Kim Van De Steene uitzondering in veldritland: “Mijn gezin komt op eerste plaats”
foto: PhotoPress.be
maandag 29 oktober 2018 om 13:28

Kim Van De Steene uitzondering in veldritland: “Mijn gezin komt op eerste plaats”

De Belgische veldrijdster Kim Van De Steene (32) is een van dé revelaties van de eerste crossmaand, met onder meer winst in Boom en een derde plaats in Ruddervoorde. Hoog tijd dus om de Oost-Vlaamse zorgboerin even voor te stellen. Van De Steene zorgt immers voor een van de meest aparte en atypische verhalen in het veldritwereldje en dat willen we u niet onthouden.

Kim Van De Steene is de dochter van een melkveehouder en werkte tot twee jaar geleden dagelijks op het bedrijf van haar ouders. Daarnaast is ze deeltijds logistiek assistente in een Gents ziekenhuis én moeder van twee peuters. Maar vooral haar job in het melkveebedrijf was niet van de poes en bijzonder tijdrovend. “Ik werkte meer dan vijftig uur per week op de boerderij. Elke morgen – zeven op zeven – liep de wekker om vijf uur af om de koeien te melken. Ook ’s avonds was ik lang in de weer. Best vermoeiend”, lacht ze. “Ook de opvoeding van de kinderen vraag de nodige aandacht.”

“De boerderij was té belangrijk”
Van De Steene begon pas met veldrijden op haar 25ste, maar eigenlijk wilde ze al van haar 16de crossen. Dat zagen haar ouders echter niet zitten, want Kim was te belangrijk op de boerderij. Uiteindelijk mocht het pas toen ze het huis uit was.  “Op mijn 25ste (in 2012, red) ben ik getrouwd. Pas toen kocht ik mijn eerste crossfiets en begon ik voorzichtig aan mijn veldritcarrière. Ik won snel een amateurwedstrijd en had de smaak helemaal te pakken.”

Het duurde vijf jaar voor Van De Steene die hoge werkintensiteit terugschroefde. In die periode werd ze moeder van Jonas en Roselien. In de loop van 2016 stapte ze uit het melkveebedrijf en startte ze haar eigen kinder- en zorgboerderij op. En in het ziekenhuis kreeg ze wat vrijere uren. “Zo kon ik iets meer slapen en trainen. En dat legde me geen windeieren.” Haar prestaties werden steeds beter en Kim werd opgepikt door het bescheiden Tarteletto-Isorex, in België beter gekend als de taartjesploeg.

foto: PhotoPress.be

Eén wedstrijd per weekend
Toch is en blijft het veldrijden voor Van De Steene vooral een hobby. Eén die ze vooral niet uit de hand wil zien lopen. “Samen met mijn echtgenoot heb ik beslist om gemiddeld elk weekend één wedstrijd te rijden. Zonder overnachtingen. Dus voor Wereldbekers in het buitenland en stages pas ik”, vertelde Van De Steene ons een jaar geleden nog. “Mijn man werkt ook lange dagen. Dan willen we het weekend zoveel mogelijk tijd met zijn vieren doorbrengen. Mijn gezin is en blijft het allerbelangrijkste in mijn leven en gaat voor op alles.”

Maar na haar goede resultaten van vorig seizoen besliste de Belgische om toch iets meer te investeren in haar carrière. Zo ruilde ze dit jaar haar trainer en ex-veldrijder Christian Hautekeete in voor triatleet Dominic De Caluwé, die haar anders en – naar eigen zeggen – beter laat trainen. “Daarnaast heb ik de werkintensiteit nog iets meer teruggeschroefd. Ik werk nog steeds elke voormiddag (van 9u tot 13u) in de kliniek, maar de kinderboerderij doe ik nu enkel op woensdag. Zo heb ik nu wekelijks vier vrije namiddagen om te trainen. Tenminste tot 16u, want dan moet ik de kinderen van school halen.”

Alleen Belgische en Nederlandse WB-manches
Haar gezin blijft primeren. Ook al lijkt ze dit jaar de stap richting de absolute wereldtop te zetten, aan de afspraak met haar echtgenoot om maar één cross per weekend te rijden, raakt ze niet. De reden waarom ze er bijvoorbeeld in Gieten niet bij was. Ook de wereldbekersmanches in de VS en in Bern liet ze schieten. “Dat heeft natuurlijk ook zijn nadelen: omdat ik zo weinig wereldbekerwedstrijden rijd, mis ik een pak UCI-punten en sta ik pas 40ste op de UCI-ranking. Daarom ook stond ik in Ruddervoorde pas op de derde startrij. Maar ik verwacht dat ik de komende weken nog wat kan opschuiven, want ik rijd wél de wereldbekermanches in eigen land (Koksijde, Namen en Heusden-Zolder, red).”

