Nederland eerste Europese kampioen Team Relay, België vierde
foto: Cor Vos
woensdag 7 augustus 2019 om 15:44

Nederland eerste Europese kampioen Team Relay, België vierde

Nederland heeft de eerste editie van het Europees kampioenschap ‘Team Relay’ gewonnen. In Alkmaar zette de gemengde ploeg na 44,8 kilometer de snelste tijd op de klokken. Op veertien seconden werd Duitsland tweede, Italië eindigde op de derde plaats.

Tijdens de Europese kampioenschappen wielrennen in Alkmaar stond vandaag een noviteit op het programma: een ploegentijdrit tussen gemengde teams met mannen en vrouwen. De mannen en vrouwen startten apart van elkaar, maar ze reden wel over hetzelfde parcours. Eerst vertrokken de drie mannen en zodra de tweede man de streep bij start-finish passeerde, mochten de vrouwen van start. De tijd van de tweede vrouw aan de finish gold als eindtijd.

Marek Canecky, Samuel Oros en Patrik Tybor hadden de primeur om de hagelnieuwe discipline af te trappen, maar Slowakije zou geen rol spelen in de strijd om de titel: nadat de vrouwen hun ronde hadden afgewerkt, stond de tijd van 59:19 op de klokken en daarmee zouden de Centraal-Europeanen op de laatste plaats eindigen. Ook voor de Russen en de Tsjechen bleek een rol in de achterhoede weggelegd.

Nederlandse mannen meteen snel onderweg
De Belgen, Fransen en Italianen deden aanvankelijk niet veel voor elkaar onder, maar het waren de Nederlandse mannen, met Koen Bouwman, Bauke Mollema en Ramon Sinkeldam, die de snelste tussentijden klokten. Zij voltooiden hun ronde in 25:07, waarna de vrouwen aan de beurt waren. Floortje Mackaij, Riejanne Markus en Amy Pieters trokken de sterke lijn door en veegden de tot dan toe snelste tijd van de Italianen van de tabellen in 52:49.

foto: Cor Vos

Alleen de Duitse vrouwen waren toen nog onderweg. Zij moesten 23 seconden goedmaken na de ronde van Marco Mathis, Jasha Sütterlin en Justin Wolf, maar Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kroger konden Nederland de toptijd niet meer ontfutselen en klokten 53:03. Daarmee was de eerste Europese titelstrijd Team Relay beklonken en werd Nederland gekroond tot eerste winnaar. Duitsland eindigde als tweede, voor Italië.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.