Kemna: “Het moet niet meer waardevol zijn om doping te gebruiken”
foto: Marcel Koch
zondag 24 mei 2015 om 12:07

Kemna: “Het moet niet meer waardevol zijn om doping te gebruiken”

Rudi Kemna is bang dat de wielrennerij weer in een nieuwe dopingcultuur verzeild raakt. De ploegleider van Giant-Alpecin vertelt tegen de NOS dat hij in de wandelgangen dingen hoort die ervoor kunnen zorgen dat de sport weer in de ‘oude gewoontes’ terug dreigt te vallen. Kemna pleit voor strengere regels vanuit de UCI.

“Er is te weinig gedaan om het structureel te veranderen”
In 2013 kwam Kemna zelf naar buiten met het nieuws dat hij doping gebruikt had. In die periode kwamen meer ex-renners met een opbiechting. “Ik ben ervan overtuigd dat het een shock teweeg bracht in de wielerwereld”, zegt Kemna. “Dat shock-effect heeft hele goede dingen gedaan, maar als ik nu terugkijk, is er in de grote lagen, bij reglementen, bij organisaties, te weinig gedaan om het ook constructief en structureel te veranderen.”

Over Lampre-Merida, dat uit de MPCC stapte nadat zij Diego Ulissi niet wilden ontslaan na zijn schorsing, is Kemna teleurgesteld. “Je kan je wel voorstellen dat ik daar diep ongelukkig van word. Kijk, het is niet nieuw dat mensen zich aansluiten bij het MPCC om vervolgens, als het ze even niet goed uitkomt, de verantwoording te ontlopen en er weer uit stappen. Voor mij is het heel duidelijk: we moeten strak de regels naleven. Met de MPCC doen we dat iets meer dan met de UCI-regels. Maar het blijkt dat als het belang minder is, je er zo uit kan stappen. En dat dan het feestje gewoon doorgaat. En dat is een hard gelag, zoals we nu met de wielersport bezig zijn.”

“Het is niet aan mij om Astana te beschuldigen”
Afgelopen maand beschuldigde Greg Henderson via Twitter Fabio Aru. Kemna ziet een deling in het peloton. “Een hele groep renners is heel bewust bezig met topsport. En hoe we wielersport op een geloofwaardige manier kunnen bedrijven. Die beschuldiging zegt wel iets, die was er in het verleden niet. Wij als individu kunnen niet zomaar zeggen: dit is er aan de hand. We kunnen wel in het algemeen zeggen: er gebeuren vreemde dingen. Zoals nu met Astana, die goed rijden, ongeloofwaardig goed. Maar het kan ook gewoon heel goed gepiekt zijn. Het is niet aan mij om Astana te beschuldigen.”

“De UCI moet structureel de regels zodanig veranderen dat het geen waarde meer heeft om doping te gebruiken”
Kemna acht het noodzakelijk dat de UCI ingrijpt. “Het moet niet meer waardevol zijn om dat risico te nemen”, vertelt de Oldenzaler. “Wanneer je van dopinggebruik geen voordeel hebt, ga je het niet voor de lol gebruiken. Dat de MPCC sterker moet worden ondersteund door de UCI. Dat je wordt veroordeeld, ook publiekelijk en niet welkom meer bent als je niet aangesloten bent… Die mogelijkheid zou moeten worden geboden.”

“Je moet het willen. Echt willen. Mijn idee is nog steeds dat er nog steeds belangen zijn, grotere belangen. Ik denk dat het vooral macht is. En misschien ook geld.”

Extreme verschillen geven frustratie
Volgens Kemna wordt er in het peloton en het wereldje erom heen niet heel veel over dit onderwerp gesproken. “Maar natuurlijk is het zo dat als die zichtbaarheid er meer en meer is, bijvoorbeeld van een renner die nu alweer voor de zesde keer in de aanval is terwijl hij een maand geleden nog helemaal niets reed, dus als je extreme verschillen ziet, geeft dat frustratie. Zoals bij Henderson, die dan wat gaat roepen.”

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
24 mei 2015 20:23
Ik vind dat hypocriete gezeur van die Giant/Argos-gasten erg vervelend. Als ze zelf een koers winnen is het omdat het peloton schoner is, als ze niet meekomen is het omdat de rest aan de doping zit.

Natuurlijk, er zal altijd nog wel een Trofimovje tussen zitten die weet waar de snoeppot staat, maar als z'n eigen renner Barguil in de Vuelta zo goed rijdt hoor je meneer Kemna natuurlijk niet.
24 mei 2015 20:35
Xistnc
Denk dat we moeten wachten tot we weten of er van binnenuit iets boven water komt. Met Italiaanse bever Santombrogio duurde het ook tot na de giro. Kemna zal waarschijnlijk ook maar vanuit zn onderbuik reageren, net als velen hier. En ik ben het mee je eens dat hij iets concreter daarin kan zijn, maar wat is de middenweg tussen insinuaties en glasharde beschuldigingen/ De slash is een vraagteken, maar die doet het niet op mn toetsenbord momenteel;p
24 mei 2015 20:46
@BPC
Dat renners de afgelopen jaren minder cartouches hadden klopt natuurlijk niet. Kijk voor de gein eens naar Contador en Froome op de eerste aankomst bergop van de Dauphiné vorig jaar. Of Froome die in 2013 op de Ventoux drie maal sprint om achtereenvolgens Contador, en Quintana te lossen, en in sommige bochten moest hij nog remmen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.