McCarthy verslaat Viviani en Impey in Cadel Evans Great Ocean Road Race
zondag 28 januari 2018 om 05:27

McCarthy verslaat Viviani en Impey in Cadel Evans Great Ocean Road Race

De vierde editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race is gewonnen door Jay McCarthy. De Australiër van Bora-hansgrohe versloeg in een groepssprint Elia Viviani (Quick-Step Floors) en Daryl Impey (Mitchelton-Scott). Maurits Lammertink finishte als achtste. Voor het eerst wint een Aussie deze ééndagskoers.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vroege vlucht met vijf
De eerste wedstrijdhelft werd gekleurd door vijf vluchters. Thuisrijders Alexander Porter en Sam Welsford (beide nationale selectie Australië) gingen samen met de Rus Pavel Kochetkov (Katusha – Alpecin), de Deen Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport) en de Nederlander Robbert De Greef (Roompot – Nederlandse Loterij) ten aanval. Het vijftal reed een maximale voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar. In het peloton werd de achtervolging geleid door Mitchelton-Scott, BMC en Quick-Step Floors.

In aankomstplaats Geelong was de voorsprong van de vijf vroege vluchters nog vijf minuten. Met nog zestig kilometer te gaan, volgden nog vier plaatselijke ronden, met telkens de beklimming van de Challambra Crescent. Tijdens de eerste beklimming van deze kuitenbijter ging het vooraan veel te snel voor De Greef en Welsford. Zij haakten al definitief af. Porter, Hansen en Kochetkov konden het nog samen veertig kilometer langer uitzingen. Hansen won het bergklassement, Kochetkov het tussensprint-klassement.

Viviani komt net tekort
Net voor de vierde en laatste beklimming van de Challambra Crescent werden ook de drie overige vluchters ingerekend. Op de klim werd het tempo in het peloton bepaald door LottoNL-Jumbo. Zo ontstond er net voorbij de top een elitegroepje van negen renners. Jay McCarthy, Daryl Impey, Dries Devenyns, Simon Gerrans, Robert Gesink, Pierre Latour, Daniel Oss, George Bennett en Johan Esteban Chaves kleurden de finale. Hun voorsprong werd nooit groter dan vijftien seconden. Er werd vooraan slag om slinger gedemarreerd, zonder succes.

Door het achtervolgingswerk van Sam Oomen en Michael Storer in het sterk uitgedunde peloton voor hun Sunweb-kopman Nikias Arndt, kwam er op 500 meter voor de streep een samensmelting tussen het negental en de achtervolgers. Jay McCarthy zette als eerste de sprint in en hield nipt stand voor Viviani. De Italiaan van Quick-Step reed een machtige sprint vanuit vijftiende positie, leek iedereen te gaan remonteren, maar strandde uiteindelijk op een tweede plek. Lammertink werd achtste, Gesink elfde en Koen De Kort veertiende.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
28 januari 2018 05:29
Machtige sprint van Viviani die vanuit een achtervolgend peloton bijna iedereen nog oprolt. Lammertink 8e.
28 januari 2018 06:23
Viviani inderdaad sterk! Die pakt nog wel een aantal zeges dit voorjaar. McCarthy is het gegund deze maal, goed gepositioneerd. Minstens zo belangrijk.
28 januari 2018 07:38
2 man voor Lotto Jumbo in de elitegroep, maar het resultaat ontbreekt. Kan ik ergens de laatste kilometers herbekijken?
28 januari 2018 08:17
Gesink rijdt alsof het een klassement is en wordt elfde, waarom valt hij toch niet aan in de laatste kilometer?
28 januari 2018 08:18
Op tv hier down under werd Porter tot winnaar verklaard van het tussensprint klassement.
28 januari 2018 08:27
@geflitst 500 meter voor de finish een samensmelting met peleton staat in de tekst. 4 man van de kopgroep halen de top 10 maar, dus niet alleen de twee van Lotto Jumbo
28 januari 2018 08:29
Ja, wat is die Gesink toch een prutser! Hij had hier minstens moeten winnen en zelfs dat was nog aan de magere kant geweest.
28 januari 2018 08:31
@ Charlie33, zowel Gesink als Bennett hebben het een paar maal geprobeerd. Met name Daniel Oss reed alles dicht voor de latere winnaar. Lotto-Jumbo excelleerde op de laatste klim, Gesink en Bennett zaten dan ook bij de 9 vluchters. In de laatste paar honderd meter vond een eerste peloton aansluiting, met Viviani, en de nrs 6-10 in de uitslag. Battaglin werd 9e, Gesink 11e. Bennett liet het lopen.
28 januari 2018 08:34
@Trickstuff
Thanks!

