Nuyens gaat niet akkoord met uitleg Van Aert en stapt naar de rechter
foto: PhotoPress.be
donderdag 20 september 2018 om 08:32

Nuyens gaat niet akkoord met uitleg Van Aert en stapt naar de rechter

Een rechtszaak tussen Veranda’s Willems-Crelan en Wout van Aert is aanstaande. Ward Callens – persverantwoordelijke van Sniper Cycling – laat dit weten aan Sporza. Teammanager Nick Nuyens gaat dus niet akkoord met de eenzijdige contractbreuk van de 24-jarige renner.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van Aert liet afgelopen maandag weten dat hij zijn contract met Sniper Cycling – het bedrijf achter Veranda’s Willem-Crelan – eenzijdig heeft verbroken. Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de renner, gaf aan dat een ‘ernstig incident’ heeft geleid tot de breuk.

Volgens VTM Nieuws probeerde Nuyens verschillende mensen binnen zijn ploeg te dwingen een belastende verklaring op papier te zetten tegen hun voormalige renner, om zodoende het nodige bewijs te verzamelen met het oog op een latere rechtszaak.

Een incident waardoor “verdere samenwerking onmogelijk werd”, aldus Van Steenbrugge. De advocaat liet weten vertrouwen te hebben in een goede afloop, mocht de zaak voor de arbeidsrechtbank komen. “Ik ga geen uitspraak doen in de plaats van de rechter, maar het gaat om zwaarwichtige feiten. Een werknemer heeft het recht op een full commitment van zijn werkgever en dat is hier niet het geval”.

Arbeidsrechtbank moet met uitspraak komen 
Ward Callens, de persverantwoordelijke van Veranda’s Willems-Crelan, liet woensdag weten dat er “wat ons betreft geen ernstige feiten hebben voorgedaan.” Het Laatste Nieuws wist al te melden dat Nuyens eveneens met vertrouwen uitkeek naar een rechtszaak.

De arbeidsrechtbank zal nu moeten beslissen of Van Aert inderdaad op legitieme gronden zijn contract heeft verbroken. Als dit zo is, dan zal de ploeg een schadevergoeding moeten betalen aan zijn voormalige kopman.

Mocht Veranda’s Willems-Crelan echter in het gelijk worden gesteld, dan zal Van Aert een schadevergoeding moeten betalen van wellicht honderdduizenden euro’s aan zijn voormalige werkgever.

RIDE Magazine
65 Reacties
Sorteer op:
20 september 2018 08:43
Wat een soap zeg. Ben geen van Aert fan maar dit gun je niemand. Hoop niet dat het al teveel ten koste gaat van trainingen etc dit..
20 september 2018 08:56
Wout zal echt wel iets verkeerds gedaan hebben. Maar hoe kan je als Nuyens zijnde nou zo ver gaan dat je van Aert compleet wil afmaken. En dan in het begin van zijn weg carrière. Dit gaat altijd tegen hem werken. Nuyens heeft toch ook een hele sportcarrière gehad, dan moet je toch op een gegeven moment een klein beetje begrip willen tonen voor de renner. Niet alleen voor Wout maar ook voor zijn eigen persoonlijkheid, wat daar dan ook van over is..
  20 september 2018 09:34
  wat precies zal Van Aert dan hebben fout gedaan? Deze verhalen over complete wanorde bij de ploeg komen niet alleen van hem maar ook van die oud-manager en andere bronnen
  20 september 2018 22:14
  Wat zou Van Aert dan fout hebben gedaan? Nick Nuyens - en ik heb gesproken met mensen die ooit met hem hebben gewerkt - is een gladde, onbetrouwbare onderhandelaar. Met Van Aert heeft hij zijn hand overspeeld en toen hij in het nauw kwam is hij gaan "ronselen". Kwalijk dus .
20 september 2018 08:56
Hoelang zou zo een rechtszaak duren? En mag hij tijdens de rechtszaak voor een andere ploeg rijden? Zoveel vragen. Iemand die dit weet?
20 september 2018 08:57
@gekkehenkie ik las gisteren dat als het een rechtzaak zou worden het nog maanden kon duren.. Ik weet niet hoe het dan zit met andere teams etc..
  20 september 2018 09:36
  Nee hoor, dit zal in kort geding kunnen. Pas daarna wordt er over de hoogte van de schadevergoeding gesoebat maar tegen die tijd is al duidelijk voor wie Van Aert rijdt etc.
20 september 2018 08:59
Geen idee of het waar is wat Nuyens zegt. Hij zal zich in ieder geval genoodzaakt voelen om voor zn reputatie te vechten
  20 september 2018 10:06
  Volgens mij gaat hij niet voor zijn reputatie maar gewoon voor enkele tonnen vechten.

