Jan Boven: “Zullen het plan lichtelijk moeten wijzigen”
Foto: Sirotti
zaterdag 9 mei 2015 om 09:35

Jan Boven: “Zullen het plan lichtelijk moeten wijzigen”

LottoNL-Jumbo begint met één man minder aan de Ronde van Italië. George Bennett heeft een te lage cortisolwaarde en mag daarom volgens de MPCC-regels niet starten. “George was samen met Steven Kruijswijk onze beste klimmer”, baalt ploegleider Jan Boven op Radio 1. “Dat is dus een aderlating.”

In de regels van de beweging voor een geloofwaardig wielrennen staat dat een renner met een te lage cortisolwaarde preventief acht dagen niet mag worden opgesteld. “Dat kan namelijk duiden op vermoeidheid”, verklaart de ploegleider. De UCI-regels laten niet toe om een vervanger op te roepen.

Boven benadrukt dat Kruijswijk in de bergetappes nog kan rekenen op Martijn Keizer. “Hij kan ook goed bergop. Maar we zullen het plan lichtelijk moeten wijzigen en enkele dagen op een andere manier moeten koersen. Samen met Frans Maassen zullen we dag per dag bekijken hoe we dat het beste kunnen aanpakken.”

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2015 09:52
Vooral rot omdat als er al iemand in dit team was die n vlucht in n bergachtige etappe zou kunnen afronden, hij het wel was...
9 mei 2015 09:54
Hebben ze wel weer een excuus als er niks gepresteerd wordt.
9 mei 2015 10:01
Hoofd is vrij=Hoofd is vol sombere gedachten!
9 mei 2015 10:02
Je zou bijna medelijden krijgen met TLJ.
9 mei 2015 10:17
Lekker nog effe supercompenseren op 2000 meter en dan je rust pakken op zeeniveau.... Ja, dan heb je dikke kans dat je cortisol omlaagdenderd als je lichaam probeert te herstellen...
Maar blijkbaar is LottoNL dus nog de enige ploeg die ten eerste; traint met deze methode uit de jaren 80. En ten tweede; waarbij de medische staf òf dit soort ingecalculeerde risico's neemt, òf gewoon niet bekwaam is een professionele sportploeg te begeleiden. Ik weet dat er al vaker vraagtekens zijn gezet bij hun "High-performance Manager" maar dit zijn dus de gevallen waarop zo iemand keihard zou moeten worden afgerekend...
9 mei 2015 10:28
Off: Wat een belachelijke kl*te-website heeft lotto-jumbo trouwens,,,
9 mei 2015 10:37
Is ondertussen wel een ballentent: geen resultaten, falende ploegleiding, incompetente medische staf, matige fietsen, verkeerde outfit, slechte website..... Hallo Jumbo!!
9 mei 2015 10:50
@West
Quote:
Ik weet dat er al vaker vraagtekens zijn gezet bij hun “High-performance Manager” maar dit zijn dus de gevallen waarop zo iemand keihard zou moeten worden afgerekend…


Door wie en waarover?
Ik neem aan dat je de oorzaak van deze te lage cortisolwaarden al kent?

Heb ik gemist dat dit tevens het "JLN-afzeik-topic is, drogredenen en onbenullige argumenten en voorbeelden verzinnen” is?
9 mei 2015 11:07
Het is dus niet de eerste keer dat dit voorkomt (Bos) en bij andere ploegen horen we daar niets van. Dan zou het toch kunnen dat er in de begeleidingsmethode iets mis is. Ofwel is de omkadering onkundig of onwetend. Ik weet niet wat het ergste.
Stellen dat men het plan licht moet wijzigen is een understatement als men geen helper meer in het gebergte ter beschikking heeft.
9 mei 2015 11:08
@Roberto
Lage cortisolwaarden kunnen even kort door de bocht door 5 dingen gebeuren: Dopinggebruik, Overbelasting, Aangeboren afwijking, Ziekte of een Vreemde bacterie.
Voor die eerste twee is de performance manager gewoon eindverantwoordelijk. Overbelasting lijkt mij logisch en voor dopinggebruik hebben ze interne controles waar de High-performance Manager eindverantwoordelijk over is. Een aangeboren afwijking; als daar voor of tijdens het aankopen van Bennet niet naar is gekeken dan is dat een gemis van de eindverantwoordelijke mbt de fysieke gesteldheid van de renners: De high-performance Manager. In het geval van ziekte is er dus iemand opgesteld die niet in orde is. Wie zou dan zijn veto moeten uitspreken? De High-performance Manager. Een vreemde bacterie: In dat geval is het niet de schuld van de High-performance Manager, maar dan zou dit een chronisch geval moeten gaan blijken...

Daarnaast geeft Jan Boven zelf al aan dat het waarschijnlijk oververmoeidheid is.... Dan heb je dus duidelijk de Performance van je renners niet goed Gemanaged...
9 mei 2015 11:16
@Musselwhite Pierre Rolland en Chris Horner zijn 2 namen die zo al eerste bij me ten binnen schieten. Daarnaast zal misschien niet elke ploeg direct dit zo kenbaar maken en gewoon de renner vervangen zonder een reden te vermelden. Verder hebben we nog de ploegen die geen lid zijn van de MPCC en dus niet verplicht zijn om hun renner terug te trekken.

