Matti Breschel als ploegleider aan de slag bij EF Education First
foto: Cor Vos
zaterdag 7 september 2019 om 09:18

Matti Breschel als ploegleider aan de slag bij EF Education First

Matti Breschel wordt komend seizoen ploegleider bij EF Education First. Bij die ploeg was hij als renner al betrokken sinds vorig seizoen en nadat hij zijn afscheid aankondigde, vroeg het team hem om aan te blijven. “Daar hoefde ik niet lang over na te denken.”

Vorige maand maakte Breschel bekend te zullen stoppen als profrenner. Bij EF Education First was hij bezig aan zijn vijftiende seizoen op het hoogste niveau, maar de chronische aandoening artritis dwong hem te stoppen. Afgelopen zondag vierde hij het einde van zijn carrière met zijn ploegmaats, nadat ze Sep Vanmarcke aan de overwinning hadden geholpen in de Bretagne Classic Ouest-France.

Scholing in de Vuelta
Daarna reisde hij terug naar thuisland Denemarken om zijn familie te zien om komende donderdag aan zijn scholing tot ploegleider te beginnen. In de Vuelta kan hij namelijk vast meekijken over de schouders van Juan Manuel Garate en Ken Vanmarcke, zodat hij in 2020 de regie zelf in handen kan nemen. Nadat hij aan de ploeg vertelde dat hij zou gaan stoppen, vroegen ze hem namelijk om ploegleider te worden.

“Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Toen ik een dertiger werd en ging bedenken wat ik na mijn carrière zou gaan doen, besefte ik me dat mijn hele opleiding en hele leven in de wielersport liggen. Dus ik dacht al wel in die richting. Ik was erg blij dat ik daarvoor gevraagd werd. Onderdeel zijn van de wielersport is een soort van mijn identiteit. Om daaruit weg te gaan gaf me een heel onbestemd gevoel.”

Samenwerken met jonge renners
Als nestor in de ploeg gidste hij de laatste jaren zijn jongere ploegmaats al door het peloton en moedigde ze aan slim te koersen, nadat hij zelf niet meer zijn topvorm van eerdere jaren kon bereiken. Als ploegleider hoopt hij die lijn door te trekken. “Ik hou ervan om samen te werken met jonge renners. Ik wil ze strijdbaarder maken. Als jonge prof, zo herinner ik me zelf nog, kan je namelijk nogal eens verdwalen in de WorldTour.”

“Ik heb meerdere ploegleiders ervaren die vergeten waren hoe het is om renner te zijn. Ik wil mezelf niet proberen te vergeten. De baan van ploegleider vraagt veel. Het draait allemaal om het kiezen van de juiste woorden, de juiste keuzes maken. Soms krijg je te maken met negatieve gedachten en die moet je dan omdraaien in iets positiefs. Het is lastig omdat je werkt met mensen en niet met machines, maar dat maakt het juist zo interessant.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.