Officieel: Nederlandse start van Giro d’Italia in 2016
vrijdag 26 juni 2015 om 11:41

Officieel: Nederlandse start van Giro d’Italia in 2016

De Giro d’Italia start volgend jaar in de provincie Gelderland, zo maakte de organisatie bekend. De geruchten over een Nederlandse Girostart waren er al eerder, maar de definitieve bevestiging kwam vandaag. De Giro-karavaan blijft drie dagen in Nederland, waarna hij terugreist naar Italië.

Apeldoorn wordt op vrijdag 6 mei de gastheer van een korte tijdrit over 8,1 kilometer, waarna er twee etappes zullen volgen over Nederlands grondgebied. De eerste voert van Arnhem naar Nijmegen (180 km), de tweede van Nijmegen naar Arnhem (190 km). Beide ritten zijn volgens de organisatie uitstekend geschikt voor het sprintersgilde. Op de maandag vindt een overtocht naar Italië plaats, waarna de Giro zijn weg op dinsdag 10 mei zal vervolgen.

Giro d'Italia 2016

Het is de derde keer dat de Giro d’Italia in Nederland zal starten. Groningen in 2002 en Amsterdam in 2010 gingen Apeldoorn al voor. “Ik ben erg trots en blij met een Gelderse start van de Giro”, liet wethouder Jan Markink weten. “De Giro in Gelderland geeft de mogelijkheid om de wereld te laten zien hoe mooi onze provincie is, met zijn gevarieerde landschappen en prachtige steden. De komst van de Giro zal een positieve invloed hebben op onze economie, de sport en de promotie van onze provincie. We zullen ervoor zorgen dat het een onvergetelijke start van de Giro wordt.”

Koersdirecteur Mauro Vegni was eveneens in zijn sas. “Het geeft voldoening om alweer voor de derde keer te starten in Nederland”, zei hij. “Gelderland versloeg de concurrentie op een aantal belangrijke fronten en het past goed bij ons proces van internationalisering om weer in het buitenland te beginnen.”

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
26 juni 2015 13:00
Is het ooit voorgekomen in de geschiedenis van een grote ronde dat er eerst van A naar B werd gereden en een dag later van B naar A?

Hoe dan ook, Arnhem is waar ik nu woon en ik heb tien jaar in Nijmegen gewoond, dus ik vind het helemaal prima :)
26 juni 2015 13:04
Precies zoals ik dus, @PF! Als alle klimmetjes van de Veluwe worden opgenomen in de route heb je echt wel een selectief parcours. Snippendaalse Weg, Rozenbosje, Posbank, Lange Juffer, Emma Pyramide, Beekhuizense Weg... En dan heb ik het alleen nog maar over Arnhem. Puur genieten
26 juni 2015 13:07
Ik vind het hartstikke leuk, ga weer lekker kijken! Verheug me al op het tour weekend! :)

Daarnaast merk ik dat er een enorme opleving voor de wielersport en fietsen in het algemeen gaande is in het land.

Qua parkoers mag het allemaal wat interessanter misschien maar vlakke ritten heb je altijd in grote rondes.
26 juni 2015 13:25
Een iets gedetailleerder kaartje
Ziet er goed uit, komen etappe 3 denk ik niet zo ver hier vandaan langs ;)
26 juni 2015 13:35
leuk maar dom dat ze rit 2 en 3 in de zelfde steden finishen pfff en dat ze limburg niet aandeden begrijp ik ook niet. (weer vlak pfff)
26 juni 2015 13:36
Jammer inderdaad dat de Veluwe gemeden wordt. Maar die had ook alleen in de zaterdagetappe opgenomen kunnen worden.

Er is zelfs een aantal jaren terug een gemeente die Olympias ronde niet meer wilde zien passeren omdat op andere plaatsen in het land op zondaggereden werd.

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2008/mei/28/olympia_s_tour_even_terug_in_nunspeet/
26 juni 2015 13:43
Wat een boel gemopper en betweterij hier, valt me op.

Ik vind het geweldig dat er alweer een grote ronde naar Nederland komt, waar wij normaal gesproken niet verder komen dan de AGR om een sterk profpeloton te kunnen aanschouwen en aanmoedigen. Als de voorwaarde daarvoor is dat het parkoers niet bepaald spectaculair is en dat de bobo's er allemaal hun semi-commerciële plasje over willen doen, neem ik dat graag voor lief.
26 juni 2015 13:46
Ze pakken de saaiste stukken Gelderland! Inclusief mijn 'heimat', maar eens bij mijn ouders langs mei 2016 denk ik.
26 juni 2015 13:46
Hoewel uit het kaartje natuurlijk weinig op te maken valt, zou de aankomst in Nijmegen vanuit het westen weleens aan t eind van de Oude Kleefsebaan kunnen zijn. Met 3% a 2,5 km toch wel iets interessanter dan een écht vlakke aankomst. Maar misschien lijkt het eerder de Zevenheuvelenweg te zijn, daar zullen geen verschillen ontstaan maar is een aanval perfect te plaatsen.
Kan me trouwens niet voorstellen dat ze de hele Veluwe gaan mijden.

