Nederlandse vrouwen vullen gehele podium op WK BMX
foto: KNWU
zaterdag 9 juni 2018 om 21:47

Nederlandse vrouwen vullen gehele podium op WK BMX

Laura Smulders is in Azerbeidzjan wereldkampioene BMX geworden. De Nederlandse overleefde drie voorrondes en wist in de finale twee landgenotes voor te blijven. Sterker nog, haar jongere zus Merel Smulders pakte het zilver. Judy Baauw completeerde de oranje clean sweep.

Voor de 24-jarige Laura is de tweede wereldtitel uit haar carrière. In 2014 werd ze in Rotterdam ’s werelds beste op de tijdrit. Vorig jaar was ze de beste renster op de supercross tijdens het Europees kampioenschap. Daarnaast heeft ze een olympische medaille (brons, Londen 2012) op zak.

Bij de mannen was er geen eremetaal voor de Nederlanders. De Fransman Sylvain Andre pakte goud, voor zijn landgenoot Joris Daudet en de Braziliaan Anderson Ezequiel de Souza Filho. Joris Harmsen was de beste Nederlander op plek vier. Dave van der Burg eindigde als laatste in de finale. Niek Kimmann was namens Oranje een van de topfavorieten, maar hij strandde in de halve finale.

Scheepers pakt goud bij junioren meiden
Bij de junioren pakte Nederland ook goud: de 16-jarige Indy Scheepers was de beste bij de meiden. De enige landgenoot in de finale van de junioren  mannen was Ian van Heugten (17). Hij eindigde als zevende.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
9 juni 2018 21:54
Wat een race was dat!!
9 juni 2018 22:44
Grote klasse van onze meiden!
9 juni 2018 22:49
BMX wel een beetje gelijk aan het shorttrack van het schaatsen.
Sport waar van alles kan gebeuren binnen een paar seconden en ontzettend snel, alleen dan zonder straffen die je als leek pas achteraf ziet.
9 juni 2018 23:34
Op het koffiemolentje
10 juni 2018 07:17
Wat sommigen met veldrijden hebben geldt voor mij voor BMX. Puur persoonlijk , maar ik heb moeite om dit als serieus onderdeel van de wielersport te zien.
10 juni 2018 08:28
@sooike Ga in 2019 begin mei een dagje kijken bij BMX SX Papendal en ik denk dat je van mening verandert
10 juni 2018 08:37
Bmx is internationaler dan veldrijden in ieder geval. Voor de rest, als het je bevalt geniet ervan zou ik zeggen.
10 juni 2018 10:06
Een leuk en spectaculair onderdeel vh wielrennen, zeer internationaal en niet voor niets heeft het de Olympische status.
NL investeert hier (zie Papendal en de faciliteiten) derhalve veel in en dat werpt zijn vruchten af. Maar ook voor de sport Olympisch werd deed NL altijd goed tot redelijk mee in de BMX sport.
Top bij de vrouwen, de mannen stelden wat teleur cq hadden pech. Er ontbreekt natuurlijk daar ook 1 grote naam na dat onfortuinlijke voorval in dat zelfde Papendal.

Mooie docu over de opkomst van BMX in NL, in de jaren 80 schoten de BMX banen als paddenstoelen uit de grond:
https://anderetijden.nl/artikel/6726/Helikopter-Jantje-spektakel-op-de-BMX

De tijden van 'Turbo Monique' en 'Helikopter Jantje'
10 juni 2018 11:00
@MarcoB
Sterker nog: ik was betrokken bij de geboorte van het fietscrossen in Nederland op een baantje in Waalre. Het zal zo'n 40 jaar geleden zijn geweest. De voorloper van het BMX-en, maar ook toen had ik al moeite met het feit dat deze leuke discipline onder de wielersportvlag werd ingedeeld.
10 juni 2018 11:02
de bmx lijkt met de opkomst van de mountainbike populariteit te hebben verloren. Alleen doordat ze nu een olympische status hebben wordt er weer in de sport geinvesteerd.
10 juni 2018 12:45
Waalre met de tv reportages bij de Avro met Karel vd Graaf als presentator, de goeie ouwe tijd. Ik heb nog het Grote Fietscross Boek met handtekening van Karel vd Graaf :-) .
Het is een sport en het is op een fiets, dus wielersport zeg ik.
10 juni 2018 13:10
Sooike.
1 anekdote.
Hoe deze gasten toeleefde naar de Olympische Spelen in Londen, en hoe de in jouw ogen prof wegwielrenners Boom en Gesink bv er heen gingen. Met in hun achter hoofd de belangrijkere ronde van Lombardijen. Zonde van het geld van de KNWU voor deze gasten.
Respectloos
Deze gasten leven er zeker zo hard voor als een aankomende prof. De Rabo generatie mag hier nog niet aan ruiken.
De baan in Waalre is samen gegaan met Valkenswaard. Hier komen nog steeds toppers vandaan. Als ik 1 ding wel heb gezien in de laatste 7jaar is, het dat de BMX veel potentie heeft. En dat ziet de UCI ook.
Nu nog de KNWU en Wat vast geroeste mensen daar.
En een eerlijkere verdeling van het KNWU budget
Tot volgende week in Luijksgestel Sooike.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.