Lloyd Mondory betrapt op EPO
foto: Sirotti
dinsdag 10 maart 2015 om 16:17

Lloyd Mondory betrapt op EPO

Bij Lloyd Mondory (AG2R La Mondiale) is EPO aangetroffen. De positieve test is gedaan op 17 februari. Het betrof een out-of-competition controle. Dit meldt de UCI.

De Fransman stond op de startlijst voor Tirreno-Adriatico, die morgen van start gaan. Maar volgens de anti-doping-regels van de UCI is Mondory voorlopig geschorst tot er een vonnis beslecht is in de zaak. Mondory heeft het recht om een B-staal aan te vragen en de analyse hiervan bij te wonen.

Een eventuele dopingschorsing voor de 32-jarige Mondory zal vier jaar duren. Voorheen duurde deze schorsing twee jaar, maar de UCI gaat vanaf dit jaar strengere straffen uitdelen.

RIDE Magazine
71 Reacties
Sorteer op:
10 maart 2015 18:25
Kleurloos renner om snel te vergeten
10 maart 2015 18:31
@fleche,
Klopt helemaal dat de schuld niet alleen bij de renners ligt. Ik noemde inderdaad alleen de renners, maar met de omgeving bedoelde ik ook staf, begeleiding en weet ik niet wie allemaal meer.

Door alle dopingperikelen in het wielrennen, klopt het volgens mij niet helemaal meer dat alle sponsoren alleen maar willen dat hun renners winnen. Veel sponsoren vinden het minstens zo belangrijk dat hun naam niet besmet wordt door doping binnen de ploeg.

Daardoor zie ik de sponsoren juist als 1 van de redenen dat het wielrennen weer een beetje op de goede weg is. Sponsoren stellen harde eisen en bij sommige ploegen kan elke geur van doping het einde van de ploeg betekenen. Daardoor zal je eerder sociale controle binnen de ploeg krijgen. Als Pietje doping gebruikt zal Klaasje hem daar eerder op aanspreken. Als hij betrapt wordt kan het namelijk niet alleen Pietje, maar ook Klaasje, zijn baan kosten. En Klaasje hoeft in dit voorbeeld zeker niet perse een renner te zijn, maar kan ook de masseur, mecanicien of buschauffeur zijn.

Ik verwacht zelf vrij weinig of geen effect van het korter maken van etappes. Ik verwacht veel meer van ploegen veel harder aanpakken als renners van hun worden betrapt. En dit lijkt iets wat ook beetje bij beetje meer wordt doorgevoerd. Met als mooi voorbeeld nu Astana, die mogelijk zijn licentie kwijt gaat raken.
10 maart 2015 18:39
sukkel!
10 maart 2015 18:54
@SnoepdH,
Verder met je eens, alleen het beeld dat sponsoren gebaat zijn bij een schone sport klopt niet altijd. Sommige sponsoren willen het liefst zo veel mogelijk publiciteit en dat hoeft niet persé door het braafste jongetje van de klas te spelen. En die "harde" eisen die gesteld worden...makkelijk vol te houden voor ploegen met genoeg geld. Er zijn genoeg experimentele middelen te krijgen die niet eens op de dopinglijst staan. Dus dan speel je toch volgens de regels van het spel? De bewering in dat UCI rapport dat ploegen geen systematisch dopingprogramma meer volgen gaat er bij mij niet in, gewoon omdat de pakkans zowat nihil is bij weloverwogen keus van middelen en goede, wetenschappelijke begeleiding.
10 maart 2015 19:04
Zit AG2R bij de MPCC?
10 maart 2015 19:12
Kunnen er niet gewoon flinke inkomensafhankelijke boetes worden gegeven? Als je op een paardenmiddel als EPO of anabole wordt gepakt gewoon 4 jaar schorsing met daarop een boete ter hoogte van het laatst verdiende jaarsalaris. Dan wordt het financiële risico vooral voor knechten al veel groter waardoor e het gebruik al flink terug dringt. Dan denk een renner als Mondory wel 2x na voor die de spuit zet.
10 maart 2015 19:20
@west: sterker nog, ze hebben de beweging (mede) opgericht.
10 maart 2015 19:27
@ JuriaanM:
zoals die Fin laatst die meer dan 50k voor een verkeersboete moest betalen en spontaan wou emigreren? ;)
10 maart 2015 20:01
Amai AG2R wil blijkbaar niet onderdoen...4 dopinggevallen sinds 2010. En dan hebben ze nog geluk dat Valentin Inglinskiy er net weg was vorig jaar. Ach ook deze ploeg heeft zijn verleden tegen...Mancebo,Vino,Moreau,Astarloza,Brochard,Pliuschin...hebben allemaal bij AG2R gereden en zijn ooit door de mand gevallen. AG2R begon ooit als cosponser bij Casino en daar had je ook wel een dopingcultuur...Massi,Roux,Hamburger. Het blijft toch de grootste Franse ploeg in jaren na het grote Festina en dan kan een beetje Mpcc schijn geen kwaad. Péloton aux deux Vitesse? Of hoe zei Lavenu dat toen? Maar natuurlijk zijn het allemaal enkelingen...beetje gokken is niet verboden he.
10 maart 2015 20:08
Vroeger organiseerden de ploegen doping en nu doen de atleten het zelf en doet de oogleiding een oogje dichtknijpen. Schone schijn
10 maart 2015 20:34
@TaDo: Ik was in de war met Matthew Lloyd :) sorry!
10 maart 2015 20:39
Renners pakken epo.....omdat ze kennelijk toch denken dat je daar mee kan wegkomen. Hij zal niet de enige zijn. Vraag me vooral altijd af of renners dat eenzaam doen of onder de parlu van de ploeg, al dan niet georganiseerd of oogluikend.
10 maart 2015 21:41
EPO als microdosis is ook niet traceerbaar. Sterker nog, het is voor renners die voor het BP gebruikten zelfs noodzakelijk om niet op te vallen. Lees het verhaal van Michael Ashenden over Contador maar door. Er gaat een wereld voor je open.