Al met al leuke opties, ik kijk ernaar uit!
Deel overigens wel de mening van iedereen die vindt dat de Giro gewoon lekker in Italië moet starten, maar we weten nu al wel lang genoeg dat ie toch naar Nederland komt, dus lekker van genieten!
26 juni 2015 13:48
Etappe 1 zou je helemaal omhoog moeten gooien ipv de Betuwe aan te doen.
26 juni 2015 13:54
Jammer dat koersen die door Groesbeek/Berg en Dal komen nooit echt gebruik maken van de mogelijkheden. 3 rondjes over de van Randwijkweg en de zevenheuvelenweg had een mooie finale van de 2e etappe opgeleverd.
26 juni 2015 14:04
Ook jammer dat ze Ootmarsum niet aandoen, daar woont nog een boer met een ingegroeide teennagel.
26 juni 2015 14:10
Parcours gaat zeer waarschijnlijk over de Veluwezoom (Rheden). Hoeveel mooier willen jullie het hebben? Dat is een prachtig stuk Nederland (incl. Posbank)
26 juni 2015 14:10
Dat op de kaart zetten, ik word er zo moe van. Hier in Emmen ook niks anders dan gebral van ambtenaren dat ze met het NK wielrennen Emmen weer schitterend op de kaart hebben weten te zetten. Tot nu toe is het niks anders dan een deceptie en is iedereen het over een jaar weer vergeten.
26 juni 2015 14:16
Emmen is al op de kaart gezet: lelijkste gemeente van Nederland.
26 juni 2015 14:22
Gelderland had nog wat geld over?

Is dit de Nederlandse variant van corruptie? Gewoon miljoenen provinciale gelden verpatsen zodat je drie dagen de mooie jongen mag uithangen met een paar Italiaanse heren en dames?

Ik vind dit echt onzin. De Giro was hier toch laatst al twee keer? En je kan vanuit hier nog naar Frankrijk fietsen maar niet naar Italië, toch.
26 juni 2015 14:23
Jaaaa! Lekker dichtbij huis:-) Mooi parcours voor de proloog overigens.
Etappe 2 lijkt te eindigen met wat heuveltjes bij Berg & Dal en etappe 3 over de Posbank, maar de details blijft even afwachten natuurlijk!
26 juni 2015 14:28
@Max ja veel gemopper hier. Dat viel me ook op.
En terecht naar mijn mening, want etappes in Nederland zijn meestal vrij saai en gevaarlijk.
Niet dat een eerste etappe in bijvoorbeeld Napoli nou zo veel leuker is, maar als je dan toch je mening moet geven (daar zijn Nederlanders goed in) (en daar is deze site voor) dan valt er weinig positiefs te bedenken.
26 juni 2015 15:07
Quote:
jascan - 26 juni 2015 om 13:35
leuk maar dom dat ze rit 2 en 3 in de zelfde steden finishen pfff en dat ze limburg niet aandeden begrijp ik ook niet. (weer vlak pfff)

Vind je het heel gek als de provincie Gelderland de grootste sponsor is?
26 juni 2015 15:16
@Maxvanheeswijk
Weet niet of jou reactie op mij gericht is, maar 3x de van randwijckweg en de 7heuvelenweg in een finale omloop is echt wat anders dan locale folklore, daar kan je een etappe echt mee kleuren.
http://www.klimtijd.nl/beklimming/van-randwijckweg
26 juni 2015 16:22
Mooie provincie!

Laatst nog in Nijmegen, prachtige stad.

helaas geen rondje Bommelerwaard.
26 juni 2015 16:40
Ach dat geklaag is typisch Nederlands waar ik al niet eens meer naar kijk, lees en laat staan me aan erger. Overal zouden ze iets dergelijks fantastisch vinden, maar hier moet geklaagd worden. En ach blijkbaar zijn alle organisatoren best tevreden over alles want ze komen elke keer weer terug. Vive il Giro, vive Gelderland.
26 juni 2015 16:48
LG, je kijkt, leest en ergert je er niet aan maar je reageert er wel op? Iets vinden zonder het te motiveren, das tegenwoordig ook typisch Nederlands.
26 juni 2015 16:59
@ LG:
als je het niet leest hoe weet je dan dat er geklaagd wordt?
26 juni 2015 17:09
Er wordt al weer gezocht naar een heuveltje voor de bergtrui. Leuk nieuws voor de wielerliefhebber...toch? Blijkbaar is er nog geld in ons land...ik ben de tel kwijtgeraakt van de starts van de grote rondes in ons kikkerlandje...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.