Marc Reef: “We gaan vol voor geel”
zondag 5 juli 2015 om 21:54

Marc Reef: “We gaan vol voor geel”

Gemengde gevoelens bij Giant-Alpecin na de waaierrit die eindigde op Neeltje Jans. John Degenkolb moest zondagmiddag meesprinten voor de prijzen, maar slaagde niet in die missie. Tom Dumoulin schoof echter op naar plek drie in het algemene klassement van de Tour de France. “Het is enorm zonde dat John net de slag mist, maar met Tom hebben we nu de kans om de gele trui te pakken”, zegt ploegleider Marc Reef na afloop tegen WielerFlits.

Nibali spelbreker voor Giant-Alpecin
De Duitse formatie had in eerste instantie vier renners mee in de eerste waaier. Uiteindelijk eindigde alleen Tom Dumoulin en Warren Barguil bij de eersten. “Ramon Sinkeldam en John zaten ook nog mee. Zij zaten net achter de breuk die Vincenzo Nibali forceerde. Er gebeurde iets, ik weet niet precies wat. Maar plots lag de groep in tweeën. We wilden met John voor dagsucces gaan en dat liepen we daar dus mis.”

Dubbele gevoelens
Toch is het kamp-Giant-Alpecin niet geheel ontevreden over vandaag, daar zij de twee belangrijkste mannen voor het klassement mee van voren hadden. “Het is een beetje dubbel”, beaamt Reef. “Je komt met Tom dichterbij, die staat nu op zes seconden van Fabian Cancellara. Op de Muur van Huy is een gaatje al genoeg. Hij heeft laten zien dat hij de knop heeft omgedraaid en er vol voor gaat. Maar ook dat hij goed in vorm is, want anders zit je hier gewoon niet mee. “

“Tom schuift een plekje op in het klassement en heeft nu ook de witte trui in zijn bezit, welke hij wel eventjes vast kan houden”, gaat ploegleider verder. “Morgen heeft hij een hele goede kans om de gele trui te pakken. Huy moet Tom normaal gesproken beter liggen dan die andere twee mannen. Tony Martin heeft vandaag al een jasje uitgedaan, denk ik. Daarnaast is het morgen opnieuw erg hectisch. En die Muur van Huy is niet makkelijk, hè. Een klein gaatje is zo gevallen.”

‘Tom maakt een goede kans’
Reef is echter wel voorzichtig, want zondag leverde het levende bewijs dat het maandag zo maar weer anders kan zijn. “Kijk maar naar wat er vandaag met John gebeurd en wat voor pech LottoNL-Jumbo bijvoorbeeld heeft. Het is de Tour, dan kan er elke dag iets gebeuren. We gaan in ieder geval vol voor de gele trui en ik denk dat we een hele goede kans hebben. We dromen er zeker van!”, sluit Reef af.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
6 juli 2015 10:39
@achtpuntzes
Ik ruil mijn aanname gerust in voor een betere, qua basis voor een schatting. PCS heeft het ook over 80 vs 69.
6 juli 2015 10:41
@ xistnc:
oke, ik zal het gewichtsverschil van 11 kilo tussen de 2 heren als feit aannemen. maar leg mij dan eens uit waarom Cancellara daar een voordeel bij heeft? misschien meer spiermassa, maar die 11 kilo extra moeten er ook mee de muur op.
wie is trouwens de zwaarste renner deze Tour? zal ik daar eens wat geld opzetten voor vandaag als het zo makkelijk is? ;)
6 juli 2015 10:44
Qua ontwikkeling van vorm (Zwitserland >> Tour) is Cancellara in het voordeel ten opzichte van Dumoulin. Dat bleek zaterdag in de tijdrit en gisteren in de waaierrit opnieuw. Maar dat betekent niet automatisch dat hij die 11kg overgewicht kan compenseren.

Edit: zoals Cap hieronder dus ook uitlegt met details, die je zelf gerust ook kunt vinden en interpreteren.
6 juli 2015 10:45
Volgens de info op de site van de organisatie (LeTour.fr)

Fabian CANCELLARA
Born on 1981/03/18 at Berne (SUI)
1.86m 80kg

Tom DUMOULIN
Born on 1990/11/11 at Maastricht (NED)
1.85m 69kg

11 kilo verschil, voor wat het waard is.

Want we hebben toch veel beter vergelijkingsmateriaal, namelijk de huidige vorm. Cancellara eindigt voor Tom in de tijdrit, in Zwitserland was dat andersom.

En dan de aankomst van gisteren. Cancellara had aan het einde van die zware dag nog de power om helemaal naar voren te fietsen en bijna net zo goed te sprinten als Sagan, terwijl je in het shot van boven op zo'n 500, 400 meter van de streep zag dat Tom ook wel naar voren wilde maar vervolgens zo'n beetje door Anorexia Froome uit het wiel gereden werd.

In Zwitserland was dat eerder andersom, daar sprintte Tom steeds mee met de besten.
6 juli 2015 10:51
@ xistnc:
ah, nu snap ik wat je bedoelt. ik ben het wel met je eens. Dumoulin is heel erg diep moeten gaan in zwitserland en betaalt daar nu enigszins de rekening voor, terwijl Cancellara nog zo fris als een hoentje is.
6 juli 2015 10:56
Het zou voor mij iig een enorme verrassing zijn, mocht het lukken bij Dumoulin! Ik zit alvast op het puntje van m'n stoel ;)
6 juli 2015 11:50
Ik denk dat de ploeg vandaag van cruciaal belang gaat zijn. Als Giant er voor kan zorgen dat Dumoulin tot aan de muur goed beschermd wordt en niet teveel extra hoeft in te spannen, kan hij wellicht door goed positioneren en m.b.v barguil goed meekomen achter de echte specialisten. Jammere is natuurlijk wel dat Cancellara ook een kei is in positioneren en met het geel om zijn schouders krijgt hij vast en zeker een enorme boost.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.