Nico Verhoeven: “Een goed klassement is ook een trofee”
foto: WielerFlits (archief)
dinsdag 21 juli 2015 om 10:25

Nico Verhoeven: “Een goed klassement is ook een trofee”

LottoNL-Jumbo staat op rustdag twee met Robert Gesink zevende in het algemeen klassement. De Nederlandse ploeg hoopte natuurlijk al een rit gewonnen te hebben, maar ploegleider Nico Verhoeven stelt dat dit niet zomaar lukt. “Heel veel mensen denken dat het een computerspelletje is”, zegt hij.

‘Er zijn er bij ons maar één of twee die een rit kunnen winnen’
“Een goed klassement is ook een trofee. Iedereen wil het liefst elke dag een renner van ons in de kopgroep, maar we moeten realistisch zijn”, aldus Verhoeven tegen NU.nl. “Er zijn bij ons maar één of twee die een rit kunnen winnen en de anderen zijn of geen klimmers of zitten met kwaaltjes die we niet aan de grote klok willen hangen. Daarom moeten we de keuze maken om bepaalde renners niet mee te laten springen en Robert uit de problemen te houden. Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam hebben die vrijheid wel, maar de positie dient zich niet altijd aan.”

Geen computerspelletje
De ploegleider vertelt, net als Mark Cavendish eerder deze Tour, dat wielrennen geen computerspel is. “Heel veel mensen denken dat, en dat wij als ploegleiding kunnen zeggen: ‘jij moet mee en jij moet mee’. Als je dat tegen renner A zegt en ze demarreren op een slecht moment, lost hij misschien wel. Met dat soort dingen moeten we allemaal rekening houden.”

‘We zien Gesink voorlopig niet verzwakken’
Robert Gesink bezet de zevende plek in het algemeen klassement. In de Pyreneeën viel hij al aan, maar of de kopman nu die ruimte nog krijgt van de concurrentie, is de vraag. “Hij moet gewoon voor het klassement gaan en als hij echt heel goed is aanvallen wanneer de kans zich voordoet”, aldus Verhoeven, die in 1987 zelf een Touretappe wist te winnen. “Hij krijgt alleen nooit de ruimte en moet echt de beste renners van de hele Tour verslaan om een rit te winnen.”

“In de Pyreneeën heeft hij ons al verrast, dus om dat nog een keer te doen, zal hij al bijna een rit moeten winnen. Voorlopig zien we hem niet verzwakken. We weten dat hij bergop bij de beste tien van de Tour zit en hopen dat dat zo blijft”, besluit Verhoeven.

RIDE Magazine
115 Reacties
Sorteer op:
21 juli 2015 11:13
@Wim
Of andersom... gaan voor een klassement betekent dat je geen rit kunt winnen. Net zo hard onzin.
21 juli 2015 11:14
@arry1337
Cavendish stelde het nog harder: "Sommige imbecielen denken dat wielrennen een computerspelletje is", maar is dan ook van 'zulk niveau' en niet erg snugger.

@albertooo
Ik vermoed dat als Gesink het niet had gedaan, dat de reacties hier van sommigen dan weer geweest waren "waarom gaat hij er niet achteraan, Nibali is gevaarlijk voor zijn plek"!
Het is echt nooit goed of het deugt niet.
21 juli 2015 11:15
Ik ben nu al moe van de uitdrukking "het is geen computerspelletje".
21 juli 2015 11:16
Wie moet die etappe dan pakken? En Waar? Kelderman, Kruijswijk en Ten Dam zijn alledrie mateloos uit vorm, door verschillende redenen. Gesink heeft een Klassement te verdedigen, dan ie dan de Tank en van Emden ten alle tijde bij zich houdt vind ik normaal. Net als zijn Mattie Leezer. Het "winnen" moet dus van Martens en Vanmarcke komen. Martens is geen aanvaller maar een Puncheur die het op de korte eindklimmetjes moet doen. Iedereen weet dat er gewoon altijd 5-10 man beter zijn dan hem. Hij is nou eenmaal niet van het kaliber Gerrans/Gilbert. Vanmarcke heeft zelf al aangegeven dat ie niet in de tour wil wezen, die had zich van alles voorgesteld bij de kasseienrit, alleen het weer was te lekker, dus die ging mee voor 1 kans die eigenlijk nooit een echte kans was.

