LeMond: “Ullrich moet gele trui teruggeven”
foto: Sirotti
maandag 20 juli 2015 om 12:09

LeMond: “Ullrich moet gele trui teruggeven”

Greg LeMond  is van mening dat Jan Ullrich zijn gele trui moet teruggeven. De Amerikaan, die drie keer de Tour de France heeft gewonnen, deed zijn uitspraak in een interview met het Duitse blad Bild. “Ik vind dat hij hier serieus over moet nadenken”, zegt LeMond.

Jan Ullrich won de Tour de France in 1997 de Ronde van Frankrijk, maar bekende in juni 2013 dopinggebruik te hebben gebruik. LeMond: “Voor de rest van zijn leven wordt hij er op deze manier continu mee geconfronteerd wat er in zijn carrière is gebeurd. Ik heb dit ook al over Floyd Landis en Tyler Hamilton gezegd: je moet de rest van je leven met een leugen leven. Dat is verdomd hard.”

De Amerikaan maakt wel een verschil tussen Ullrich en Lance Armstrong. “Lance was de baas. De ploeg was echt van hem. Hij moedigde dopinggebruik echt aan. Hij is niet alleen aangepakt vanwege de doping, maar ook omdat hij illegale dopingactiviteiten organiseerde. Ullrich was 21 jaar toen hij in een al bestaand systeem kwam te fietsen. Hij had geen idee wat hem overkwam.”

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2015 15:07
@Alto de angliru en Sjondania
Wat zegt LeMond dat niet hoort dan?
20 juli 2015 15:15
De good old US of A is inderdaad een even grote, zo niet grotere boosdoener als de landen die stelselmatig in de media en door de fans worden beschuldigd.
Het is tot op heden vrij normaal voor highschool en college coaches om aspirantleden van de football, baseball en basketbal teams in de zomer naar huis te sturen met de mededeling: je moet sterker/zwaarder/sneller worden, dan kom je in het team. Hoe doen ze dat? Met de vrij op de US markt verkrijgbare pro hormonen/precursors zoals Andro Stenedione en DHEA.
Is dit doping? Wel volgens WADA, niet volgens de mores in de US sportwereld. Immers; vrij verkrijgbaar bij de drogist/apotheek, dus geen verboden spul.
Dat tieners bij bosjes in het ziekenhuis belanden of zelfs komen te overlijden mag de pret niet drukken, het blijft een groot probleem.
Lijkt me niet moeilijk voor te stellen dat deze lijn zich doortrekt naar het volwassen sportleven, al zijn professionele coaches professioneel genoeg om ook de inname van 'enhancers' professioneel aan te pakken. Toch opvallend veel DHEA gevallen in de US sportwereld, die al even opvallend vaak afgedaan worden met een minimale straf omdat het goedje slechts bedoeld was om erectieproblemen te verhelpen. Uhuh.
De overheid grijpt ook niet echt in, omdat de markt waarin dit spul per kilo verhandeld wordt 'booming' is (de markt van de verjongingskuren).

Wat ik wil zeggen: de US of A heeft van oudsher een culuur waarbij gebruik van pillen,. poeders en injecties voor allerhande kwalen/tekortkomingen/slijtage normaal is. Ga daar met een verkoudheid naar een huisarts en je staat buiten met een waslijst aan medicatie om een renpaard te prepareren. De grens om dan net even wat meer te doen dan volgens de internationale regels is toegestaan is in zo'n klimaat net even wat vager.

In Greg;'s tijd werd er natuurlijk ook lustig op los geslikt. Echter, die generatie doet het slikken van testosteron tabletten af als 'slechts een middeltje voor snel herstel' (cit. Rooks), net zoals in de voorgaande generaties amphetaminen en ook dianebol (het 'breakfast of champions' van generaties US Olympische atleten in de 70's en vroege 80's) er gewoon bij hoorden.
Iedere generatie zijn eigen doping....en elke generatie verteld hetzelfde verhaal: 'het hoorde erbij'
Helaas is de markt van enhancers nu zodanig groot dat er zaken ontwikkeld worden die WADA niet kent, waar zeer weinig onderzoek naar gedaan is en die feitelijk hetzelfde doen als de bekende middelen. We zagen het bij BALCO, maar ook nu lijkt het logisch dat er heftig geexperimenteerd wordt om voordelen te halen. Mo Farah en een bepaalde wielerploeg (nee, niet SKY) die mbv schildklierhormonen sneller herstel bewerkstelligen...etc. Renners die verdwaasd door Tramadol rondrijden. Verboden? Nee, want staat niet op de lijst. Ethisch verantwoord? Tsja..het zal er wel weer bijhoren volgens deze generatie.