@West volgens doen juist steeds meer ploegen aan hoogtestages en daarnaast reageert niet iedereen hetzelfde op een hoogtestage, misschien blijkt dus nu dit voor Bennett niet het juiste effect geeft... of het is gewoon domme pech
9 mei 2015 11:19
@Roberto
Het is het LottoNL-afzeik-topic, zoals jij zegt, omdat er bij LottoNL blijkbaar iemand een domme fout heeft gemaakt. En dat is zonde.
9 mei 2015 11:29
@Rahims
Hoogtestage is ook niks mis mee, en dit is een een vooralsnog bewezen methode om tot betere prestaties te komen. Waar men echter op terug is gekomen, binnen de Atletiek, Schaatsen, Langlaufen, (bij Sky), is dat de trainingsomvang en vooral de trainingsintensiteit ook overmatig groot moeten zijn. Tegenwoordig traint men beperkte uren op een beperkte intensiteit (meestal aan de hartslag afgemeten). Daar blijkt het lichaam na onderzoek veel beter op te reageren. Dit gaat in eerste instantie heel erg tegen je intuitie in maar voor duursporters met een anaeroob element in hun wedstrijd is het supereffectief gebleken. Als je op deze manier traint kan je cortisolspiegel nooit een zodanige optater krijgen. Als je lekker ouderwets aan het einde van je training of stage nog effe "zo hard als je kan'' gaat lopen doen geef je en je gestel een schop en je spoelt je hele trainingsopbouw door het putje... De moraal van het verhaal is discipline bij de trainer en de getrainde. Want het geeft totaal geen voldoening.

De simpelste manier om je cortisolspiegel een dreun te geven is eerst veel omvang te maken en daarna superveel intensiteit. En dat is hetgeen wat tegenwoordig achterhaald is...
9 mei 2015 11:48
@West
Quote:
Lage cortisolwaarden kunnen even kort door de bocht door 5 dingen gebeuren: Dopinggebruik, Overbelasting, Aangeboren afwijking, Ziekte of een Vreemde bacterie.Voor die eerste twee is de performance manager gewoon eindverantwoordelijk.


Inderdaad "kort door de bocht". We hebben bij Astana gemerkt dat dopinggebruik "individuele acties" kunnen zijn, daar is een arts niet altijd bij. Daarbij zullen ploegen niet wekelijks het bloed/urine van hun renners testen.
Wat betreft overbelasting is het ook niet zo dat iedereen altijd hetzelfde reageert op trainingen en hoogtestages. En ook daar is een 'High-performance Manager' niet altijd bij.
Bennet heeft al wat tegenslag gekend en zal zich misschien teveel hebben willen bewijzen en dus teveel getraind hebben.

Quote:
omdat er bij LottoNL blijkbaar iemand een domme fout heeft gemaakt.


En nogmaals, jij weet de oorzaak nog helemaal niet, dus je trekt te voorbarige conclusies.

Het hebben over een "belachelijke kl*te-website" heeft wel degelijk iets te maken met afzeiken.
9 mei 2015 11:54
@West Maar jij bent toch niet bij de trainingen van Lotto aanwezig, hoe weet jij dat zij op de verkeerde manier trainen, net zoals niet bewezen is dat dit de oorzaak is van Bennett zijn lage cortisolwaarde. Bijvoorbeeld Bos was niet eens op hoogtestage geweest. Er worden idd zoals Roberto zegt erg voorbarige conclusies getrokken...
9 mei 2015 12:12
@Roberto
Lekker selectief geknipt en geplakt.
Precies in de zin na jouw quote leg ik uit waaom de High-perfomance manager daarvoor verantwoordelijk is.
Daarnaast ga jij nu lekker kort door de bocht en maak jij de aanname dat het bij Astana individuele gevallen waren.
Quote:
Wat betreft overbelasting is het ook niet zo dat iedereen altijd hetzelfde reageert op trainingen en hoogtestages. En ook daar is een 'High-performance Manager' niet altijd bij.
Bennet heeft al wat tegenslag gekend en zal zich misschien teveel hebben willen bewijzen en dus teveel getraind hebben.

Nee, maar het maakt hem niet minder eindverantwoordelijk. Als je renners zomaar hun gang laat gaan kun je net zo goed geen manager nemen.

Wat anders dan iemand zijn fout kan het zijn? Je gaat toch niet expres een te laag cortisol creeeren?