"in general terms, whereas the early 2000’s most of us considered that EPO was used to boost performance, nowadays we believe that EPO is an important masking tool whilst transfusions provide the ‘engine’ boost, if you like."

Ofwel: EPO is niet de doping maar het maskeermiddel. "whereas the intervention for red cells is plasma, the intervention for reticulocytes is microdoses of EPO. Those injections are carefully timed and titrated to ensure that the reticulocyte levels are neither too high nor too low."

http://nyvelocity.com/content/interviews/2012/behind-scenes-contador-cas-hearing-michael-ashenden

Een must-read.
10 maart 2015 22:08
Een microdosis epo is eigenlijk niet te traceren, maar het injecteren speelt een grote rol. Als dat niet goed in de ader gebeurt, is de traceerbaarheid een stuk langer. Dat is waarschijnlijk waarom sommige renners toch gepakt worden.
11 maart 2015 00:28
@fondriest

wow, my mind is blown!! zeer intressant, idd een mustread. al voelde ik me niet al te intilligent tijdens het lezen. ingewikkelde materie.
11 maart 2015 09:40
Hallo, u spreekt met de jaren '90.
11 maart 2015 10:17
Reed Valjavec daar ook niet?
Typisch geval van iets te maxi microdosis.
11 maart 2015 10:59
Leuk stukje uit 2009, waarin Mondory's standpunt over bepaalde renners en teams duidelijk wordt. Vrij vertaald:

In de aanloop naar zijn eerste Tour neemt Lloyd Mondory geen blad voor de mond over de teams van Saxo en Columbia. Hij walgt van de herleving van Cancellara in de Tour de Suisse, en wat betreft Fränk Schleck is hij ook niet mals: ''Bij de junioren reed ik tegen hem, hij voor de ploeg Chateauroux. Ik vond het de moeite waard.(?) Renners ontwikkelen zich immers zeer verschillend, maar vergeleken met hem heb ik me totaal niet ontwikkeld.'' zegt Mondory, waarna hij erop wijst dat Schleck niets op een fiets te zoeken heeft als bewezen wordt dat hij van Fuentes een rekening van 7000 euro heeft gekregen.
In de Tour de Suisse heeft hij zich ook gestoord aan het gedrag van de renners van de Columbia-ploeg, die zeven etappes wonnen. ''Het is weerzinwekkend, wanneer we zeggen dat alles in het wielrennen goed is. Maar het is walgelijk. Er zijn dingen die te groot lijken om het je doen te geloven.'' Hij besluit dat sommige teams hem in de komende Tour niet zomaar zullen laten rijden...

Kleurloze renner misschien(aldus Michael_ tenminste), maar hij durft wel tegen de grote jongens uit te vallen.
11 maart 2015 12:18
Hier is maar 1 woord voor: DOMBO.
11 maart 2015 15:48
Nou einde carriere. 4 Jaar goed initiatief, epo ook zo dom.
12 maart 2015 22:45
Ik geloof niet dat hij dit op eigen houtje heeft gedaan. Gewoon microdoseringen, waarbij hij waarschijnlijk de pech heeft gehad dat hij vlak na toediening is getest. De reden dat er meer b-garnituur renners worden gepakt is tweeledig: 1. Daar zijn er gewoon veel meer van (dan toppers). 2. De toppers krijgen nog betere medische begeleiding.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.