  Het mag meer dan duidelijk zijn dat dit zijn allerlaatste kans is om nog wat geld op het gebied van wielersport binnen te kunnen harken.
  20 september 2018 11:38
  dit gaat ordinair over geld. Die reputatie van NN is hopelijk nu definitief bekend
20 september 2018 09:03
Wout heeft toch ook nog nooit een moment een beetje hulp geboden bij het zoeken van een nieuwe sponsor voor Nuyens? Enige wat hij heeft gedaan is die zoektocht bemoeilijken door constant zelf de media op te zoeken dat de communicatie richting hem te slecht was om het nog een fatsoenlijke arbeidsrelatie te noemen.

Dan kan ie toch niet verwachten dat Nuyens nu zegt: "Ach wout jochie, ga maar Lekker."

Deze beide heren zijn beide gewoon bezig vanuit hun egocentrische belevingswereld hun doelen te bereiken. Van Aert heeft ergens in 2018 besloten dat Nuyens en zijn team daar niet meer in passen en doet er nu al het mogelijk aan om daar zonder financiële vergoedingen vanaf te komen. Dat Nuyens zich daar bij neer moet leggen vind ik echt flauwekul.
  20 september 2018 09:12
  Volledig mee eens,en blijkbaar is er kans dat Van Aert op financieel vlak vleugels gaat krijgen.
  Toch volgens Het Laatste Nieuws,ik ga de link naar dat artikel nog eens plaatsen.
  https://m.hln.be/sport/wielrennen/veldrijden/reden-voor-contractbreuk-van-aert-niet-aanvaard-door-team-nuyens-het-wordt-de-rechtbank~af40ad40/
  20 september 2018 11:13
  Tuurlijk heeft Van Aert niet actief meegewerkt naar een nieuwe sponsor. En tuurlijk had Van Aert van bij het begin af aan liever bij Lotto-Jumbo gereden in 2019. Hij zat echter nog een jaar vast aan Nuyens en had er geen problemen mee om nog een jaar verder te doen zoals in 2018.

  Nuyens die een sponsor tekort komt beslist echter ineens om in zee te gaan met Roompot, een compleet nieuwe ploeg te maken, en Van Aert zijn entourage op straat te zetten. Dit zonder overleg met Wout zelf. Logisch dat Van Aert op zijn achterste poten gaat staan. Pas dan heeft Wout beslist dat Nuyens en zijn team in 2019 niet meer in zijn kraam passen.

  Ok dat in het gewone professioneel leven ook een herstructurering kan opgelegd worden maar dit is toch in niks te vergelijken met deze affaire, waar de werknemer 10 keer zo belangrijk is als de manager zelf. Zonder Van Aert is Nuyens niks nada nul. Alleen lijkt hij dat zelf niet door te hebben. Nuyens had perfect nog een jaar in de schijnwerpers kunnen staan en daarna met veel bombarie zijn renner kunnen afleveren aan de Protour. Dat ging veel productiever zijn in zijn verdere carrière als manager want die lijkt me nu zo goed als over met de eerdere verklaringen van verschillende renners aan zijn adres.
  20 september 2018 15:47
  @geraint volgens het artikel in HLN is Kris Cop en zijn veronderstel ik de anderen uit de entourage van Van Aert mee naar Amerika gevlogen,echter ze mogen niet helpen, omdat ze nog steeds betaald worden door Sniper Cycling...
  21 september 2018 08:32
  @Eddy

  Ik heb het natuurlijk over 2019 en niet over dit weekend. Maar hey, je moet Van Aert niet. We snappen het.
20 september 2018 09:12
Mocht de zaak daadwerkelijk voorkomen, dan zal de arbeidsrechtbank moeten beslissen of Van Aert inderdaad op legitieme gronden zijn contract heeft verbroken. Als dit zo is, dan zal de ploeg een schadevergoeding moeten betalen aan zijn voormalige kopman.

