Nys wint pittige opener in Tour of Norway na duo-aanval Lidl-Trek, geen hoofdrol voor Van Aert bij rentree
foto: Cor Vos
donderdag 23 mei 2024 om 17:50

Nys wint pittige opener in Tour of Norway na duo-aanval Lidl-Trek, geen hoofdrol voor Van Aert bij rentree

Thibau Nys heeft de openingsrit van de Tour of Norway op zijn naam geschreven. Op de slotklim naar Voss Resort rondde hij het werk van Lidl-Trek overtuigend af. Wout van Aert moest op anderhalve kilometer van de top passen.

De Tour of Norway staat vooral in het teken van de rentree van Wout van Aert. De Belg van Visma | Lease a Bike maakte donderdag zijn eerste wedstrijdkilometers sinds eind maart, toen hij zwaar ten val kwam in Dwars door Vlaanderen. Hij hoefde geen gemakkelijk begin te verwachten, want de openingsrit van de Tour of Norway bevatte de nodige hoogtemeters. In de 142 kilometer lange etappe moesten de renners eerst over de Espedalen (8,3 km aan 3,6%) en Skjervsfossen (3,4 km aan 5,4%), waarna ook nog de slotklim naar Voss Resort (4 km aan 5,6%) wachtte.

Roosen moet snel lossen uit kopgroep
Lang voordat deze beklimmingen zich aandienden, was er al een kopgroep weggereden. Daarbij één Nederlander: Timo Roossen. De renner van dsm-firmenich PostNL, die onlangs zijn rentree maakte na een armbreuk, had het gezelschap van Abram Stockman (Tour de Tietema-Unibet), Lennert Teugels (Bingoal WB), Samuel Boardman (Project Echelon), Halvor Utengen Sandstad (Coop-Repsol), Eirik Vang Aas (Noorse selectie) en Filip Řeha (ATT Investments).

Veel voorsprong kregen de zeven niet. Toen het verschil anderhalve minuut was, vond Lidl-Trek het welletjes. De ploeggenoten van Thibau Nys zetten zich op kop en hielden de koplopers kort. Aan de voet van de Espedalen hadden de aanvallers nog iets meer dan een minuut marge en op deze klim verloren ze ook nog een van hun leden. Het ging te snel voor Roosen. De Nederlander werd al snel opgeslokt door het peloton en moest de meute meteen laten gaan. Hij zou vervolgens afstappen.

Klimmen geblazen
De zes overgebleven vluchters bleven ondanks hun beperkte voorsprong nog lang vooruit, ondanks dat ook Visma | Lease a Bike en Tudor zich inmiddels met de achtervolging bemoeiden. Precies bij het opdraaien van de klim naar Voss Resort zat hun avontuur er echter op. Het was nu Uno-X Mobility, met Alexander Kristoff in een dienende rol, dat het tempo opvoerden. Vervolgens nam Tudor het commando over.

Veel ogen waren gericht op Van Aert – foto: Cor Vos

Voor een moment, want vervolgens was het toch weer Uno-X Mobility dat overnam. Veel renners gingen overboord, onder wie Van Aert. Vanuit het uitgedunde peloton zagen we vervolgens een duo-aanval van Lidl-Trek. Mathias Vacek sloeg, met Thibau Nys in zijn spoor, een flink gat. De Tsjechisch kampioen bleef zijn jonge, Belgische ploeggenoot nog lang op sleeptouw nemen, maar in de laatste honderden meters was het aan de kopman zelf.

Nys wint, Lemmen vierde
Nys hield eenvoudig stand ten opzichte van de concurrentie. Hij kwam met vier seconden voorsprong op de nummers twee en drie, Adne Holter en Axel Laurance, als winnaar over de streep. Bart Lemmen werd twee tellen later vierde. Van Aert kwam als 62ste over de streep, op bijna drie minuten van Nys.

Nys ziet dat het goed is – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.