Jumbo-Visma domineert in chaotische heuvelrit ZLM Tour: Jansen op een, Teunissen op twee
foto: Cor Vos
zaterdag 22 juni 2019 om 16:39

Jumbo-Visma domineert in chaotische heuvelrit ZLM Tour: Jansen op een, Teunissen op twee

Amund Grøndahl Jansen heeft zijn eerste profzege geboekt in de ZLM Tour. De Noor van Jumbo-Visma viel aan toen hij hoorde dat wegens veiligheidsproblemen de streep tien kilometer eerder werd gelegd en bleef vervolgens zijn ploeggenoot Mike Teunissen, die de leiding behield, voor.

De vierde etappe van de ZLM Tour voerde het peloton over de bekende heuvels: de Camerig, de Eyserbosweg en de Gulperberg werden allemaal aangedaan. Toch waren de heuvels na afloop van de etappe niet het onderwerp van gesprek, maar de auto’s op de weg.

Chaos in de wedstrijd: streep wordt in slotfase verlegd
Deze zorgden ervoor dat de laatste tien kilometer van de etappe werd geschrapt. En dat op een moment dat er nog maar twaalf kilometer te rijden waren. Een kopgroep met daarbij Jansen, Teunissen, Jan Bakelants, Jelle Wallays Jetse Bol, Mads Würtz Schmidt, Maurits Lammertink, Jasper De Buyst en anderen was op dat moment weggereden: zij bleken na de laatste beklimming van de Eyserbosweg de sterkste coureurs in de koers te zijn.

Sprinters moeten eraf
De echte sprinters bleken de beklimmingen toch niet aan te kunnen. Dylan Groenewegen was één van de vele renners die moest passen op de Eyserbosweg en kwam in een achtervolgende groep op een halve minuut te rijden. De kans om de aansluiting vooraan te maken kreeg hij niet meer: toen er werd besloten om wegens veiligheidsredenen af te sprinten, reed hij nog steeds op een halve minuut.

Jumbo-Visma profiteert van chaotisch koersverloop
Jumbo-Visma wist vervolgens het beste in te spelen op de chaotische koerssituatie. Jansen trok ten aanval nadat hij hoorde dat de koers werd ingekort, terwijl Teunissen het gat liet vallen. In Landgraaf kon Jansen vervolgens zijn eerste profoverwinning vieren, terwijl Teunissen een fractie van een seconde later als tweede over de finish kwam: hij deed goede zaken voor het algemeen klassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.