Landa wint koninginnenrit Tirreno-Adriatico, Caruso is de nieuwe leider
foto: LaPresse/Fabio Ferrari
zaterdag 10 maart 2018 om 16:51

Landa wint koninginnenrit Tirreno-Adriatico, Caruso is de nieuwe leider

Mikel Landa heeft de koninginnenrit in de Tirreno-Adriatico op zijn palmares bijgeschreven. Na een merkwaardige rit, waarin Dumoulin moest opgeven en Thomas en Froome in de slotkilometers uit het groepje der favorieten wegvielen, toonde Landa zich de sterkste na een aanval op vier kilometer van de meet. Damiano Caruso eindigde op zes seconden van Landa en is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Op vrijdag werden de eerste krachtsverschillen tussen de favorieten duidelijk, waar Primož Roglič de rit naar zijn hand zette en renners als Miguel Ángel López en Fabio Aru direct een handvol seconden verloren. Met de rit van vandaag, met aankomst in het besneeuwde  skidorp Sarnano Sassotetto, zouden de krachtsverschillen zich verder openbaren.

Zes renners beproeven hun geluk
Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Jacopo Mosca (Willier Triestina-Selle Italia), Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Alexander Vlasov (Gazprom-Rusvelo) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) namen het hazenpad in de koninginnenrit. Een lange vlucht werd het voor de zes renners; langer dan tweehonderd kilometer reden zij voor het peloton uit met een maximale voorsprong van zes minuten, die zij lang wisten vast te houden.

Tom Dumoulin valt uit de wedstrijd
In de kopgroep groeide en slonk de voorsprong af en toe een beetje, maar verder gebeurde er niet zo veel, terwijl in het peloton Dumoulin naar de grond ging. Voor Dumoulin was het zijn zoveelste teleurstelling van het seizoen, waarin hij al diverse malen te maken kreeg met pech. Gedesillusioneerd stapte de Nederlander uit de wedstrijd. De schade; een aantal kneuzingen en schaafwonden.

Ángel López steekt lont in het kruitvat
In de laatste twintig kilometer werd de overgebleven voorsprong van het peloton in rap tempo weggewerkt. Met nog 7,5 kilometer te gaan waren Vlasov en Neilands de laatsten die werden ingerekend. Vlak daarvoor zag Roglič zijn kans op nieuw dagsucces verdwijnen door pech met zijn fiets. Het was wachten op de eerste aanval. Die aanval kwam van Ángel López na voorbereidend werk van ploeggenoot Kangert. De Colombiaan sloeg meteen een gat en Aru, Rafal Majka en Ben Hermans zagen zich genoodzaakt te reageren. Sky bleef des Sky´s rustig en posteerde zich op kop van het groepje der favorieten om de vier mannen op kop terug te halen.

Drama voor Sky, Landa snelt naar ritwinst
Vooraan viel Ángel López weg door kramp. In zijn plaats kwam Mikel Landa, die de sprong maakte vanuit het groepje der favorieten, waar Chris Froome het tempo van zijn eigen ploeg niet meer kon volgen. Ook leider Geraint Thomas viel uit die groep weg na een lekke band. Voor Bennett was dit het teken om uit het groepje der favorieten weg te rijden. Met een machtige demarrage reed hij zich naar de kop van de koers, waar hij uiteindelijk net wat kracht tekort kwam om Landa van de ritwinst te houden. Caruso eindigde net als Kwiatkowski op zes seconden van winnaar Landa en zijn de nieuwe nummers één en twee in het klassement.

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
11 maart 2018 10:04
@Hugenholz
Ja, spannend!
De reden dat ik Pnguin Caruso het goed zie doen is dat dit zijn thuiswedstrijd is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.