Hoe kan je misdragende toeschouwers tijdens wielerkoersen straffen?
Mathieu van der Poel rijdt door een zee van toeschouwers - foto: Cor Vos
woensdag 3 april 2024 om 19:50

Hoe kan je misdragende toeschouwers tijdens wielerkoersen straffen?

Discussie Hoewel Mathieu van der Poel de concurrentie de laatste weken op een hoop rijdt, is niet iedereen daar blij mee. Zo kreeg de wereldkampioen ook tijdens de Ronde van Vlaanderen te maken met boe-roepers en biergooiers. Flanders Classics en de Belgische rennersvakbond willen zich burgerlijke partij stellen en de roep om straffen neemt toe. In de WielerFlits Discussie vragen we ons af: Hoe kan je misdragende toeschouwers tijdens wielerkoersen straffen? Reageer in de comments.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het onsportieve gedrag van enkele toeschouwers is niet nieuw en verbaast Adrie van der Poel niet. Volgens hem hebben deze mensen ‘veel te veel’ gedronken. “Het is respectloos. Ik denk niet dat deze mensen beseffen wat renners moeten doen om topprestaties te kunnen leveren. Niet iedereen hoeft een fan te zijn van Mathieu. Dan zou ik zeggen: draai je om en klap niet.”

De politie is inmiddels een onderzoek gestart op basis van getuigenissen en online beelden. Flanders Classics hoopt dat de politie de desbetreffende mensen kan identificeren. De organisatie van de Ronde van Vlaanderen zal, als de biergooiers geïdentificeerd worden, tijdens een strafprocedure een schadevergoeding kunnen eisen. Dat onderzoek is nu aangevraagd door rennersvakbond BPCA.

‘Een fikse boete kan ze pijn doen’
“Op die manier maakt de organisatie hun punt. Ik denk dat er kort op de bal moet worden gespeeld. Een fikse boete kan sommigen wellicht pijn doen”, reageert Adrie van der Poel bij Het Laatste Nieuws. Wereldkampioen Mathieu van der Poel zelf merkte de onsportieve handelingen ook op, maar liet zich door de biergooiers niet van de wijs brengen: “Het kan me eigenlijk niets schelen. Ik was bezig met de wedstrijd te winnen.”

Met grote voorjaarswedstrijden als Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race op komst, en later in het jaar ook de Tour de France waar het publiek altijd in groten getale langs de kant staat, is de vraag hoe deze misdragende toeschouwers aangepakt moeten worden. Een geldboete, een werkstraf, een levenslang verbod op het bezoek van wielerkoersen of zelfs een celstraf? En moet de politiek in Nederland en België zich niet mengen in deze kwestie?

Wat vind jij? Stem op de stelling in de poll en discussieer mee in de reacties!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.