Lappartient roept Sky op om Froome te schorsen
foto: Sirotti
donderdag 18 januari 2018 om 21:13

Lappartient roept Sky op om Froome te schorsen

UCI-voorzitter David Lappartient raakt maar niet uitgepraat over de Salbutamol-zaak van Chris Froome. De Fransman zei woensdag nog dat de Brit de tijd moet krijgen om zijn onschuld te bewijzen, maar amper 24 uur later heeft hij zijn mening in Le Télégramme alweer bijgedraaid: “Sky zou Froome moeten schorsen.”

Volgens Lappartient kan de UCI omwille van haar eigen regelgeving op dit moment weinig anders doen. Hij vindt dan ook dat Sky moet optreden. “Het is momenteel niet aan mij om in te grijpen. Zonder de schuld van de renner vast te stellen, zou het dat voor iedereen makkelijker maken. Het is aan David Brailsford (teammanager van Sky, red) om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ik denk dat het peloton dat ook wil. De renners zijn het beu steeds met doping gelieerd te worden.”

“In de ogen van het grote publiek is hij al schuldig”, tekent Lappartient op. “Momenteel bekijken we met experts het proces. De cijfers zijn wat ze zijn. Het is aan Froome om ons uit te leggen hoe het komt dat de concentratie Salbutamol bij hem zo hoog was. Vervolgens bekijken wij of zijn argumenten ontvankelijk zijn. Als dat niet het geval is, zal hem een schorsing opgelegd worden. Dat zou twee jaar kunnen zijn. Als hij onze beslissing niet aanvaardt, kan hij naar het antidopingtribunaal van de UCI trekken om beroep aan te tekenen. Dan ben je vertrokken voor een juridisch getouwtrek dat minstens een jaar duurt. Dat willen we juist ten alle prijzen voorkomen.”

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
18 januari 2018 23:48
Lappartient kan Froome niet schorsen gelet op de huidige regelgeving van de UCI. Ik vermoed, dat er achter de schermen heel veel beroep wordt gedaan op Lappartient om deze kwestie uit de wereld te helpen. Hij doet dat dus nu door een beroep op Brailsford/Sky te doen. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken, welke taferelen zich af kunnen gaan spelen tijdens komende Tour de France als Froome gewoon meedoet. Ik woon een groot gedeelte van het jaar in Frankrijk. Froome is daar zeer impopulair. "Doapge, dopage" zijn de kreten, die het afgelopen jaar voortdurend werden geroepen ivm Froome. Terwijl daar geen sprake van was, of tenminste niet is aangetoond. Nu is er een verdenking. Geloof me, de organisatoren van de Tour liggen hier echt wel wakker van.
18 januari 2018 23:54
Er hangt toch wel een grote zweem van doping om de hele sky ploeg heen, oa ook het verdachte pakketje. Politiek gezien een lepe move van Lappartient om van de hela sky ploeg af te kunnen komen.
18 januari 2018 23:55
Had minimaal de straf van Ulissi moeten krijgen en ze hadden al lang die Vuelta zege af moeten nemen. UCI maakt er een puinhoop van. Als ze hem toen 9 maanden hadden gegeven had ie zich kunnen richten op de Vuelta van 2018.
19 januari 2018 00:06
Armstrong was ook altijd heel erg anti doping. Zegt geen bal dat soort praatjes.
19 januari 2018 00:07
@Assen froome zou sowieso nog max 1-2 jaar meegaan op zn 33ste
19 januari 2018 00:09
Je zal Sergio henao maar zijn. Meerdere keren aan de kant gehouden door sky vanwege natuurlijke schommelende bloedwaarden. En dan als je kopman op doping is gepakt niks...
19 januari 2018 00:11
Natuurlijk moet het recht zijn loop hebben. Froome komt hier niet mee weg. Toch stoort het me geweldig dat het steeds de wielrennerij is die in verband met dopingzaken steeds in de publiciteit is. In DWDD kwam dat goed naar voren: in 'goed' georganiseerde sporten zoals het Amerikaanse basketball komt nooit een dopinggeval voor, zorgen ze wel voor. Wat me dan vervolgens enorm tegenstond was de zoveelste vertoning van het 'motortje' van Cancellara op de Muur, zonder enig bewijs iemand zwart maken vind ik dat. Maar wel weer over wielrennen. DWDD doet er leutig aan mee.
19 januari 2018 00:15
‘In het ogen van publiek is hij al schuldig’ - wat is dat nou voor kul argument ?
19 januari 2018 00:27
@girardengo,