Dan kan de ploegleiding hun handen er wel vanaf trekken, met zoiets van; het is allemaal niet te regisseren vanuit de volgauto. Echter, zij hebben er wel voor gekozen om vooral Vanmarcke en Kruijswijk mee te nemen. Vanmarcke heeft blijkbaar niet de motivatie om iedere dag mee te zitten en ging alleen maar mee voor die ene rit. Bv. Tjallingi had misschien wel de motivatie gehad om iedere dag maar mee te zijn. En Kruijswijk meenemen na een superzware Giro? Is dat verstandig? Bennett of Wagner hadden zich misschien willen revangeren... Of een Van der Lijke of Teunissen die twee weken in de aanval gaat en daarna uitstapt? Dat zijn wel degelijk keuzes die je kan maken.
21 juli 2015 11:18
@Snoep de hond

Vanmarcke had zelfs al aangegeven dat hij daar last van had, voordeel in de Alpen is dat het vaak wat koeler wordt, misschien kan hij daar nog iets uithalen. Zo leuk zijn!
21 juli 2015 11:20
Brakkel plus 1 en salvador leer eerst eens nederlands , beter als bestaat niet
21 juli 2015 11:20
Zelf heb ik over het algemeen meer met rittenkapers dan met klassementrenners, maar in de eerste plaats kan je toch het beste van de kracht van je renners uitgaan. En echte afmakers, die niet per se de sterkste in koers hoeven te zijn om te kunnen winnen, zitten er helaas weinig tussen. Een type Freire of LLS ontbreekt. Dan is het niet vreemd dat ze wat behoudender rijden. Op de langere termijn zou het wel mooi zijn als er wat meer opportunisme in de ploeg zou komen.
21 juli 2015 11:20
Ik vind het ook wel een wat slap verhaal. Nee, wielrennen is geen computerspelletje. Maar niet mee zijn in een kopgroep van meer dan 20 man, vind ik een teken dat er geen spirit in zit en dat er ook tactisch iets niet klopt. Of de hele ploeg ligt inmiddels op apegapen, behalve Gesink, en dat geeft ook wel te denken. We zullen de komende dagen zien of dit een redelijke Tour wordt omdat Gesink in de top 10 eindigt, een goede omdat het team zelfs nog een etappe haalt, of een slechte als Gesink uit de top 10 valt.
21 juli 2015 11:22
Quote:
nafnikleb - 21 juli 2015 om 10:28
Prima reactie op de traantjes-polonaise die we hier gisteren konden lezen.

Spijker op de kop én schitterend omschreven. Hier hoeft niets aan toegevoegd te worden, jij hebt gewonnen vandaag!
21 juli 2015 11:38
Toch nog wat toevoegen:

Wat de lui die het alleen maar over ritzeges hebben, en die een ritzege veel belangrijker vinden dan een 7e plaats in het AK, even vergeten is dat deze sport wel om WT-punten draait. Een 7e plaats levert gewoon veel meer op dan een ritzege, en kan daarom terecht als een overwinning gezien worden. Tel daar bij op dat het willen aanvallen bepaald niet garant staat voor een ritzege, en je snapt de totaal logische keuze om met je beste renners voor een klassement te gaan. Dat het voor (ons) fans leuker is als er iemand een ritzege pakt (dat is ook vrij arbitrair, ik zie zo'n Gesink liever dagelijks met de wereldtop vechten ipv tegen een Ruben Plaza) maakt dan toch helemaal niet uit voor de ploegleiding? Men heeft respect voor Purito, Pinot en Bardet, die veel op jacht gaan. Maar die mannen gingen in eerste instantie vol voor een klassement en de ritzeges werden pas een doel nadat het klassement vergooid was.

En ik snap dat het ergens tegenstrijdig is om een zevende plaats als winst te zien, maar als je beter presteert dan veel renners die eigenlijk beter zijn dan jij en degenen die voor je staan altijd al beter zijn geweest, dan win je toch eigenlijk gewoon?

