Kaptheijns: “Als veldrijdster moet je eigenlijk in België zitten”
foto: Nick Doup-WielerFlits
woensdag 29 november 2017 om 16:22

Kaptheijns: “Als veldrijdster moet je eigenlijk in België zitten”

Maud Kaptheijns begon dit jaar voortvarend aan het veldritseizoen. De 23-jarige Nederlandse kon de voorbije weken al de nodige crossen op haar palmares bijschrijven. Op de site van de KNWU vertelt ze met enthousiasme over haar overstap naar Crelan-Charles.

Afgelopen jaar koerste Kaptheijns nog voor het Vlaamse Steylaerts-Verona. Een aanbod van Crelan-Charles bracht daar echter verandering in. “Als veldrijdster moet je eigenlijk wel in België zitten”, legt zij haar keuze uit. “Ik reed vorig jaar natuurlijk al voor een Vlaamse ploeg, maar toen in juni de kans voorbij kwam om bij Crelan-Charles te tekenen, heb ik niet getwijfeld. Ik had gelijk veel vertrouwen in Nick Nuyens en Niels Albert. De sfeer binnen de ploeg is goed en ik vind het ook heel fijn dat er met Loes Sels een ervaren veldrijdster bij de ploeg rijdt. Ik raad Nederlandse veldrijders wel aan voor een Belgisch team te tekenen”, vertelt Kaptheijns.

De Brabantse veldrijdster denkt dat de stap naar een andere ploeg van invloed is geweest op haar prestaties. “We hebben topmateriaal. Mijn fiets is één kilo lichter dit jaar, dat merk je gelijk. De samenwerking met mijn nieuwe trainer, Wilfried Cretskens, is ook erg belangrijk. Als ik het even niet meer weet, stuurt hij me bij”, legt ze uit. Haar progressie is echter niet enkel te verklaren door het veranderen van ploeg. “Ik heb veel in mezelf geïnvesteerd en deze zomer verliep echt goed. Maar ik let bijvoorbeeld ook net wat meer op mijn voeding.”

Fanclub
Ook over het cultuurverschil tussen België en Nederland is Kaptheijns wel te spreken. Zo heeft ze voor het eerst een supportersclub, in Gelinde. “Ieder weekend komen ze naar de cross en willen ze weer met me op de foto. Ze leven echt met je mee. Voorheen stapte ik na de cross in de camper naar huis. Vlamingen willen een overwinning echt samen vieren. Dan wordt er een mooie fles champagne geopend. Daarnaast is er ook veel meer aandacht voor koers in de Vlaamse pers.”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
29 november 2017 16:30
Grappig ... dit staat toch wel weer haaks op de berichten van de mannen afdeling ;)
29 november 2017 16:31
Inderdaad, dan moet ze vorig jaar wel heel erg slechte fietsen hebben gehad...
29 november 2017 16:33
Weinig gewend qua materiaal zeker...
29 november 2017 16:34
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de fietsen voor de cross en de fietsen voor de weg, zie artikel van van Aert. De sfeer zal ook wel duiden op het crossteam.
29 november 2017 17:00
Waarschijnlijk wil ze ook wat slijmen bij het ploegmanagement. Ze zal zich goed in haar vel voelen maar dat zal niet dankzij Nuyens zijn
29 november 2017 17:13
De vrouwen hebben dus betere fietsen. Positieve discriminatie!!
29 november 2017 17:25
Zij spreekt trouwens met een Vlaams accent - iemand een idee waar dat vandaan komt? Zelfde verhaal als MvdP? Opgegroeid in Vlaanderen?
29 november 2017 18:55
Komt uit Westerhoven. Brabant.
29 november 2017 19:18
Inderdaad paar km van de Belgische grens tussen Lommel en Valkenswaard.
Vormt ook een trainingsgroepje met Jessie Daams, Anouk Rijff (die nu gestopt is) en een andere Belgische waar me de naam van is ontschoten. Maar inderdaad net als vdPoel is bijna een Belgische.
30 november 2017 12:27
Fiets 1 kg lichter? Hoe zwaar zijn crossfietsen, 7 à 8 kg? Dan scheelt het toch al gauw 12-15%

Haar accent klinkt voor mij gewoon Brabants, niet Vlaams.
2 december 2017 15:59
Brabants is toch heel wat anders dan Vlaams. Bovendien woont Kapteijns in Oost-Brabant en Van der Poel zijn wieg stond in West-Brabant. Er zijn enorme verschillen in tongval en vocabulaire tussen het Oost-en het West-brabantse dialect. Het zijn meer regiolecten want dialecten verdwijnen langzaam van de taalkundekaarten ! Tot zover deze lezing .

Om te reageren moet je ingelogd zijn.