foto: PhotoPress.be

Teammanager Peter Bauwens van Tarteletto-Isorex is in de wolken met de prestaties van Van De Steene. Bauwens knokt al jaren met beperkte financiële middelen om zijn team in de kijker te zetten. Met Van De Steene scoort hij nu volop, al wordt de Belgische volgens Bauwens al aan de mouw getrokken door andere teams. “Maar het is de bedoeling om Kim langer aan onze ploeg te binden”, vertelt hij. “Ik heb er vertrouwen in. Ze wordt goed begeleid door onze ploegleiders Danny De Bie en Rony De Vos, en we houden steeds rekening met haar wensen om maar één wedstrijd per weekend te rijden. Zonder druk, wat in veel andere teams wel het geval is.”

150.000 euro extra budget
Bauwens wil toekomstgericht nog meer op het damesveldrijden inzetten. “Sponsor Tarteletto wil taartjes verkopen. Het zijn de vrouwen die naar de winkel gaan, dus zij vormen een belangrijk doelpubliek voor ons. Trouwens, bij de mannen domineren Van der Poel en Van Aert. Als je bij de elite heren een renner hebt die voor de zesde plaats rijdt, komt die amper in beeld. Dan heb je tegenwoordig beter een topper bij de dames.”

“Niet onbelangrijk: vanaf 1 januari 2019 wordt mijn budget met 150.000 euro opgetrokken”, gaat Bauwens enthousiast voort. “Met dank aan tevreden sponsors. Ook dankzij de combinatie van ons crossteam en de wegploeg, waardoor we een vol jaar actief zijn. Er staan de komende dagen en weken overigens enkele belangrijke gesprekken op de agenda om het dames-crossteam te versterken. Het is de bedoeling dat Kim niet alle druk alleen moet dragen.”

Koppenbergcross én EK
Van De Steene glimlacht. “Ik denk toch dat ze bij de ploeg stiekem hopen dat ik meer wedstrijden rijd, maar dat is voorlopig geen optie. Ik zou me niet goed voelen tegenover mijn gezin en dat zou dan ook weer mijn prestaties niet ten goede komen. Geen overdaad voor mij. Al zal ik tijdens de eindejaarsperiode wel eens een extra wedstrijd meepikken. Ook deze week ben ik twee keer van de partij met de Koppenbergcross op donderdag en het EK op zondag. Plots word ik voor dat Europees kampioenschap schaduwfavoriet genoemd, terwijl ik een paar weken geleden nog overtuigd was dat ik niet in aanmerking kwam voor een selectie. Het kan verkeren.”

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
29 oktober 2018 13:43
mooi verhaal :)
zulke nieuwsberichten waardeer ik, geeft iets extra's
29 oktober 2018 14:14
Klopt helemaal niet die titel, Betsema heeft toch ook twee kleuters,en verder een interview met Jolien Verschueren en met Thalita de Jongh mag ook wel. Ik kan me Mmoraalridder niet aantrekken, meisjes als Jolientje en Thalita mogen ook eens wat aandacht krijgen.
    29 oktober 2018 14:18
    Betsema hebben we geïnterviewd, Eddy. Komt vandaag of morgenvroeg online. En de titel slaat wel op meer dan het 'moederschap' hoor...
29 oktober 2018 15:45
Leuk interview. Inderdaad een revelatie dit seizoen. En dat op 32-jarige leeftijd
29 oktober 2018 18:54
Mooi verhaal en mooi verhaald. Tegelijkertijd zegt het toch ook weer wat over het topsportgehalte van de cross, op zijn minst bij de dames (op zijn Vlaams: meisjes, of vrouwtjes volgens Wuyts afgelopen zondag).
29 oktober 2018 19:32
“Sponsor Tarteletto wil taartjes verkopen. Het zijn de vrouwen die naar de winkel gaan, dus zij vormen een belangrijk doelpubliek voor ons. "
Als het in Belgie binnenkort 1978 wordt hoop ik dat ze allemaal voor Betamax kiezen, stelletje nurdo's.
29 oktober 2018 20:45
Wauw, ik volg het vrouwenwielrennen niet maar dit is heel mooi om eens te lezen en het is wellicht het verhaal van meer koersende vrouwen, toch? Respect Superwomen.
29 oktober 2018 21:14
Top, De kleine renners en sponsoren mogen idd wel wat extra aandacht krijgen. verbazingwekkend dat ze op zo’n niveau kan crossen Met zo weinig training en Ook nog werk. (Komt Ook doordat De wedstrijden kort zijn, maar toch De kwaliteit is er)
29 oktober 2018 21:31
Leuk verhaal. Boerderij en sport is een lastige combinatie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.