Niki Terpstra kan lachen ondanks tweede plaats: “Super blij dat ik weer een finale kon rijden”
foto: WielerFlits / Nico Dick
Nico Dick
zondag 8 augustus 2021 om 18:23

Niki Terpstra kan lachen ondanks tweede plaats: “Super blij dat ik weer een finale kon rijden”

Niki Terpstra was goed gemutst na zijn tweede plaats in de slotetappe van de Arctic Race of Norway. De 37-jarige Nederlander van TotalEnergies zat in de juiste ontsnapping mee en vocht tot op de streep voor de ritzege, al bleek Philipp Walsleben net wat beter. “Het is een tijd geleden dat dit lukte”, vertelde Terpstra ter plaatse aan WielerFlits. “Een finale rijden is het mooiste dat er is.”

“Ik voelde mij goed”, aldus de Noord-Hollander, die meeschoof in een vlucht van negen renners. “We reden vrij makkelijk weg en ik zag dat het een vrije mooie groep was. We werkten mooi samen. In plaats van dat we ‘dubbel’ bleven draaien zei ik dat we op een lang lint moesten rijden, zoals een ploegentijdrit. Dat is veel efficiënter en dan kost het iedereen minder moeite, maar gaan we wel harder.”

“Doordat we de hele dag een strak tempo reden, kwam het peloton uiteindelijk niet veel dichterbij, en in de finale konden we voorop blijven. Het scheelt dat niemand kort stond in het klassement, maar ik had ook in de gaten dat in het peloton ploegen waren die de slag hadden gemist. Maar we konden niet meer doen dan alleen maar hard rijden en hopen dat je genoeg voorsprong hebt, want in het eentje ga je dat verschil niet maken”, legt Terpstra uit.

‘Finales rijden is het mooiste dat er is, daar leef ik voor’
“Op het rondje kregen we in de gaten dat het serieus ging worden”, zegt hij over de finale in Harstad. Terpstra bleek met Walsleben de sterkste op de klimmetjes. “Op dit rondje werd dat vanzelf duidelijk. Er zitten twee super steile Caubergen in en ik voelde mij goed. Dat merk je op die klimmetjes. Dan moet het groepje nog wel zo klein mogelijk worden, maar helaas bleef er nog een aanhangen (lacht). Walsleben was simpelweg een tikkie beter.”

De laatste overwinning van Terpstra dateert uit 2018, toen hij de Ronde van Vlaanderen won. Ruim drie jaar later was de ervaren rot er dichtbij. “Het eerste moment over de streep is even balen, want je zat dichtbij”, vertelt hij. “Maar ik ben super blij dat ik weer een finale heb kunnen rijden. Het is een tijd geleden dat ik dat heb kunnen doen. Dat is het mooiste dat er is. Daar leef ik voor en ik heb ervan genoten. Die kick had ik vandaag weer en daar ben ik blij mee.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.