Kritiek op aanwezigheid Sebastian Henao in Ronde van de Toekomst

maandag 24 augustus 2015 om 11:45
Kritiek op aanwezigheid Sebastian Henao in Ronde van de Toekomst

foto: Sirotti

In de Ronde van Toekomst is verdeeldheid ontstaan over de aanwezigheid van Sebastian Henao. Volgens enkele bondscoaches hoort de tweedejaars prof van Sky niet thuis in de belangrijke rittenkoers voor aanstormend talent.

De 22-jarige Colombiaan, die al twee keer de Giro d’Italia uitreed, geldt als een van de topfavorieten voor de eindzege. Volgens Morten Bennekou, de Deense beloftenbondscoach, hoort Henao niet meer thuis in de toekomstronde. “Ik ben tegen de deelname van renners uit een WorldTour team in een wedstrijd voor 19 tot 22-jarigen”, zegt Bennekou tegen DirectVelo.

De Deen heeft zijn ongenoegen beschreven in een mail aan de UCI en zijn collega-bondscoaches. “Als renners eenmaal prof zijn, kunnen ze hun eigen leven leiden, op hun niveau met hun kalender. Bovendien helpen ze in de manches van de Nations Cup hun land om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap terwijl ze daar eigenlijk geen recht toe hebben.”

Het standpunt van Bennekou wordt breed gedragen. Onder andere Jean-Pierre Dubois, bondscoach van België, Pierre-Yves Chatelon van de Franse nationale ploeg en de Oostenrijkse trainer Franz Hartl zijn dezelfde mening toebedeeld.

Volgens de huidige reglementen zouden WorldTour-renners Magnus Cor Nielsen, Caleb Ewan (beiden Orica-Greenedge), Tiesj Benoot (LottoSoudal) en Pierre Latour (AG2R La Mondiale) ook startgerechtigd zijn. Maar hun ploegleiders laten weten niet met dat idee te spelen.

Carlos Mario Jaramillo, de ploegleider van het Colombiaanse team, erkent het niveauverschil maar zegt met de beste renners naar de Ronde van Toekomst te zijn gekomen. Wij gebruiken onze beste renners omdat we willen winnen”, aldus Jaramillo.

Volgende maand staan de reglementen van de Nations Cup 2016 op de agenda bij de UCI. Een wijziging van de regels – waardoor WorldTour-renners volgend jaar niet meer welkom zijn in de Ronde van de Toekomst – is mogelijk aangezien een aantal grote federaties zetelen in de desbetreffende commissie.

Dit artikel delen:

40 Reacties

SolerEritrean 24 augustus 2015 om 11:49

Als het mag, mag het.

ProfrondeZevenbergen 24 augustus 2015 om 11:53

De regels zijn hierover kennelijk duidelijk. Het mag dus, prima dat hij start.
Als iedereen tegen is, zal het niet zo moeilijk moeten zijn om de regels te veranderen.

Wheely 24 augustus 2015 om 11:57

Wat mag dat mag inderdaad, kan me wel voorstellen dat ze bij volgende edities renners uit de WT uitsluiten. Dat is aan de organisatie.

LinusGerdemann 24 augustus 2015 om 11:59

Terechte kritiek. Het is volkomen waanzin dat iemand die al twee jaar fullprof is bij Sky in een beloftenkoers mag aantreden tegen studenten en jongens uit het beloftencircuit zelf. Er moet gewoon de regel komen dat zodra je een profcontract tekent bij een WT team en wat mij betreft ook PCT team je uitgesloten wordt van deelname. Dit is pure competitievervalsing.

nasibal 24 augustus 2015 om 12:13

Spreken de Nederlanders zich hier overigens ook nog over uit? Of hebben ‘wij’ andermaal ‘geen mening’?

WCEendT 24 augustus 2015 om 12:27

Heel benieuwd hoe dat in de toekomst gaat met bijv Oomen.

Overigens terecht dat ze de regels willen veranderen.

AusFan 24 augustus 2015 om 12:36

Als je het mij vraagt jammeren ze omdat hij te goed is! 22 en al 2 giro’s uitgereden! Talent.

achtpuntzes 24 augustus 2015 om 12:48

ach, als Oomen dit rondje wint is het alleen maar des te knapper als hij dan Henao achter zich laat. verder de regelgeving aanpassen, en nu verder niet meer zeuren.