Oh, en tenslotte: Dit probeerden we jullie gisteren ook al duidelijk te maken, maar dat iedereen voor Gesink zou moeten rijden is toch wel totale onzin gebleken. Gisteren meermaals gelezen dat de ploegleiding de renners niet zou willen laten aanvallen, en dat is door ondere andere Kruijswijk zelf duidelijk ontkracht. Zullen we die fabel nu dan definitief begraven?
21 juli 2015 11:41
Verhoeven is vooral té defensief ingesteld. Nu Robert een keer niet zwaar gestresst is, is zijn ploegleider het..
21 juli 2015 11:48
Filmpje van Tankink gezien met een uitgepierde vanMarcke beloofd niet veel goeds. Die gasten zijn totaal uitgeblust, alleen Gesink lijkt nog fit.
21 juli 2015 11:56
Wat moet je hier nu weer op zeggen? Het is brood nog vis, als mosterd na de maaltijd. Een goed klassement is ook een trofee. Wielrennen is geen computerspelletje. Ik kan hem uit de droom helpen, er gaat namelijk niemand een rit winnen, dus niet 1 of 2 van het team. Kijk maar hoeveel TLJ dit seizoen al heeft gewonnen. Is dus een logisch gevolg van het gehele seizoen. Gesink staat nu 7e in het klassement en die kan alleen maar hopen dat een paar die er boven hem staan weg gaan vallen. Intrinsiek zijn deze beter dan Gesink. Verder mag ik hopen dat Gesink geen slechte dag krijgt. "Wij zien Gesink voorlopig niet verzwakken"..... Hij zal wat nog extra's moeten om aanvallers achter hem te houden.
21 juli 2015 11:57
@West: +1. Hoewel ik Kelderman in zijn ontsnapping wel degelijk sterk vond. Vorm zou niet mogen afhangen van 250 meter in ieder geval.

@Kingstown: +1. Hoewel ik 'rittenkaper' nog altijd erger vind.

“Iedereen wil het liefst elke dag een renner van ons in de kopgroep”, aldus Verhoeven.

Nee hoor, echt niet elke dag, maar iets meer dan nu is toch niet teveel gevraagd? En Kelderman en Vanmarcke hadden nu ook weer niet de voor hen beste rit uitgezocht.

“Er zijn bij ons maar één of twee die een rit kunnen winnen en de anderen zijn of geen klimmers of zitten met kwaaltjes die we niet aan de grote klok willen hangen. Daarom moeten we de keuze maken om bepaalde renners niet mee te laten springen en Robert uit de problemen te houden.”

Sorry, maar hier wordt je als renner in zo'n ploeg toch ook niet vrolijk van? Gaat m.i. een te grote apathie vanuit. En ik meen me te herinneren dat Verhoeven destijds van de opleidingsploeg (?) naar 'het eerste' werd gehaald omdat hij zo goed zou zijn.

Hij maakt in dit citaat ook een niet te begrijpen onderscheid in:
1) winnaars (het is maar de vraag of dat er maar 1 of 2 zijn, lekker voor de 7 anderen bovendien EN, als je geen winnaar bent hoef je van Verhoeven niet mee te springen?) EDIT: deze lijken in de Verhoevendoctrine nog net wel te kunnen mogen meespringen.
2) niet-klimmers (deze hoeven van Verhoeven ook niet mee te springen blijkbaar)
3) niet-aan-de-grote-klok-kwakkelaars (daar kan ik me natuurlijk wel iets bij voorstellen)
4) helpers (kan ik moeilijk beoordelen, hoeveel hulp heb je als Gesink zijnde per etappe nodig?)
5) vrijbuiters (eigenlijk net zo'n erg woord als rittenkapers)
6) Gesink (zie 1 waarschijnlijk, al zie ik hem met of zonder klassement in een Tour niet snel een etappe winnen)

Vermoeiende verdeling hoor, dan zijn er altijd wel excuses te vinden.

Met de titel ben ik het trouwens weer wel eens. En voor Gesink een dikke pluim. Al zou ik gisteren niet achter Nibali zijn aangegaan, maar wie ben ik.
21 juli 2015 12:01
Voor de goede orde, ritwinst kun je niet afdwingen, gaat mij om 'meedoen' en 'meezitten'. Als ze uitgepierd zijn wordt het natuurlijk lastig. Maar zeg dat dan.
21 juli 2015 12:07
Dat ze voor de 7e plek gaan is niet erg, maar de afgelopen dagen had TLJ wel mee moeten zitten.
21 juli 2015 12:09
Zouden ze bij TLJ ook af en toe de scene uit Wolf of Wallstreet inzetten, als de krijgers die ze zijn? Dat Wilco begint met op zijn borst kloppen?
Zelf zou ik het wel mooi vinden als ze morgen zo de bus uit zouden komen: https://www.youtube.com/watch?v=54XeuHHFc8o
21 juli 2015 12:10
Ben enorm onder de indruk van Gesink deze Tour. Door het verlies in de rit bij Neeltje Jans heeft hij de Top 3 in het klassement vorige week niet gehaald, anders had hij nog veel meer media aandacht gekregen, net als eerder bij Bau en Lau.

3 weken klassement wordt denk ik qua media aandacht (los van de WT punten) hoger gewaardeerd als 1 etappe winst.
Inderdaad is die kans op etappe overwinning kleiner dan top 8 bereiken.
Zeker in dit deelnemersveld is het echt een hele grote prestatie dat op voorhand na de RvZ door vele WF-ers niet werd verwacht. Nog steeds zijn er de grote 4, Valverde en ik verwacht van Garderen voor Gesink als er geen rare dingen gebeuren komende dagen (en wellicht Thomas).
Dan sta je toch echt in een heel mooi rijtje.