@Sunrider
De feiten zijn niet relevant. Charlie33 heeft de uitslag bekeken en zijn oordeel geveld. Wat doen de feiten er dan toe?
28 januari 2018 08:53
@uran
Dat heb ik ook gelezen, maar uiteindelijk waren ze samen met Bora (McCarthy op 1) en Michelton (Impey op 3 en Chaves dicht bij de zege) de enige ploeg met een koppeltje en ik had nergens iets gelezen van aanvallen van Gesink of Bennett. Achteraf op de beelden kun je wel van beiden een uitvalletje zien.
28 januari 2018 09:00
Prima gereden van TLJ! Attractief gekoerst en alle uitrijders bij de eerste 60. Op deze manier komen de WT punten wel binnen.

En klasse zeg, van Lammertink. Eerste top 10 in een WT koers. Super!
28 januari 2018 09:03
Mooie finale, fantastisch gereden van Daniel Oss en sterk afgemaakt door McCarthy. De tactiek van het koppel Chavez/Impey snap ik niet helemaal. Met Impey vooruit in zo'n kopgroep moet je volgens mij Chavez altijd laten meewerken om de voorsprong te behouden. Zijn poging in de slotkilometers was kansloos.

Devenyns is goed in vorm. Als hij dat doortrekt naar het voorjaar, kan dat her en der een verrassing opleveren. Mits hij zijn kans mag gaan natuurlijk.

Goed dat Gesink en Bennett erbij waren vooraan, maar ze misten (opnieuw) de explosiviteit om echt mee te doen om de zege.
28 januari 2018 09:04
Wat mij opviel was dat zowel Gesink als Bennett zich constant lieten terugzakken tot de staart van de kopgroep. Dan reden ze wel naar voren om een beetje door te trekken, maar kwamen niet echt los. Ik vind dat als je met twee man in de kopgroep zit, je dit veel beter moet uitspelen.
28 januari 2018 09:06
Wat een bizarre sprint. Het is ook meteen bekend waar Goncalves volgend jaar rijdt (of zou die stiekem een oogje hebben op de zus van McCarthy?). Zelden een betere leadout gezien, en dat voor iemand van een andere ploeg. Zonder deze hulp had Viviani hier gewonnen.

De solo trainingen van Lambrecht werpen vruchten af. Top 20 als jongste deelnemer in zijn eerste WT-wedstrijd.

De Australische ploeg van Lotto Jumbo rijdt zoals vorige week. Twee mannen echt goed, maar niet goed genoeg om de anderen ook echt pijn te doen en dan wordt het moeilijk om wedstrijden in een beslissende plooi te leggen.
28 januari 2018 09:11
@Charlie33
Toch maar even de beelden bekeken? Top, verstandig!
28 januari 2018 10:00
Sagan werd betaald door de Tour Down Under om hier niet te starten, dus grijpt een ploegmaat zijn kans. McCarthy lijkt alles te hebben om zich te ontwikkelen tot iets zoals de Gerrans van een paar jaar geleden, maar die won ook buiten Australië.
28 januari 2018 11:46
Nou, dat voelde ik toch lekker aan in het volgtopic al zeg ik het zelf. ;-)

Leuke koers trouwens, kampioenschap-achtig.
28 januari 2018 12:17
Devenyns misschien wel de sterkste man in koers. Waar haalt ie dat vandaan? Knap staaltje.

TLJ goed gereden. Gewoon geen explosieve renners in kopgroep van 9.
28 januari 2018 12:18
Slagter waardeloos slecht. Jammer. Blijft wisselvallig.
28 januari 2018 12:53
deze namiddag rijden er minstens twee rond in Hoogherheide die zo'n koersje met de vingers in de neus binnen de eerste 10 zouden finishen.
28 januari 2018 15:30
Oss al meteen van goudwaarde

Om te reageren moet je ingelogd zijn.