Skedel 24 augustus 2015 om 12:52

Bah.. Dit zijn echt van de zure jaloerse luitjes… Gelukkig enkel trainers en verlagen de renners zich hier niet toe.

mus van de maasstad 24 augustus 2015 om 12:54

Op zich hebben ze wel een punt maar als de regels daar niks over zeggen mag hij gewoon meedoen.

Al snap ik van Henao ook niet helemaal waarom hij, na al 2 giros te hebben uitgereden, nog aan deze koers wil meedoen. Hij kan alleen maar verliezen en als hij wint is het: “ja maar hij is al full time prof dus weinig knaps aan”. (ok, overwinning is overwinning, dat dan weer wel).

Maar zou een aanpassing vd regels wel terrecht vinden zodat deze koers weer 100% gereden wordt door renners voor wie deze bedoeld is.

Esko 24 augustus 2015 om 12:58

Als het volgens de regels mag, dan mag het. Pas dan de regels aan zodat dit in de toekomst niet meer kan.

Cyclingfan 24 augustus 2015 om 12:59

@Nasibal. Kan me voorstellen dat Nederland nu nog terughoudend is, immers Mathieu vd Poel heeft in zeker zin toch ook een profcontract/rijd bij de pro’s. Weliswaar een andere discipline maar toch

Wheely 24 augustus 2015 om 13:02

Niet geheel vergelijkbaar maar er zijn natuurlijk ook koersen in het procontinentale circuit die gedomineerd worden door renners uit de WT, daar heb ik soms ook mijn vraagtekens bij. De koersorganisties vinden een zo sterk mogelijk deelnemersveld natuurlijk mooi maar ook daar zou het niet gek zijn als er bv een limiet wordt gesteld aan de rider value van de deelnemers.

SCIC 24 augustus 2015 om 13:08

Dan moeten ze wel duidelijke regels maken. Wat doe je met renners uit PCT ploegen die af en toe aan een WT wedstrijd meedoen?

Skedel 24 augustus 2015 om 13:11

En precies waarom zou Henao dan niet mee mogen doen??
Ik zie geen andere redenen als dat ze de confontatie gewoon niet op een eerlijke manier aandurven..

Noud89 24 augustus 2015 om 13:31

Flauw zeg. Waarom zou een renner gestraft moeten worden als hij op jonge leeftijd al op het hoogste niveau kan rijden. Deze wedstrijd is voor alle renners onder de 23, en voor het aanzien van deze wedstrijd is het goed als de beste renners hier aan deelnemen. Het mag niet zo zijn dat renners met wat extra talent uitgesloten gaan worden.

Koersmaniak 24 augustus 2015 om 13:36

Als Henao zo een goeie profrenner is, waarom rijdt hij dan nu geen belangrijkere wedstrijden in zijn categorie, nl bij de profs?
Wat wint hij ermee om deze wedstrijden te winnen tussen beloften? Het staat op je erelijst, wauw proficiat jongen, dikke loonsverhoging bij team Sky..

LinusGerdemann 24 augustus 2015 om 13:42

@skedel en Noud89 Henao maakt bij Sky gebruik van de nieuwste technieken op trainingsgebied. Rijdt bij een ploeg met een miljoenenbudget. Zijn leeftijdsgenoten die het hele jaar in de beloftencategorie rijden niet. Daarom is het gewoon niet eerlijk en hebben die coaches gewoon gelijk..

Brownie 24 augustus 2015 om 13:44

Echt gek is het niet van de bondscoaches, omdat, volgens mij, renners van de WorldTour ook niet mee mogen doen met het WK -23.
Blijkbaar heeft de situatie nog nooit voorgedaan dat een WT renner mee doet aan deze koers?

Smuckinho 24 augustus 2015 om 13:49

Wow wat een hoop belachelijke en onwetende reacties hier.. ongelofelijk!