Nou, Supersorry als ik de website van je vriendinnetjes afkraak. Maar jij gaat nu dus lopen beweren dat die website supermooi en overzichtelijk is? Ik daag je uit om dat doen.
9 mei 2015 12:15
@rahims
Volgens mij geef is ten eerste in mij eerste zin op 11:29 aan dat hoogtestage er niks mee te maken heeft. Dat was de conclusie die jij daarvoor trok.
Mijn latere post was slechts een uitleg met betrekking tot deze.
9 mei 2015 12:18
@West als je nou eens ophoudt met zo gefrustreerd te reageren en eerst eens de resultaten van het onderzoek afwacht ipv allemaal voorbarige conclusies te trekken dan is het hier ook een stuk gezelliger
9 mei 2015 12:20
@gesink
Volgens mij ben ik niet degene die in eerste instantie reageert?
9 mei 2015 12:27
@west In je eerste opmerking van 10:17 gaf je wel degelijk aan dat het lag aan de hoogtestage training van de ploeg, in ieder geval suggereerde je dat. Daarnazeg je weer dat het niet aan de hoogtestage op zich ligt maar aan de verkeerde manier van trainen... dat ik die conclusies trek komt toch echt door de manier waarop jij post. Maar als ik dus nu mag begrijpen ligt het dus helemaal niet aan de hoogtestage maar heeft het een totaal andere reden... ik ben je een beetje kwijt aan het raken eerlijk gezegd.
9 mei 2015 12:28
@West
Quote:
Daarnaast ga jij nu lekker kort door de bocht en maak jij de aanname dat het bij Astana individuele gevallen waren.


Nee hoor, ik vind het geen individuele gevallen, maar blijkbaar concludeerde de Licentiecommissie dat niet. Ik plaatste dat ertussen omdat dat toen door diverse personen
beweerd werd en er blijkbaar geen aanleiding was om de Performance Manager van Astana wat te verwijten. ;)

Quote:
Nou, Supersorry als ik de website van je vriendinnetjes afkraak. Maar jij gaat nu dus lopen beweren dat die website supermooi en overzichtelijk is? Ik daag je uit om dat doen.


Dat bedoel ik nou. Waarom het nou zo onvolwassen spelen? Het doet er hier niet toe hoe die website eruit ziet, dus is het zeiken om het zeiken.
9 mei 2015 12:33
Het team heeft te weinig renners , (te) veel blessures gehad en daarom renners te vaak opgesteld. Alleen de kopmannen hebben hun rust kunnen pakken.
Wellicht hebben ze hun sponsors niet voldoende geld gevraagd of niet duidelijk gemaakt dat er meer in de kalender geschrapt zou moeten worden met een selectie van slechts 25 renners. Ze hebben van Winden niet voor niets terug moeten halen.
9 mei 2015 12:37
@wielermaster kijk eens naar het programma van Bennett, dan kan je niet concluderen dat hij nu zo'n overbelast programma heeft gehad. Dit heeft er dus niets mee te maken.
9 mei 2015 12:40
Quote:
west - 9 mei 2015 om 11:08 - Bewerkt op 09 mei 2015 om 11:17
Lage cortisolwaarden kunnen even kort door de bocht door 5 dingen gebeuren: Dopinggebruik, Overbelasting, Aangeboren afwijking, Ziekte of een Vreemde bacterie.

Op dat punt niet eens kort door de bocht. Hooguit een klein beetje, want een combinatie van verschillende oorzaken kan ook. Maar een klein beetje kort door de bocht moet kunnen.

Dopingdeskundige Douwe de Boer heeft er ook een mening over. Nog iets minder kort door de bocht, maar hoe hij meent te weten dat Bennett dezelfde medicatie gebruikt als Theo Bos ten tijde van zijn lage cortisolwaarde is mij een raadsel.

Quote van west:
De simpelste manier om je cortisolspiegel een dreun te geven is eerst veel omvang te maken en daarna superveel intensiteit.

Dit is én een kortdoordebocht formulering én een kortdoordebocht aanname én een kortdoordebocht analyse. En niet eens een beetje kortdoordebocht, maar gewoon een heleboel kortdoordebocht.

Quote van west:
Dan heb je dus duidelijk de Performance van je renners niet goed Gemanaged…

Die conclusie deel ik, maar de manier waarop je ertoe komt niet. Een samenloop van medische aspecten en trainingsaspecten acht ik waarschijnlijker. Hoe dan ook, de High Performance Manager is degene die ook zo'n samenloop tot zijn verantwoordelijkheid behoort te rekenen. En als hij het zelf niet doet, dan moet zijn baas hem daarop aanspreken.
9 mei 2015 12:42
@Roberto
Blijkbaar ben ik doordat ik die website k*t vindt opeens aangewezen als Lotto-Jumbo hater...
Maar volgens mij ben ik de enige die een lage cortisolwaarde probeert te verklaren. Als je het niet eens bent met die verklaring reageer daar dan inhoudelijk op. En als je het niet eens bent wie er verantwoordelijk is, dan hoor ik graag een alternatief. Het is een professionele organisatie, dus er is altijd een eindverantwoordelijke.

Verder vindt ik dat Lotto-Jumbo zich niet moet verschuilen achter het feit dat het bij Astana ook zo ging en ook zo mocht. Ik denk dat we het daar tenminste wel over eens kunnen worden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.