Koersdirecteur na fatale ongeval: “Politie vond seingever niet nodig”
Stef Loos - derde van rechts - voor de start in Dottenijs
maandag 18 maart 2019 om 18:19

Koersdirecteur na fatale ongeval: “Politie vond seingever niet nodig”

Het laatste woord over het fatale ongeval in Dottenijs, waar de 19-jarige Stef Loos het leven liet, is nog niet gezegd. Koersdirecteur Gerard Verbrugghe schuift de hete aardappel door naar de politie. “Wij leveren de seingevers, de politie stelt ze op.”

Gerard Verbrugghe, de – ervaren – koersdirecteur die de wedstrijd Mémorial Alfred Gadenne in Dottenijs in goede banen moest leiden, doet zijn verhaal. “Het peloton was in drieën gesplitst toen ze een brug over de snelweg overstaken.  Na de brug moesten we naar rechts, een klein baantje in”, vertelt Verbrugghe aan Het Nieuwsblad. “Daar stonden twee blauwe pijltjes. Toegegeven, ook wij (de eerste wagen van de koersdirectie, red) hadden die niet gezien en reden even rechtdoor. Een moment van onoplettendheid, maar we keerden snel genoeg terug om nog voor de eerste groep op het parcours te komen.”

De tweede groep draaide zonder problemen rechtsaf. Maar de derde groep, die waarin ook Stef Loos zat, reed wel rechtdoor, met het dodelijke ongeval tot gevolg. “Er stond inderdaad geen seingever”, zegt Verbrugghe. “Wij leveren de seingevers en de politie stelt ze op. Op die plek vonden ze het niet nodig. Waarom niet? Tja. Omdat daar eigenlijk geen conflictsituatie is, er is geen kruisend verkeer.”

De groep werd ook niet voorafgegaan door een wagen van de koersdirectie. “Die is pas voorzien wanneer de achterstand meer dan twee en een halve minuut is. De achterstand van het bewuste pelotonnetje was minder dan een minuut”, besluit Verbrugghe. Twee kilometer verder – buiten het parcours dus – gebeurde de aanrijding. De lokale politie van Doornik wou niet reageren en verwijst naar het parket.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.