Lotta Lepistö wint openingsrit Healthy Ageing Tour

woensdag 10 april 2019 om 15:58
Lotta Lepistö wint openingsrit Healthy Ageing Tour

foto: Cor Vos

Lotta Lepistö heeft de openingsetappe van de Healthy Ageing Tour gewonnen. Op het Duitse eiland Borkum was de 29-jarige Finse de sterkste in de sprint van veertien rensters. Lisa Klein eindigde op de tweede plek, Christine Majerus werd derde. Lepistö is tevens de eerste leidster.

Vandaag begon de negende editie van de Healthy Ageing Tour op het Duitse eiland Borkum, net voor de kust van Groningen. In het verleden was het eiland vaker gastheer van de slotetappe, maar ditmaal begonnen de vrouwen er met een etappe over 102,5 kilometer. Het peloton legde er zeven rondes af van goed vijftien kilometer.

Al vroeg in de etappe brak het peloton door een valpartij, waardoor veel rensters met daarbij ook wereldkampioene Anna van der Breggen meteen waren aangewezen op achtervolgen. De voorste groep van ruim dertig rensters wilde hun collega’s niet zomaar laten terugkeren en voerden het tempo stevig op. Half koers was iedereen pas weer samen.

Veertien rensters sterke kopgroep
Nadat alles was samengekomen, ontstond er een nieuwe kopgroep met veertien rensters. Daarbij waren ook titelverdediger Amy Pieters, winnares van Gent-Wevelgem en de Driedaagse Brugge-De Panne Kirsten Wild, Lorena Wiebes (winst in Nokere-Koerse) en Ellen van Dijk (winst in Dwars door Vlaanderen). Zij pakten al gauw een half minuutje op de eerste achtervolgers.

Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer was het tijdsverschil al gegroeid tot 1:25. Met twee minuten voorsprong begon de eerste groep aan de laatste van zeven plaatselijke rondes, de winnares moest dus vooraan worden gezocht. Op 3,5 kilometer zag Alice Barnes haar kans schoon om te aanvallen. Ze profiteerde van enige vertwijfeling bij haar mede-koplopers.

Wiebes gaat neer in de slotfase
In de laatste kilometer werd de Britse echter weer bijgehaald door haar achtervolgers, waarna het aankwam op een sprint. In de slotfase ging Wiebes neer, waardoor de spurt enigszins ontregeld werd. Lotta Lepistö bleef overeind en klopte de anderen in de sprint. De 29-jarige renster werd was dit seizoen al vierde in de Driedaagse Brugge-De Panne.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.