar het WK toe, hij is dan de enige die kan verbeteren terwijl de rest gelijk blijft qua niveau (Maar van der haar kennende is zal hij te graag willen en zich forceren...)
20 december 2016 00:02
Misschien is het alvast tijd dat WvA gaat investeren in de gunst van zijn landgenoten. Premietje hier, ereplaatsje daar, setje speciale tubes eens in een andere camper gooien..

Als hij het BK aan Pauwels of Meeusen laat, heeft hij een erg sterke knecht voor het WK binnen. Die ketting ligt er zo naast.

Maar eerlijk gezegd zie ik WvA daar niet voor aan, die verzamelt truien nog fanatieker dan Klaas virussen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.