Lopez Perez wint zware bergrit Valle d’Aosta, Vansevenant behoudt geel
foto: Cor Vos (archiefbeeld)
zaterdag 20 juli 2019 om 16:29

Lopez Perez wint zware bergrit Valle d’Aosta, Vansevenant behoudt geel

Juan Pedro Lopez Perez heeft gezegevierd in de zware vierde etappe van de beloftekoers Giro Valle d’Aosta. Op de Col de Champex klopte hij Mulu Hailemichael, die genoegen moest nemen met de tweede plaats. Mauri Vansevenant uit België behield de gele leiderstrui.

Zwitserland was het decor voor deze voorlaatste etappe. Gestart werd vanuit Orsières, waarna de weg meteen omhoog liep naar de Col de Champex. Na de afdaling naar Martigny ging de koers verder in het Rhônedal. Pas na zeventig kilometer lag de volgende col op de route, de Col du Lein – vrijwel direct gevolgd door de Col des Planches. Dan daalden de renners weer af naar Martigny, waar de Col de Champex opnieuw werd bedwongen. Na 128 kilometer lag daar ook de finish.

In de beginfase van de etappe maakte een kopgroep van liefst veertien renners zich los van het peloton. De groep pakte maximaal vier minuten. Op de Col du Lein spatten zowel de kopgroep als het peloton uiteen. Toen alle vluchters waren ingerekend, vielen Mulu Hailemichael en gele trui Mauri Vansevenant aan vijf kilometer onder de top en zij kwamen als eerste boven. Ook Samuel Jenner, Jose Felix Parra en Juan Pedro Lopez Perez konden aanhaken.

Hailemichael en Lopez Perez excelleren op slotklim
Op de Col des Planches probeerden een achtervolgende groep, met daarbij ook Kevin Inkelaar en Ide Schelling hun achterstand weg te werken. Ook op deze klim kon Vansevenant zijn benen niet bedwingen en de Belg probeerde het even solo. Toch werd hij weer bijgehaald. Inkelaar slaagde erin het gaatje naar de koplopers te dichten samen met Ilan van Wilder en de Nederlander rondde als tweede de top na Hailemichael. Ook Schelling kon aansluiten.

In de afdaling ging Schelling dan solo en hij pakte een half minuutje op de eerste achtervolgers. Aan de voet van de slotklim werd de Nederlander bijgehaald door Hailemichael en Lopez Perez, die hem er vervolgens af reden. Het leek erop dat de winnaar bij het leidende duo moest worden gezocht, want zij diepten op de klim hun voorsprong almaar verder uit. Uiteindelijk troefde de Spanjaard zijn Ethiopische vluchtmakker af. Mauri Vansevenant behield de gele trui.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.