Lefevere schaamt zich voor wielersport en verwacht confrontatie in Tour
foto: Marcel Koch
dinsdag 3 juli 2018 om 10:31

Lefevere schaamt zich voor wielersport en verwacht confrontatie in Tour

Patrick Lefevere, manager van Quick-Step Floors, vindt het intriest hoe de dopingzaak van Chris Froome is behandeld door de wielersport. Dat vertelt de Belg tegen Het Laatste Nieuws. “We zijn de enige sport ter wereld die zichzelf constant in de voet schiet. Ik ben soms beschaamd om te zeggen dat ik deel uitmaak van de koers.”

Volgens Lefevere zijn er fouten gemaakt bij de behandeling van de zaak van Froome. “Shame on them wie de zaak georkestreerd heeft gelekt, wat de normale proceduregang in de weg stond. En twee: hoe ze er al die tijd mee zijn omgegaan. In plaats van de gemoederen een beetje te bedaren, jutten ze de boel nog extra op. Hoe halen ze het in godsnaam in hun hoofd?” De ploegleider verwijst onder meer naar uitspraken van Bernard Hinault en Romain Bardet, maar ook van de organisatie van de Tour de France.

“De ‘clou’ is dat zo’n puffertje een renner die géén last heeft van astma totaal niet vooruit helpt. Lees: niet prestatiebevorderend werkt. Simpel is het allemaal niet. Ook niet voor mij, geef ik toe. Maar als ik er al moeite mee heb, wat moet dat dan zijn voor de man in de straat? Geloof me: die begrijpt dit niet”, gaat Lefevere verder.

Onveiligheid in de Tour
Al verschillende jaren is Froome niet geliefd in Frankrijk. Toeschouwers bespugen de Brit of gooien met water en bier naar de renner. “In de Giro was alles nog rustig. Ook daar zijn de tifosi fanatiek, maar het respect voor de sportman, de atleet, is er groter. Hier kan het anders zijn”, vreest de baas van Quick-Step Floors. “Je hebt er maar een paar nodig die gedronken hebben.”

Froome zelf heeft ook het idee dat het erger gaat zijn dan normaal. De kopman van Sky tegen de BBC: “Er is altijd een soort confrontatie onderweg. Normaal is het een kleinigheidje, gewoon iets waar je mee te maken hebt.” In de Giro renden enkele toeschouwers verkleed als inhalator langs. Als dat weer gebeurt, roept de kopman van Sky ze keihard op om van de berg te springen: “Go jump.”

RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
3 juli 2018 11:34
Ze gaan weer compleet voorbij het effect van Salbutamol in de aangetroffen hoeveelheden die NIKS met astma van doen hebben.
3 juli 2018 11:35
En weer halen we oppergod Boonen en zijn messias van stal. Hebben die lui aandelen in WF???
3 juli 2018 11:40
En hoe vaker Lefevere en anderen gaan roepen dat Froome in de Tour moet vrezen voor de wraak van de toeschouwers, hoe groter de kans is dat er ook echt iets met hem gebeurt. Dit is ook een vorm van ophitsen.
3 juli 2018 11:41
Lefevre en Boonen hebben hier een goed punt.

Maar die inhalator die mee rende kan ik zeker wel waarderen. Hopelijk blijft het bij zulke acties.
3 juli 2018 11:45
Ben geen Lefevre fan maar deze keer sta ik volledig achter hem ; de zaak Froome is echt een grote blamage voor de wielersport.
3 juli 2018 11:46
Hartverwarmend al die zorgen, plaatsvervangende schaamte en gewetensnood te lezen. De mensheid deugt toch nog. Zeer onderhoudend.
3 juli 2018 11:47
“Wielersport schaamt zich voor Lefevere”?
3 juli 2018 11:49
Goede reactie van Lefevere! Zaken hadden intern moeten blijven totdat de zaak behandeld was. Wij als wielersupporters denken maar dat we het recht hebben om alles als eerste te moeten weten. Wat wij wel doen is daar dan meteen een oordeel aan vastplakken terwijl dat nog helemaal niet aan de orde is. Voor de goede orde: Froome is vrijgesproken door het WADA, maar door 90% van de wielervolgers is hij ten tijde van het uitkomen van het nieuws al veroordeeld. Een stap terug naar middeleeuwse praktijken; Aanklacht = schuldig.
3 juli 2018 11:53
De heer Lefevere heeft hier helemaal gelijk in. De zaak opzichzelf schaadt de sport al enorm, maar de manier waarop er mee wordt omgegaan is nog vele malen erger. Deze hele zaak is een hele grote smet op het wielrennen.
3 juli 2018 11:55
Als ze slim zijn bij ASO proberen ze Froome op een onregelmatigheid te betrappen, zoals het slaan van een toeschouwer. Zulke schandaaltjes zijn wel goed voor het wielrennen. De elleboog van Sagan was het enige enerverende moment van de sprintweek vorig jaar.
3 juli 2018 11:55
Een puffer voor astma trekt je longen open, waardoor je meer zuurstof kan opnemen.
De bolletjes van Lotto-Soudal, de losse handjes van Boom, daarover kan de UCI blijkbaar wel snel oordelen.
3 juli 2018 12:01
@Spinergy
Heb je daar nog een onderbouwing bij? Valt het je op hoe de zogenaamde experts die afgelopen winter verkondigden dat je voor deze concentratie meer dan 40 pufjes nodig hebt de laatste maanden opvallend stil zijn?
3 juli 2018 12:13
Ik snap in het geheel een paar dingen niet.... waarom wil een geldschieter zich met zulke praktijken ( lees de grenzen opzoeken ) blijven verbinden en zou team Sky niet snappen dat er veel journalisten klaar staan die dit tot op de bodem gaan uitzoeken? Uiteindelijk gaat de waarheid toch wel boven komen...
3 juli 2018 12:23
@horsm @tendam

+1
3 juli 2018 12:24
Ophitsers Hinault en Bardet? Als er een gek is die iets onrechtmatigs doet dan is het de gek die er voor verantwoordelijk is en niemand anders. Beetje aangewakkerd door de gehele wielrennerij (en dus niet de 'chauvinistische Fransoos', zoals regelmatig te lezen valt). Hoe vaker er wordt geroepen dat Froome van z'n fiets wordt gemept, hoe groter de kans dat het gaat gebeuren. Sky was er als de kippen bij om dat slachtofferige te framen.
3 juli 2018 12:25
Sky is het team vd testosteron pleisters, tramadol gebruik, Wiggins die dank zij medische attesten de Tour kon winnen (in de spieren werd de corticosteroïde Triamcinolon ingespoten).
Dan heb ik het nog niet over de Froome case zelf.

Dit zijn feiten ook bekend bij het Franse wieler publiek. Dat er 2 jaar geleden al sterke anti Froome en Sky sentimenten waren is ook een feit.
Die zullen nu nog sterker zijn mag je verwachten en dat door Sky (en ook anderen) vrees voor de veiligheid van vooral Froome wordt uitgesproken is terecht en begrijpelijk.

Blijft natuurlijk extreem jammer dat Sky en Froome de mooie wielersport zo kapot hebben gemaakt met dit als gevolg.

Publiek moet zich natuurlijk netjes en correct gedragen. Laten we hopen dat dat ook zal gebeuren.
Uitfluiten en je afkeer laten blijken mag, maar verder moet het ook niet gaan.
3 juli 2018 12:27
Het enige dat opvalt is dat posters als dikkechaap nog altijd onwaarheden verkondigen.
3 juli 2018 12:33
“Dit hele dossier had intern behandeld moeten worden, eerst deftig moeten onderzoeken of er iets aan de hand was en dán met nieuws moeten komen”
. Aldus de man die Cancellara meermaals heeft beschuldigd met een motortje te hebben gereden

Maar aan Froome zeg ik: go jump
3 juli 2018 12:34
Zou ik het erg vinden als 1 of andere debiele Fransman Froome van z'n fiets trekt?
Antwoord: Ja

Zou ik het erg vinden als Froome zich alsnog terugtrekt uit de Tour?
Antwoord: Nee

Heeft Lefevere gelijk?
Antwoord: Ja

Is de wielersport deze week gigantisch beschadigd?
Antwoord: Ja
3 juli 2018 12:41
@Boomie de helft van het publiek dat aan de kant staat komt niet uit Frankrijk.
Trouwens wat heeft Bardet anders gezegd dan Dumoulin???
3 juli 2018 12:51
Als Froome iets overkomt in de Tour is het zijn eigen schuld. Hij is de meest gehate renner in het huidige peloton voor een reden.
3 juli 2018 12:53
Ik snap gewoon nooit zo goed waarom iemand naar een feestje gaat waarvan 98% je liever niet ziet komen.
3 juli 2018 13:00
Dumoulin dan ook een ophitser?
Wat een kletskoek. Gelukkig zijn er nog betrokkenen die hun mening geven als die wordt gevraagd. Mij niet duidelijk waarom je zou moeten knipmessen voor lieden die het allemaal niet zo nauw nemen en zich vervolgens wentelen in de slachtofferrol.
Hopelijk gebeurt er niets tijdens de Tour en houden die malloten in bocht 7 zich koest.
3 juli 2018 13:08
Fransen, Lefevre, Sky, UCI, ASO. Allemaal verwijten naar andere partijen, terwijl ze zelf medeschuldig zijn aan al dit gezeik en bedrog. Huichelaars die hun eigen rommel niet opruimen.
3 juli 2018 13:08
Lefevre heeft helemaam gelijk en als ik zo de afgelopen dagen alle ongenuanceerde reacties hier zo lees, hoop ik dat dit de internethooligans zijn en niet de mensen die straks bocht 7 bevolken.

Let wel dat de wielersport nog altijd de sport van het volk is en de hoofdrolspelers aanraakbaar zijn voor publiek. Simpele zielen die nu voor incidenten gaan zorgen moeten wel realiseren dat dit dan ook kan gaan veranderen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.