20 juli 2015 15:50
Ullrich moet niets.
20 juli 2015 16:44
@ ghostwriter

Hij zou zijn hand in eigen boezem moeten steken ;-)
20 juli 2015 17:07
is dit nieuws? alle oud renners hebben wel een mening, en dit is een van de vele. maar goed, van mij hoeft niemand zijn truitje in te leveren, zelfs Armstrong. of iedereen moet zijn truitje inleveren, ook goed. :)
20 juli 2015 17:31
antwoord op de titel. Ulrich moet helemaal niets. de UCI moet de gele truien terug geven aan Armstrong of alle gele truien sinds 1960 ongeldig verklaren...
20 juli 2015 17:41
@hnac:
verklaar je grens van 1960 dan even nader wil je?
Bahamontes heeft dus mazzel en Nencini niet? en Anquetil moet een van zijn 5 truien inleveren in dat geval? beetje raar, niet?
20 juli 2015 17:51
Vanaf begin jaren 60 is het bekent dat doping in de tour algemeen gebruikt werd door de mannen van het AK. Vanaf '67 toen Simpson overleden was werd er iets meer aan gedaan. Maargoed van welke renners kun je zeggen dat ze schoon waren? Tenzijn M-Line een nieuw soort doping is had Joop niet vaker de tour gewonnen. LeMond is trouwens zelf zeker verdacht. De tijden van Indurain slaan natuurlijk ook helemaal nergens op. Toch zijn alle tourwinnaars een soort helden. Ulrich die op het buitenblad probeert te klimmen was prachtig om te zien. Ik vind het nogsteeds hypocriet dat Armstrong nergens welkom is. Ik geloof zo dat Bahamontes of Anquetil ook aan de dope zaten. Weliswaar waren ze gewoon de beste in die tijd. Oftewel pak nooit iemand de gele trui af. Al die renners waren gewoon de beste...
20 juli 2015 17:53
@ hnac:
bij mij is het bekend dat er al sinds het begin van het wielrennen naar middelen werd gegrepen, maar goed....
ik deel overigens je mening dat het hypocriet is om alleen Armstrong aan te pakken.
20 juli 2015 17:54
@8.6 Ik bedoel dus dat het hypocriet is om de gele trui af te pakken, want het blijft een halve maatregel. Doe het dus vooral niet en laat het verleden het verleden zijn....
20 juli 2015 17:57
@ hnac:
volgens mij zijn we het gewoon eens, behalve de grens van 1960. dan maar niemand die zijn trui in moet leveren, want zo'n grens is natuurlijk nooit te bepalen.
20 juli 2015 18:29
Laat me niet lachen! Wat een oude koeien, moet dan iedereen uit de uitslagen worden geschrapt? Virenque en pantani werden die tour respectivelijk 2e en 3e...
20 juli 2015 19:15
Iedereen mag toch zijn mening geven over het wielrennen. Dat doen wij, maar dus ook Greg Lemond.
20 juli 2015 19:48
@Alto de angliru
Waarom, hij heeft zo ver wij weten toch nooit doping gebruikt. Als hij doping had gebruikt was Armstrong daar wel achter gekomen en had Armstrong dat meteen laten lekken. Amstrong heeft namelijk meerdere keren LeMond gedreigd dat hij hem zwart zou maken (en Amstrong heeft dat ook geprobeerd).
20 juli 2015 20:15
Greg Lemond was(is) een held, groot palmares, geen epo gebruiker. Mag ik ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen. Zeggen helden af en toe rare dingen? Ja die zeggen af en toe rare dingen ;)
21 juli 2015 10:32
@Har77

Volledig mee eens. Eindelijk eens iemand die goed mee is met het dopingplaatje. De meesten hier hebben totaal geen perspectief, en hebben er geen benul van hoe doping al tientallen jaren georganiseerd wordt. In de vroegere oostbloklanden, USSR op kop, ook in China, volledig door de Staat georganiseerd. Nu natuurlijk ook nog in Rusland. In de USA werd (en wordt in mindere mate)het massale dopinggebruik gestuurd door de federaties, en op regionaal niveau, door de colleges. Dit werd (wordt) daar als volledig normaal beschouwd. Vooral in meer 'Amerikaanse' sporten, zoals footbal, basketball, baseball, ijshockey en in iets mindere mate, maar ook volop aanwezig, in atletiek. In het footbal, waar de spelers rondlopende apotheken zijn, krijgen veel ex-spelers later grote medische problemen, sterven vroegtijdig enz. Later werden deze dopingtoestanden uitgebreid naar voor Amerikanen 'nieuwere' sporten, zoals het wielrennen.

Hoewel ik heel kritisch en alert ben wat doping en aanwijzingen rond doping betreft, zou ik niet zomaar stellen dat Lemond ook boter op het hoofd heeft. Hij is natuurlijk nooit betrapt geweest, al is dat geen volledig bewijs natuurlijk. Maar vooral, hij vertoonde tijdens zijn loopbaan een volledig ander gedrag dan de doorsnee toprenners die tijdens of na hun loopbaan bleken doping gebruikt te hebben. Het was een uitstekend renner, allround ook. Maar hij was allesbehalve een aanvaller. Hij reed bijna steeds defensief, dat werd hem soms verweten. Allicht wist hij dat hij zo moest koersen om te overleven. Vaak had hij maar één cartouche in huis. Om die ene keer een klimmer te volgen, of om eenmaal een stevige aanval van een tegenstander te pareren. Verder had hij regelmatig mindere dagen, zelfs slechte dagen en periodes. Of kwam hij er pas tijdens het tweede deel van een grote rittenwedstrijd door. Allemaal tekens die op een meer normaal fysiologisch gedrag van een niet gedopeerd renner wijzen. Maar een certitude is het natuurlijk niet. Maar alleszins een veel geloofwaardiger profiel dan vroeger een Hinault, Fignon, Indurain, Armstrong, nu Froome. Over het amfetaminetijdperk van de generatie Merckx en co hebben we het dan nog niet. Dat was de prehistorie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.