@redactie: volgens mij is het andersom, dat Van Aert dan geen schadevergoeding hoeft te betalen aan zijn oude werkgever.
  20 september 2018 09:35
  Jawel moet Snipper betalen voor het zorgen van een verstoorde arbeidsrelatie. Daarnaast zullen zij in dat geval de proceskosten van Wout moeten betalen. Waarschijnlijk zal snipper dan wel failliet gaan, en hoeven ze niet alsnog te betalen of de rechtbank moet Nuyens persoonlijk verantwoordelijk stellen. Feit is wel dat bij een evt. Fusie met roompot dit een groot risico is voor Roompot. Want stel Snipper moet betalen en is gefuseerd met doofpot dan moet Roompot dus betalen. Vraag of je als Roompot dat risico moet willen lopen....
  20 september 2018 15:40
  @Hanzul: Is dat zo? Dan zou het minder egocentrisch zijn van Nuyens om een kort geding aan te spannen. Je zou wel gek zijn om iemand die zelf opzegt dat niet alleen zomaar te laten doen, maar ook nog eens zonder slag of stoot een vergoeding MEE TE GEVEN!
20 september 2018 09:31
Gezien hoe belangrijk Van Aert wordt geacht voor de expansie van Jumbo naar België, voorzie ik niet dat Jumbo zijn eventuele schadevergoeding niet compenseert. Zou een stuk prettiger zijn als Van Aert gelijk krijgt, dat dan weer wel. Nuyens komt in dit verhaal bar slecht over.
20 september 2018 10:05
Je gaat onderhand hopen dat die Nuyens in het gelijk gesteld wordt. Van Aert, die hier in het verleden toch meermaals kritiek kreeg, lijkt opeens een heilige geworden.

Ik heb het altijd een zeurderig en klagerig mannetje gevonden. Daar doet een contract bij een Nederlandse ploeg niets aan af. Ik heb de laatste weken in de media vanuit Van Aert ook alleen maar geschop gezien tegen de werkgever die hem betaald en waar hij met vol bewustzijn een contract heeft getekend voor een duur tot einde 2019.

De renner Van Aert en Sniper komen hier beiden niet goed vanaf wat mij betreft, maar zo heilig als sommigen Van Aert willen afschilderen is hij zeker niet.
  20 september 2018 10:13
  Van Aert is een zeikerd dus hij moet zich alles laten welgevallen. Ok.
  20 september 2018 11:30
  Dat zeg ik niet Ten Dam. Ik geef aan dat dit verhaal 2 kanten heeft en dat Van Aert met zijn houding in de media wel heel bewust een breuk heeft geforceerd en dan roept ik kan hier niet meer werken. Kan goed tegen hem werken. Overigens het zeiken van Van Aert vind ik niet iets van nu dat doet hij al langer in zijn carierre. Vind hem weinig uitstraling hebben en personality. Dus dit geschreeuw en geroep van hem kan ook maar zo ingefluisterd zijn door een advocaat of zijn eigen management. Zeg het maar. Ik geloof in elk geval niet blind de Van Aert propaganda die op ons wordt afgevuurd.
  20 september 2018 12:07
  @FDJ "Het verhaal heeft twee kanten" Jij hebt het maar over één kant die sterk wordt gevoed door jouw hekel aan van Aert.
  20 september 2018 12:19
  @Emergo oh nee hoor. Verkeerde aanname. Een verhaal heeft twee kanten alleen tot nu toe wordt de kant van Van Aert nogal overbelicht en de andere kant nogal onderbelicht. Ook Nuyens zal niet vrijuit gaan, maar Van Aert is geen heilige...
  20 september 2018 12:20
  Die van Aert wist heus wel waar hij aan begon, wie en hoe Nuyens is.

  Misschien ook nadenken voordat je ergens tekent, maar die euro's wegen altijd zwaar in zo'n beslissing.
  Vind van Aert ook geen hele grote jongen, maar goed. Dit conflict kun je hem moeilijk (volledig) aanrekenen.
20 september 2018 10:07
Step dat Nuyens gelijk krijgt van de rechter is het dan niet zo dat van Aert tot het moment dat hij met geld over de brug komt niet meer mag starten? En mocht hij wel willen starten dat hij dit dan enkel kan voor ploeg van Nuyens?
  20 september 2018 12:24
  Er is al langer wrijving tussen Van Aert en Nuyens, maar van de diverse debacles die de ploeg al heeft meegemaakt (het gesukkel met Felt-fietsen, de afgesprongen flop-fusie met Aqua Blue, de samenwerking met Roompot die uit het niets kwam, nu de ruzie met Van Aert) is de enige gemeenschappelijke factor Nuyens, niet Van Aert.