@Soler
‘Als het mag dan mag het’ is geen principiële rechtvaardiging en maakt een regel nog niet ‘goed’. Als volgend jaar een regel wordt ingevoerd dat je als wielrenner aan auto’s mag hangen en andere renners van hun fiets mag slaan, hanteren we ook geen ‘als het mag dan mag het’-principe.

@Ausfan
Ze ‘jammeren’ niet omdat hij te goed is, maar omdat de nieuwe regel (die pas dit jaar is ingevoerd) oneerlijk is t.o.v. de nog niet WT renners, aangezien de WT renners betere en professionelere begeleiding, materialen, schema’s, etc. hebben. En ook nog eens fulltime werken en daar naar betaald worden.

@skedel
Meen je dat? ‘Zure jaloerse luitjes’? ‘Confrontatie niet op een eerlijke manier aandurven’. Serieus? Nogmaals, ze beklagen zich hierover omdat het een nieuwe regel is die pas dit jaar is ingevoerd en alleen voor de nationcup geldt. Als het zo’n goede regel is moeten ze het ook invoeren voor het WK, maar dat doen ze niet. Henao hoort hier niet mee te doen (en ik heb ook moeite met pro conti renners die WT koersen hebben gereden) omdat hij een groooooot voordeel heeft t.o.v. zijn leeftijdsgenoten omdat hij de Giro meermaals heeft gereden. Alleen dat al maakt het oneerlijk.

@achtpuntzes
Ze ‘zeuren’ niet, ze kaarten iets aan. Als ze dat niet doen dan wordt die regel nooit aangepast.

@SCIC
Eens. Ze moeten duidelijke regels opstellen. Dit slaat nergens op. Bepaalde renners horen hier gewoon niet te starten. Misschien dat ze een quotum kunnen invoeren met een maximaal aantal WT wedstrijden zodat je in ieder geval niet een WT renner hebt die al een grote ronde heeft gereden.

Geraint 24 augustus 2015 om 13:52
Quote:
Bovendien helpen ze in de manches van de Nations Cup hun land om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap terwijl ze daar eigenlijk geen recht toe hebben.”

Inderdaad wel wat tegenstrijdig. Renners die het WK niet mogen rijden mogen wel helpen om hun land te laten kwalificeren voor dat zelfde WK. In de praktijk zal dit waarschijnlijk wel niet veel uitmaken maar misschien toch simpelweg de regel aanpassen naar volgend jaar toe.

Banddikte 24 augustus 2015 om 13:52

Wat een flauwekul. Natuurlijk mag Henao gewoon rijden. Dus omdat hij betere begeleiding zou krijgen dan anderen mag hij niet starten? Hadden de anderen maar over meer talent moeten beschikken dan konden ook zij bij een WorldTour ploeg rijden. Typisch een geval van jaloezie.

klinkrijder 24 augustus 2015 om 13:56

De kritiek is wel begrijpelijk, maar idd als t mag, dan mag t. Regels gewoon aanpassen in de toekomst en hier niet zo’n punt van maken. Die jongen kan er niks aan doen dat anderen hem te goed vinden. Maar worldtour renners hebben natuurlijk veel andere dagindelingen en trainingsfaciliteiten dan studenten/amateurs. In dat opzicht mag je best wel worldtour renners in de toekomst uit gaan sluiten van op amateurs en beloften gerichte koersen.

LinusGerdemann 24 augustus 2015 om 14:03

@banddikte je moet het gewoon als coach niet willen en als renner ook niet. Jongens als Latour en Benoot hadden ook kunnen starten, maar de coaches van deze landen kaarten het zelfs aan. Zeker Latour heeft minstens zoveel talent, want zo indrukwekkend is de jongste Henao ook weer niet, maar het is wel oneerlijk om jongens hier te laten starten die veel en veel meer mogelijkheden aangeboden krijgen en tussen de top rijden hier mee te laten rijden tegenover studenten en jonge jongens.

Smuckinho 24 augustus 2015 om 14:09

@banddikte
Hij MAG ook rijden, dat is het hele punt niet. Beargumenteer dan waarom het goed voor de sport is dat Henao hier start. ‘Typisch een geval van jaloezie’ is typisch een geval van niet kunnen onderbouwen waarom je iets vindt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair