Katusha-arts luidt noodklok over gebruik slaapmiddelen
foto: Sirotti
maandag 28 december 2015 om 17:32

Katusha-arts luidt noodklok over gebruik slaapmiddelen

Massimo Besnati heeft in La Gazzetta dello Sport zijn zorgen geuit over het gebruik van slaapmiddelen door wielrenners. De ploegarts van Katusha zegt dat dit vaker voorkomt dan dopinggebruik.

“Ik ben Pinokkio als ik zeg dat doping verslagen is, maar op dit moment is het gebruik van slaapmiddelen erger en verder verspreid”, vertelt Besnati. Veel renners gaan het ook nog eens combineren met alcohol, dit zorgt volgens de Italiaan voor een explosief effect. “Dat is verschrikkelijk. Vooral bij jonge renners, zij drinken veel”, waarschuwt de dokter.

“Renners kiezen voor deze medicatie wegens stress en de progressieve vermoeidheid in etappekoersen”, aldus Besnati. “Als je te moe bent, heb je problemen om in slaap te komen. Kijk naar de laatste week van een grote ronde, dan zijn de renners alleen nog maar huid en botten.”

‘Paolini vertelde ons dat we ons geen zorgen hoefden te maken’
Besnati wist van het gebruik van slaapmiddelen door Luca Paolini. De ervaren coureur bekende gisteren daaraan verslaafd te zijn, waardoor hij naar cocaïne greep. Besnati ontmoedigde Paolini om slaapmiddelen te nemen. “Hij vertelde ons dat we ons geen zorgen hoefden te maken”, verklaart de ploegarts. Ondanks dat de ploeg het slaapmiddel niet meer voorschreef, wist Paolini het toch in bezit te krijgen. “De verslaving was sterker dan alles”, stelde de bebaarde renner gisteren.

Door een eigen koffieapparaat mee te nemen naar wedstrijden, probeerde Paolini zijn verslaving te verbergen. “Voor het ontbijt nam hij vijf à zes kopjes, 180 tot 200 milligram cafeïne. Dat had hij nodig om de overgebleven effecten van de slaapmiddelen te verdrijven”, zegt Besnati.

Mogelijk twee jaar schorsing
Welke straf Paolini wacht, is nog niet officieel bekend. La Gazzetta schrijft dat de UCI twee jaar schorsing eist voor zijn positieve plas uit de Tour de France. Mocht het zover komen, dan is de winnaar van de voorbije Gent-Wevelgem van plan dit aan te vechten bij het anti-doping tribunaal van de UCI.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
28 december 2015 17:50
Lekker op tijd. En Paoloni bekent, maar gaat de standaard schorsing aanvechten. Niet echt kansrijk lijkt mij, of ligt dat bij cokegebruik anders?
28 december 2015 17:51
Wat een steekspel om deze man nog een verlengde te geven. Nouja 2 jaar zou me verwonderen. Succes Luca en Katusha.
28 december 2015 18:04
dan kan Nespresso wel instappen als sponsor...
28 december 2015 18:20
Ik gebruik ook slaapmiddelen (op advies van het ziekenhuis), maar als je daar 's morgens echt nog last van hebt is er echt wat mis. Laat staan als je daar zo veel last van hebt. Dan moet je echt enorme hoeveelheden slaapmiddel nemen.
28 december 2015 18:23
Hahaha wat een voorgeprogrameerd nonsens praatje. De ene dag moeten we Paolini zielig vinden... daar had k al mn twijfels over en nu dit verhaal. Ach ze hebben een halfjaar de tijd gehad om een sluitend verhaal te bedenken zegmaar.
28 december 2015 18:58
Ga fietsen met je hahaha, free Paolini!
28 december 2015 19:00
slaap kindje slaap, daar buiten loopt een aap.
vreemd bericht. renners zuipen zich lam, proppen zich vol met slaapmiddelen, en gieten zich 's-ochtends vroeg vol koffie om zich daarna de dag door te snuiven. en dit is dus een groter probleem dan het dopinggebruik om prestaties te verbeteren. right.

Edit redactie: Inderdaad! Aangepast
28 december 2015 19:03
@8.6. Bij Katusha blijkbaar wel...
@wimkruithof: Segafredo is ingestapt als co-sponsor van Trek.
28 december 2015 19:12
@ verweggistan:
deze knakker heeft het over het peloton. er zouden zich daar meer Paolini's moeten bevinden dan gedopeerde renners volgens hem.
28 december 2015 22:14
Jaja de PR-machine van Katusha draait nu lekker. Gisteren Luca, nu de ploegarts. Schetst trouwens geen lekker beeld van jonge topsporters (drinken veel alcohol, gebruiken slaapmiddelen etc.).

Zouden daarom carrieres steeds korter worden? ;)
28 december 2015 23:09
Ploegarts ook maar per direct schorsen , heeft gefaald in zijn rol als *geneesheer* maar in plaats van zich diep te schamen kiest hij er voor om +het hele peloton+ te beschuldigen.....
29 december 2015 13:22
https://www.youtube.com/watch?v=_VMI1JnbjBA
29 december 2015 22:19
@ ikbenprocycling

Geweldig filmpje!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.