  Nuyens heeft de perceptie tegen, had sowieso al niet de beste reputatie als je zijn ex-collega's uit het peloton moet geloven en als (worst case scenario) Van Aert volgend voorjaar ontbreekt in de voorjaarsklassiekers, dan wordt Nick gewoon publieke vijand nr. 1 in 't Vlaamse wielerminnende wereldje. Aangezien hij wel ambitieus lijkt, is dat dan toch career suicide.
  20 september 2018 17:35
  @tendam sorry maar ik heb altijd vragen gesteld over de plotse groei van Woutje Van Aert...
20 september 2018 10:11
Lijkt me een vrij normale gang van zaken dat Nuyens het vertrek van de renner waar al zijn plannen op rusten probeert aan te vechten. Ik denk niet dat Van Aert iets anders had verwacht, gezien z'n dure advocaat.
  20 september 2018 10:24
  Eens dat dit in de lijn der verwachtingen ligt. Zou vermoeden dat er pas kans op een schikking ontstaat na een gerechtelijke zitting (maar mogelijk vóór de uitspraak)
  20 september 2018 11:03
  De kans op een schikking lijkt mij zeer gering. Beide partijen liggen op ramkoers.
  20 september 2018 11:11
  Vandaar mijn opmerking dat er voor een zitting niets zal gebeuren. Het zal je verbazen hoe vaak een duw in de goede richting door een rechter tijdens een zitting helpt om in te zien dat er ook de kans bestaat dat je ongelijk krijgt... Verder zijn de kosten van procederen hoog, terwijl je die niet terugkrijgt (kostenveroordelingen zijn iig in Nederland niet gebaseerd op werkelijke proceskosten).
  20 september 2018 13:58
  Als iemand niet meer wil moet je in goed overleg uiteen kunnen gaan. Gaat in het bedrijfsleven altijd zo. Vaker nog blijft de werknemer zitten totdat de baas echt van hem af kan, maar dit?
20 september 2018 10:12
Ik vind FC de Kampioenen een leuke soap maar dit gaat het evenaren
20 september 2018 10:17
En de soap continues..........
20 september 2018 10:25
Tips voor Van Aert:
- Zaak volledig laten dealen door advocaat
- Niets over zaak zeggen in pers, steeds verwijzen naar advocaat
- Blijven lachen, zeker in/tegen de pers
- Fijn plezier blijven houden in fietsen, daar gaat het om
- Geld is niet belangrijk; zelfs als je tonnen in moet leveren, die verdien je zo meer dan dubbel en dwars terug

Voor de WF fans. Deze zaak, incl beroep(en) kan met gemak jaren duren.
  20 september 2018 10:31
  Goede tips ja.
  20 september 2018 13:31
  Mosterd na de maaltijd noemen ze dat geloof ik. v. Aert heeft zichzelf met z'n onvolwassen geleuter geen goede dienst bewezen. Het zal je werknemer maar worden.
20 september 2018 10:28
Dat was uiteraard te verwachten. Het zou raar geweest zijn als ze nu ineens zouden zeggen "oké, geen probleem, het ga je goed". Alvast veel succes aan de rechter om chocola van deze zaak te maken. Iedereen zal elkaar voor de rechtbank wel flink blijven tegenspreken. Het ware verhaal over die belastende verklaring moet echter toch wel boven tafel zijn te krijgen.
20 september 2018 10:41
Het is een verhaal waarbij beiden partijen iets beweren wat maar moeilijk valt te verifiëren. Wat dat betreft is het goed dat het voor een rechtbank komt: dan wordt het (tot op zekere hoogte) duidelijk wat er nu werkelijk speelt.
20 september 2018 11:21
Ook een Column voor Nuyens hier op WF. Dan kunnen ze het hier op WF uitvechten. De jursitentaal in de rechtbank boeit me minder
  20 september 2018 11:32
  Samen in WF live zetten... legandarische tv.
20 september 2018 11:41
Van Aert doet dit alleen om wat geld te krijgen want geen enkele rechter zou Van Aert dwingen zijn contract uit te dienen aangezien het duidelijk is dat de werkrelatie tussen Nuyens en Van Aert niet meer te redden is. Dus het beste wat Nuyens kan krijgen is wat geld en daarmee zal hij zijn ploeg niet redden. Zonder Van Aert vertrekt Crelan en zal Roompot geen enkele reden hebben om met Nuyens samen te werken.
20 september 2018 11:53
Van Aert heeft niet meegewerkt aan het vinden van een nieuwe sponsor? Is dat zijn taak dan? Nuyens heeft toch zelf besloten om Van Aert niet te betrekken bij onderhandelingen of zelfs een gesprek met hem gevoerd over wat hij eventueel als resultaat verwacht daarvan. Wat hij nodig heeft om nog dat jaar tot een goed einde te brengen. Volgens mij wilde Van Aert juist betrokken worden hierin maar heeft Nuyens dit nagelaten.
20 september 2018 11:56
Tot nu toe is de komst van Nico een echte versterking. Vooral heel tof dat er regelmatig nieuwtjes exclusief op WF staan. Goed netwerk dus. Hoge frequentie van artikelen ook. En kwalitatief prima.