Klopt, er zijn veel sporten waar men er makkelijker mee wegkomt. In het voetbal ongetwijfeld ook, zijn amper controles. Maar vergeet niet dat in dit soort sporten (waar uithouding en kracht ondergeschikt zijn aan techniek) doping veel minder effect heeft. Iedere topsporter zou in staat moeten zijn om 3x per week 48 minuten te basketballen of 2x per week 90 minuten te voetballen. Dit is wel anders dan in 3 weken tijd pakweg 3500km te fietsen. Wil niet zeggen dat er in het voetbal en basketbal geen doping wordt gebruikt, maar het is ongetwijfeld een stuk minder.
19 januari 2018 06:26
"Ten alle prijzen voorkomen". Bewuste taalfout? Of is Freud weer in the house?
19 januari 2018 07:22
Waarom niet gewoon besluiten op basis van de onderzoeksresultaten in plaats van daarna nog ruimte en vooral veel tijd te laten om een geldige smoes te verzinnen die die resultaten eventueel zou kunnen verklaren ? Overschrijdt je de maximale toegestane waarde, sanctie. Blijkt het nadien toch door een onvoorziene samenloop van omstandigheden te gaan, pech gehad. Gebruik dat argument dan maar in een poging om de publieke opinie rond de renner weer op te klaren of om de sanctie vroegtijdig te beëindigen. Wielrenners verdienen geen krediet meer, wielerfans verdienen dan weer een duidelijk en kordate aanpak.
19 januari 2018 08:16
Sky is een media bedrijf toch? Heeft iemand enig idee hoe dit 'Froome doping' nieuws in Engeland bericht wordt?
19 januari 2018 08:42
@lopopodium Sastre reed bij Riis ten tijde van zijn tourwinst. Go figure. Daar steek ik mijn handen echt niet voor in het vuur.
19 januari 2018 08:55
We gaan Froome dit jaar niet meer zien in de grote ronden. Dat weten ze bij Sky ook best.
19 januari 2018 08:59
Sastre viel volgens mij wel volledig buiten het Deense rapport.
19 januari 2018 09:02
Toch een beetje vreemde oproep dit. De UCI heeft de regels volgens mij zelf opgesteld. M.i. Is daarbij de fout gemaakt geen uiterste termijn te stellen waarbinnen de verklaring voor de afwijkende waarde binnen is. Beetje armoedig om dan nu de ploeg te vragen zijn verantwoordelijkheid te nemen. Als je als regelgever vindt dat die voorlopige schorsing moet plaatsvinden, ZET HET DAN ZELF IN DE REGELS...
19 januari 2018 09:44
@assen
Niks getreurd natuurlijk als dit labo duracell konijn wegvalt en in principe zijn tourzeges worden afgenomen. Ondanks zijn lichte vergrijp komt Contador veel geloofwaardiger over dan deze wetenschappelijke hypocriete bende.
19 januari 2018 10:14
@sstijnntje

Wielrennen is niet populair genoeg in Engeland dus ze geven er geen pepernoot om waarschijnlijk.
19 januari 2018 10:41
Na deze uitspraak van Lappartient, zijn de ploegen cq renners aan zet ,
om druk te zetten op Sky i.v.m.schorsen van Froome.
Het is nu mogelijk om zich samen te pakken , en de organisaties van wedstrijden onder druk te zetten, als Froome start hun niet zullen starten.
Dan ben ik benieuwd hoe deze zullen reageren, want als Froome start in een wedstrijd en hij wordt alsnog geschorst tellen zijn uitslagen niet.
Stel je voor dat dit bij de Giro gaat gebeuren, dan is het toch een fiasco voor
de Giro.
En wat mag Froome nog gebruiken voor zijn astma in de wedstrijden, dus er
zijnproblemen genoeg, dus Froome zit in nauwe schoentjes.
19 januari 2018 10:56
Duurt allemaal veel te lang. Hoe lang krijgt Froome dan van de UCI om zijn argumentatie te presenteren? Hij zegt dat de handen van de UCI gebonden zijn omdat het middel zelf niet verboden is. Daar moet toch een eindtermijn aanzitten voor de duur die Froome heeft om bewijs aan te leveren? Zo gaat er weer veel teveel tijd overheen.
19 januari 2018 11:54
Froome is de verdiende winnaar van zijn 4 tours maar het mag nou idd wel afgelopen zijn ermee dat hele SkyLab, tijd voor weer een nieuwe periode en bijbehorende 1e 'open' tour.
19 januari 2018 12:30
Die Lappartient die roept ook maar wat, zodat hij weer goed valt bij de media en "zijn" aanhangers. Waarom zou SKY Froome zelf moeten schorsen, dat is toch de omgekeerde wereld, zeker omdat SKY en Froome overtuigd zijn van zijn onschuld.
Voor alle duidelijkheid Froome heeft geen doping gebruikt, maar een middel wat toegestaan is. Hoe die te hoge dosis is ontstaan opeens, daar wordt dus onderzoek naar gedaan.
Froome is vermoedelijk de meeste geteste wielrenner. Interessant is dus om te weten hoe de waardes van salbutamol op andere koersdagen waren en of deze veel fluctueren.
Ben geen expert, maar lijkt mij niet dat je salbutamol gebruikt om eventueel andere middelen te maskeren. Een fout in de dosering of in de meetapparatuur lijkt een logische verklaring, of een lichamelijke verstoring waardoor er een hogere concentratie door urine
wordt uitgescheiden. Natuurlijk staat er in deze zaak veel op het spel en Froome voorlopig schorsen helpt SKY hiermee natuurlijk niet, want hij is nog niet schuldig bevonden.
Officieel zou de UCI hem toch schuldig kunnen verklaren op grond van de positieve tests en dus ook schorsen, maar die gaan eerst om een verklaring vragen.
19 januari 2018 12:30
Dit is toch een enorm zwaktebod? De regelgever en scheidsrechter vraagt aan deelnemers om zichzelf te beoordelen?

“In de ogen van het grote publiek is hij al schuldig”
Tsja, als dit de norm wordt... Dan was hij trouwens na 1 Tourzege al geschorst geweest.
19 januari 2018 12:42
Je kunt bijna stellen dat de mening van Lappartient die van ASO is. De Tour finisht dit jaar niet voor niets in Sarzeau, een klein Bretons dorp. Is er een leuke helling die dit rechtvaardigt? Nee hoor, maar David is er wel burgemeester.
19 januari 2018 12:49
@skylimit

Beter kan je het niet verwoorden denk ik, al blijft het toch opmerkelijk dat er bij Froome 2x zoveel toegestane hoeveelheid Salbutamol in zijn bloed is gevonden. Maar zoals je al zei, het is interessant om te kijken of de Salbutamolwaarden op andere koersdagen ook flink schommelden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.