En toch bekruipt mij ook altijd het gevoel dat Verhoeven minder capabel is dan vele andere ploegleiders.
Dat heb ik niet met Zeeman, die lijkt mij toch strategisch slimmer en strenger.

Maar in deze Tour lijkt Verhoeven het vaakst het woord te doen naar de media, waar ik hem inderdaad vaak slapjes en behouden vind overkomen.
21 juli 2015 12:14
Leuke reactie van meneer behouden rijden.. Dus al die Fransen zijn gewoon betere renners?? En een de gendt of een gautier en Sagan die kunnen iedere dag mee zitten en de Nederlanders kunnen dat niet.. apart hoor.. nou een 7 de plek,exht een mooie trofee hoor. Is leuk hoor de 7 de plek maar heb liever een etappe overwinning. Of in ieder geval een spannende finale met een Nederlander of TLJ erbij..
21 juli 2015 12:20
Overigens geldt veel van de kritiek ook voor de Nederlandse renners in buitenlandse dienst. Speelt natuurlijk breder dan alleen TLJ.
21 juli 2015 12:24
Alle bovenstaande argumenten valt wat voor te zeggen. En het klopt de kans dat ze een rit pakken is minimaal. Maar je kan de kans statisch wel vergroten, door in ieder geval in te zetten om alle renners behoudens Gesink mee te laten springen. Met de renners die overblijven kan je Gesink ook wel van voren houden. Als je alleen kruijswijk laat meespringen en die zit kapot op het moment dat ze gaan, ja dan lukt het niet.

Daarnaast was een niet in topvorm zijnde kruijswijk meenemen naar de tour sowieso al een blunder. Een renner niet in topvorm heeft weinig te zoeken in de tour. Neemt ook weer niet weg, dat kruiswijk er alles aan moet doen om er toch nog wat van te maken.
21 juli 2015 12:31
Zeeman en Verhoeveb laten deze tour wel weer even zien dat de sky the limit is.. Ahum
Die 7e plek van gesink is toch gewoon een troostprijsje, behalve voor tlj blijkbaar. Mooie plek hoor maar toch vrij waardeloos
21 juli 2015 12:33
@ Sthom

Vanmarcke is duidelijk helemaal naar de kloten, die kan niet meespringen en kan Gesink niet steunen. Voor Tankink gold hetzelfde de afgelopen dagen. Aan een Van Emden of Leezer heb je natuurlijk helemaal niets in zo'n etappe. Martens is al een week lang de beste knecht en piloot van Gesink, dus dat die erbij blijft is logisch. Dan blijven Kelderman, Kruijswijk en Ten Dam over. Ten Dam is ziek, Kelderman is blijkbaar nu niet goed genoeg (althans, er wordt nergens over hem gesproken dus die conclusie trek ik wellicht onterecht zelf) en Kruijswijk heeft het geprobeerd en baalde duidelijk gisteren dat ie zijn opdracht niet succesvol had uitgevoerd. Wat wil je dan nog meer??

Quote:
Die 7e plek van gesink is toch gewoon een troostprijsje, behalve voor tlj blijkbaar

Zoals TeamNL zou zeggen: lulverhaal! Er zijn ploegen, ook in de WorldTour, die rijden voor een tiende plek. En réken maar dat ze bij AG2R, FdJ, IAM, Trek, Lampre, Ettix, en Cannondale héééééél erg blij waren geweest als hun kopman zo zou presteren als Gesink. Troostprijs? Hou toch op, gewoon hartstikke veel WT-punten, waarvan sommigen blijkbaar nog steeds niet begrijpen dat het hele circus daarom draait.
21 juli 2015 12:33
Als Geesink dadelijk in de Alpen op achterstand gereden wordt en klassement is weg heeft Lotto..Jumbo helemaal niks. Lotto Soudal heeft drie zeges telt meer als top 5 in de Tour.
21 juli 2015 12:36
@El Salvador
Als TLJ het klassement laat schieten en ze winnen geen rit, heeft TLJ helemaal niks. Een top 10 plek levert in ieder geval meer W-punten op.
Haal Greipel weg bij Lotto en wat blijft er over? Je kunt dan wel aanvallen, maar als je dan niet wint heb je nog niks.
Stel Froome valt in de komende dagen, wat heeft Sky dan? Ook zij zetten alles op het klassement en laten alle renners in dienst van Froome rijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.