‘Negentig renners betrokken bij Padova-zaak’
maandag 8 december 2014 om 10:41

‘Negentig renners betrokken bij Padova-zaak’

Wolken

foto: Sirotti

Donkere wolken lijken zich samen te pakken boven Italië. Het gerecht van Padova heeft de resultaten van vier jaar onderzoek naar omstreden dokter Michele Ferrari overgedragen aan het Italiaans Olympisch Comité (CONI). De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport is in het bezit van het meer dan 500 pagina tellende dossier. Daarin zouden niet de namen van twintig renners – zoals de berichtgeving zondag schreef – voorkomen, maar moeten negentig coureurs met de billen bloot.

‘Geen link Ferrari-Nibali’
Onder de negentig renners die in het dossier genoemd zouden zijn, zijn er volgens de krant een aantal onverwachte en verrassende namen. Daarnaast zou er fotomateriaal zijn van Michele Ferrari die het trainingskamp van Astana bezoekt, voorafgaand aan het seizoen in november 2013. Een link met Tour de France-winnaar Vincenzo Nibali zou er volgens La Gazzetta echter niet zijn. In de loop van de week maakt de krant de namen bekend.

Contact met Ferrari ten strengste verboden
De renners die genoemd zouden zijn in het Padova-dossier, hadden allemaal banden met dopingdokter Ferrari. En dat is voor mensen binnen de wielerwereld ten strengste verboden. De Italiaan kreeg namelijk naar aanleiding van het USADA-rapport (waarin Lance Armstrong van zijn sokkel viel) een levenslange schorsing opgelegd. Italiaanse renners mogen al sinds 2002 geen contact meer hebben met Ferrari.

Een verzoek te reageren op het artikel van La Gazzetta dello Sport heeft Astana geweigerd, schrijft Cyclingnews.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.