Le Bon klopt Van Baarle, Kelderman nieuwe leider Eneco Tour
Foto: Sirotti
vrijdag 14 augustus 2015 om 16:38

Le Bon klopt Van Baarle, Kelderman nieuwe leider Eneco Tour

Johan Le Bon heeft een zwaarbevochten ritzege geboekt in de Eneco Tour. De Fransman klopte medevluchter Dylan van Baarle in een rit die met name in de finale werd geteisterd door zware regenval, wat zorgde voor een uiteen gevallen peloton. Wilco Kelderman eindigde op korte afstand als vijfde en is de nieuwe leider in het klassement. Hij heeft één tel voor op Van Baarle.

Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) en Johan Le Bon (FDJ) waren er samen opuit gegaan, waarbij opviel dat Le Bon nu dus wel de zegen van ploegbaas Marc Madiot had gekregen om het ruime sop te kiezen. Op een handvol minuten achter het duo sleurden LottoNL-Jumbo en Etixx-Quick-Step aan kop van het peloton om het verschil niet al te veel te laten oplopen.

Vluchters Johan Le Bon en Dylan van Baarle - Foto: Sirotti

Vluchters Johan Le Bon en Dylan van Baarle – Foto: Sirotti

Op zo’n 35 kilometer van de finish openden de hemelsluizen zich en begon de uitzending van de koers flink te lijden onder een hevige onweersbui. De regen maakte de wegen gelijk ook behoorlijk wat verraderlijker, iets wat Van Baarle merkte toen hij even uit de bocht vloog, maar wel overeind kon blijven. Niet veel later overkwam datzelfde lot enkele leden van het peloton en was er even lichte paniek toen wat renners hun kans schoon zagen om aan te vallen.

Tot een echte aanval kwam het niet, maar in het hondenweer scheurde het peloton wel uit elkaar. Bij het ingaan van de laatste lokale ronde kwamen de gelosten al als verzopen katten voorbij rijden in de slagregens, terwijl André Greipel zich niet te beroerd toonde voor wat serieus kopwerk in het eerste peloton. Ondertussen hielden Van Baarle en Le Bon knap stand, ongetwijfeld geholpen door de weersomstandigheden. Een korte aanval van Lars Boom werd al snel geneutraliseerd door BMC, waarna het maar niet op gang wilde komen in de favorietengroep.

De uitstekende vorm van André Greipel toonde zich nogmaals, toen de spierbonk op acht kilometer van de streep nog maar eens even doortrok op een klim, waarna Tim Wellens zijn wiel pakte en de sprinter door bleef stampen. Drie man sloten aan bij de ploegmaats van Lotto-Soudal, waaronder Wilco Kelderman. Onder aanvoering van de man van LottoNL-Jumbo werd het verschil met de koplopers verkleind op de heuvels, maar nog altijd zonder al te veel overtuiging.

De cohesie bij het leidende duo kon overboord op twee kilometer van de finish, toen Le Bon aanviel en een gaatje sloeg ten opzichte van Van Baarle. De Fransman bleef stampen en Van Baarle kon het gat nét niet dichtrijden. De ritzege ging zodoende naar een van vreugde schreeuwende Le Bon, met Van Baarle in zijn wiel. Kelderman kwam in het groepje daarachter als vijfde over de meet en neemt het leiderstricot over van ploegmaat Jos van Emden.

flag-nl Eneco Tour 2015 (2.WT)
Uitslag vijfde etappe, Riemst – Sittard-Geleen (179,6 km)
1. flag-fr Johan Le Bon (FDJ) 4u13m50s
2. flag-nl Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) z.t.
3. flag-dk Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEDGE) op 9s
4. flag-be Tim Wellens (Lotto-Soudal) z.t.
5. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) z.t.
6. flag-de André Greipel (Lotto-Soudal) op 11s
7. flag-at Georg Preidler (Giant-Alpecin) op 15s
8. flag-be Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) op 27s
9. flag-be Philippe Gilbert (BMC) z.t.
10. flag-nl Lars Boom (Astana) z.t.
Volledige uitslag

Wilco Kelderman - Foto: Sirotti

Wilco Kelderman – Foto: Sirotti

Klassement na vijfde etappe
1. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) 16u44m13s
2. flag-nl Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) op 1s
3. flag-fr Johan Le Bon (FDJ) op 8s
4. flag-nl Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) op 13s
5. flag-be Tim Wellens (Lotto-Soudal) op 19s
6. flag-nl Lars Boom (Astana) op 20s
7. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 26s
8. flag-it Manuel Quinziato (BMC) op 29s
9. flag-be Philippe Gilbert (BMC) z.t.
10. flag-au Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) op 34s
Volledig klassement

RIDE Magazine
86 Reacties
Sorteer op:
14 augustus 2015 16:48
@Prima Facie…. haha - o.k., o.k….. ik was niet helemaal realistisch...
14 augustus 2015 16:49
Geweldig leuke etappe in de regen; jammer dat Van Baarle het niet kon afmaken. Gelukkig is Hofland ook weer prima in orde. Kelderman op 1, dat is ook goed voor het moraal.
14 augustus 2015 16:49
Kelderman maakt een goede indruk: die is scherp.

Morgen regen in Houffalize. Geraardsbergen zondag waarschijnlijk droog.
14 augustus 2015 16:50
Heel sterk van Le Bon hoe ie Van Baarle wel 2km op 10m houdt. Heel sterk
14 augustus 2015 16:50
Kelderman deed het tactisch uitstekend. Hij had geen reden om te rijden en kon zoveel mogelijk werk aan Wellens en Greipel overlaten.
14 augustus 2015 16:52
Wat een heerlijke koers, echt genoten! En in de hoofdrol een superieur Lotto-Soudal! Met in de hoofdrol natuurlijk André Greipel....wat een held is dat zeg. Je zo met ziel en zaligheid inzetten voor de ploeg....die man verdiend echt een standbeeld. Zal ook nooit vergeten dat hij in de Ronde van Vlaanderen hetzelfde deed als vandaag.