Toch is het opeens wel heel veel cyclo en blijft het wielrennen wat achter. Ook de tijd van het jaar, maar toch. Was bound to happen. Hoop dat de meer op wielrennen gerichte collega’s het goede voorbeeld zullen volgen. Uitloggen van twitter en er op uit!
  20 september 2018 12:22
  Als bronnen worden hier aangehaald Sporza en VTM nieuws. Dus ik snap je punt niet helemaal?
  20 september 2018 12:26
  Dat had ik ook gezien.
20 september 2018 11:59
Deze twee karakters geven niet toe, er is geen wijze autoriteit. Dit wordt een drama, want de carrière van Van Aert zal hierdoor worden benadeeld, terwijl er voor Nuyens weinig meer te halen valt dan zijn gelijk en centen.
20 september 2018 12:08
Interessante soap. Las ergens dat Jumbo zich achter de oren kan krabben over de instelling van Van Aert, en over Nuijens wordt ook veel (negatiefs) beweerd. Elk van beide spreekt vanuit zijn eigen belang en WF-ers doen dat waarschijnlijk vooral op basis van hun voorkeur of afkeer, en wellicht iets minder op basis van objectieve beooreling. Ik wacht de uitspraak wel af.
  20 september 2018 12:31
  Wat je ergens las over Van Aert was waarschijnlijk die column van In de leiderstrui... ook gewoon een random gast die er verder niks vanaf weet. Kijk, dat hij bij Jumbo ook gaat zeuren over bv. de fiets is bijna een gegeven, maar dat neemt niet weg dat hij ook eens gewoon gelijk kan hebben.
  20 september 2018 14:03
  TLJ moet erg oppassen met contacten richting Van Aert, want dan kunnen de juridische pijlen van Nuyens afketsen op die ploeg, en dat wil helemaal niemand.

  Wellicht dat het Crelan vrijstaat over een co-sponsorship met Jumbo te onderhandelen.
20 september 2018 12:14
Zolang dit kinderachtige gerollebol maar niet betekent dat er zoveel onrust ontstaat dat straks tientallen renners zonder sponsor/ploeg komen te zitten. Het valt wel precies in de periode waarin de licentie-aanvragen ingediend moeten worden bij de UCI...
  20 september 2018 13:19
  Mooie uitdaging om nog harder te gaan trainen om toch nog geld met vermoeiend hard rondfietsen te kunnen verdienen.
20 september 2018 12:23
Enorme eikel. Jammer dat hij de Ronde won, voor Chava...
  20 september 2018 13:20
  Was gewoon een typische wielrennen-overwinning, niks op af te dingen. Dat het een onbetrouwbare beunhaas is neemt nog niet weg dat hij daar gewoon terecht gewonnen heeft.
20 september 2018 12:44
Wat gaat Nuyens doen na z'n sniper hoofdstuk het lijkt me dat z'n reputatie ongeacht hij gelijk heeft of niet toch wel naar de vaantjes is..
  20 september 2018 13:36
  Aan die reputatie valt niet meer te bederven, met name het prive gebeuren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.