Wellens herpakt zich prachtig! Van een minder seizoen valt nu niet meer te spreken! Hulde voor hem en de tactiek!
Al komen er nog zware ritten aan, BMC aast op revanche!
14 augustus 2015 16:56
@timocycling
Hoe kan je dat nou tactisch noemen? Kelderman had door mee te werken meer tijd kunnen pakken maar werkte niet mee omdat ze met Hofland voor de sprint gingen.
14 augustus 2015 16:56
Ik heb genoten. Mooie winnaar!
14 augustus 2015 16:56
Kelderman gaat zo wel geen vriendjes maken in't peloton. Heb het gevoel dat ze't hem niet gaan gunnen hierdoor.
Zowel hij als Lotto Nl niet op kop willen rijden..
14 augustus 2015 16:59
@TeamNL: Kelderman had de leider achter zich rijden, dat gaf hem een sterke positie in die kopgroep. Als ze teruggepakt zouden worden was het voor hem TLJ geen groot probleem geweest met van Emden daarachter.
14 augustus 2015 16:59
@ SoloSlim: hoezo? veel renners doen dit, vooral als hun ploegmaat nog in het wit rijdt.
14 augustus 2015 16:59
+ Waar zat BMC?
Greg en Phil laten zowel Wilco als Tim wegrijden.. zal een hartig woordje gesproken worden op de kamers.
14 augustus 2015 17:00
@TeamNL Kelderman deed een flinke inspanning om bij dat groepje te komen. Hij spaarde even om op het laatste klimmetje weg te demarreren, dat lukte niet en daarna heeft hij vol meegereden. Vind ik tactisch goed.
14 augustus 2015 17:01
Ja ik weet Stybar is een Tsjech, maar eig onbegrijpelijk dat Stybar hier niet meedoet...
Met de kampioen Vakoc was het ook leuk geweest in Tsjechië hoor
Hofland voor de sprint? Grappig Wilco!
14 augustus 2015 17:02
@Bertvd
LottoNl reed ook niet op kop toen de leiders 3 minuten hadden. Ze maakten zich toen al onpopulair. En dan op't einde zit Kelderman zich opnieuw te sparen als ze naar de koplopers willen rijden..
14 augustus 2015 17:03
@Solo: LTJ heeft lang op kop gereden maar op een gegeven moment was de tank leeg bij de knechten en nam BMC het over. Ik zie niet in hoe TLJ zich onpopulair gemaakt heeft vandaag, vind dat ze attent gereden hebben en een goede koers reden.
14 augustus 2015 17:04
Leuke etappe gezien, het weer maakte het net wat interessanter. Kelderman en TLJ hebben het tactisch goed gespeeld en hun verantwoordelijkheid genomen.
Nu is het aan Kelderman om die trui vast te houden.
14 augustus 2015 17:05
@SoloSlim: had meer het gevoel dat ze het toen niet meer dicht kregen en er doorheen zaten. Daarom gingen BMC en Lotto S op kop
14 augustus 2015 17:06
Quote:
SoloSlim - 14 augustus 2015 om 17:02
LottoNl reed ook niet op kop toen de leiders 3 minuten hadden

Welke koers heb je gekeken? Tjallingii heeft de eerste helft van de etappe op kop gereden. Tot het ging regenen en de koers openbarstte hebben Flens en Wagner op kop gereden, samen met vooral Etixx.
14 augustus 2015 17:08
Wat mij betreft heeft TLJ het uitstekend gedaan. Tot op 50 kilometer voor het einde zaten ze nog met acht man erbij en hebben op een mannetje van Etixx geen enkele hulp gehad. Op een gegeven moment zaten er nog vijf BMC-mannen vooraan en slechts Kelderman, Hofland en Van Emden van TLJ, die alle drie eigenlijk niet in de positie waren om op kop te gaan. Kelderman was attent toen Greipel ging en had wat mij betreft eerder mee kunnen draaien. Lotto-Soudal leek er even de brui aan te geven toen Preidler, Kelderman en Nielsen niet meedraaiden maar uiteindelijk kwam alles goed.
14 augustus 2015 17:12
@timocycling
Onzin! Van Emden gaat de Eneco Tour sowieso niet winnen terwijl Wilco dat wel kan. Hij heeft van km 10 tot 4 in het laatste wiel gezeten en ook in de laatste 4 km nam hij nauwelijks de kop over.

Wanneer hij dit wel had gedaan hadden ze misschien wel de koplopers gepakt en hoogstwaarschijnlijk nog bonificatiesecondes op de streep meegenomen.
14 augustus 2015 17:13
Ha de procycling managers van deze site zijn ook weer aanwezig

@teamnl
Dat is dus geen onzin. Dat is dus een van de perks van een teamgenoot in de leiderstrui inde achtervolgende groep hebben. En volgens mij voerde kelderman het tempo aan op die laatste pukkel
14 augustus 2015 17:15
Doet er niet toe, het gaat erom dat je kan pokeren en je energie kan sparen als Kelderman zijnde. het ging namelijk ook om de ritzege.
14 augustus 2015 17:16
Team Lotto Jumbo heeft zich goed geweerd en een pluim voor Van Emden. Die laat zien, dat hij echt gegroeid is. Ook Hofland laat zien, dat hij meer kan dan alleen sprinten.
14 augustus 2015 17:17
Dat wordt nog een spannend weekend! Het weer wordt er in elk geval niet beter op.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.