Overzicht: mooiste Nederlandse zeges van 2010 (video)
woensdag 10 november 2010 om 09:04

Overzicht: mooiste Nederlandse zeges van 2010 (video)

Hoewel Nederland de reputatie van veelwinnaar waarschijnlijk nooit (meer) zal krijgen, hebben de Nederlandse wielerfans meerdere malen per jaar reden tot juichen. Hoewel bij de meesten vooral de successen van Robert Gesink bijblijven, vielen er ook heel wat andere mooie overwinningen te noteren. Daarom maakte WielerFlits voor u een selectie van de mooiste Nederlandse zeges van 2010, en kan u naar aanleiding daarvan stemmen op onze nieuwe poll.

Wouter Mol wint Ronde van Qatar, 12 februari
Wouter Mol pakte al in februari de eerste overwinning voor Nederland van het seizoen. De renner van Vacansoleil wist het eindklassement van de Ronde van Qatar op zijn naam te schrijven. Hij legde de basis voor zijn overwinning in de tweede etappe, toen hij na een lange ontsnapping de buit met de Belg Geert Steurs verdeelde: Steurs de etappeoverwinning, Mol de leiderstrui. Het duo hield aan de vlucht een voorsprong van bijna twee minuten over. In de overige etappes wist de Vacansoleilploeg de leiderstrui met succes te verdedigen, waardoor Mol een mooie 2.1-koers op zijn palmares bij kon schrijven.

Bobbie Traksel zegeviert na epische Kuurne-Brussel-Kuurne, 28 februari
Bobbie Traksel wist al vroeg in het seizoen de heroïsche 63e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne te winnen. De renner van Vacansoleil was in de barre wedstrijd, met veel kou, wind en regen, de sterkste uit een kopgroep van drie. Zijn landgenoot Rick Flens en de Brit Ian Stannard mochten samen met Traksel het podium op. De zege van Traksel kreeg extra kleur en waardering omdat hij al vanaf de eerste ontsnapping vroeg in koers de wedstrijd maakte.

Theo Bos geeft Cavendish het nakijken in Almeria, 28 februari
Al in februari van zijn eerste maand op het hoogste niveau, gooide Theo Bos hoge ogen. De omgeschoolde pistier klopte in de Clasica de Almeria niemand minder dan Mark Cavendish in een massasprint en boekte zo zijn eerste zege als prof. De zege luidde het begin in van een sterke voorjaarsperiode, waarin hij op Spaanse bodem nog driemaal raak zou treffen: in de slotrit van Ronde van Murcia en in de eerste twee etappes van de Ronde van Castillië en Leon. Opvallend is dat bij elke van deze drie andere zeges Graeme Brown genoegen moest nemen met een tweede plek.

Lars Boom is de snelste in proloog Parijs-Nice, 7 maart
In zijn eerste volledige seizoen op de weg etaleerde Lars Boom in de proloog van Parijs-Nice zijn tijdrijderscapaciteiten. De Raborenner wist in de korte race tegen de klok veteranen Jens Voigt en Levi Leipheimer achter zich te houden. Door zijn zege mocht de meervoudige Nederlandse kampioen meteen ook de eerste gele trui aantrekken. Onze landgenoot wist zijn leiderstrui trui daarna nog twee dagen te dragen, maar toen de echte bergen zich aandienden moest Boom zijn gele trui uit handen geven.

Kenny van Hummel aan het feest in België
Nadat hij twee weken voordien zijn eerste seizoenszege had geboekt in de Ronde van Picardië, was Kenny van Hummel opnieuw aan het feest. De Nederlandse sprinter was in de tweede etappe in de Ronde van België, met aankomst in Knokke-Heist, sneller dan Borut Bozic en Jimmy Casper. Behalve enkele podiumplekken bleef het de rest van het jaar lange tijd stil rond Van Hummel, tot hij zich in de Ronde van Hainan opnieuw liet opmerken door niet minder dan vier ritzeges te pakken in zes dagen.

Jos van Emden snelt naar proloogwinst Delta Tour, 11 juni
In de proloog van Delta Tour boekte Jos van Emden zijn allereerste overwinning als prof. De Raborenner was in de amper 2,7 kilometer lange beproeving in Hulst welgeteld twee seconden sneller dan ploeggenoot Rick Flens. Joost Posthuma maakte het feest voor Rabobank compleet en werd derde. Jammer genoeg had Tyler Farrar genoeg aan twee tweede plaatsen in de daaropvolgende ritten om met de bonificaties over Van Emden heen te springen en de eindzege voor zijn neus weg te kapen.

Proloogspecialist Jos van Emden opnieuw aan het feest in Ster Elektrotoer, 16 juni
Vijf dagen na zijn winst in de Delta Tour deed Jos van Emden zijn nummertje nog eens over. Ditmaal was de Schiedammer de snelste in de proloog van de Ster Elektrotoer in Gemert. De Raborenner versloeg opnieuw twee ploeggenoten, ditmaal Lars Boom en Sebastian Langeveld. Ook ditmaal wist hij de leiderstrui niet te behouden tot op het eind: in de Ardennenrit op de voorlaatste dag verspeelde Van Emden zijn kansen op de eindzege in de 2.1-koers.

Robert Gesink schrijft koninginnerit Ronde van Zwitserland op zijn naam, 17 juni
In juni boekte Robert Gesink in de Ronde van Zwitserland zijn eerste overwinning van het seizoen. Nederlands grootste klimtalent liet in de koninginnerit zijn klimmersbenen spreken: op de laatste klim van de dag gaf hij toppers als Andy en Fränk Schleck, ROman Kreuziger en Lance Armstrong het nakijken met een mooie versnelling. Op de meet had Gesink 40 seconden voorsprong op de achtervolgers en pakte behalve de etappezege ook de leiding in het algemeen klassement. In de afsluitende tijdrit zakte de Achterhoeker echter nog door het ijs en zakte hij terug naar de vijfde plek in het eindklassement.

Jos van Emden Nederlands kampioen tijdrijden, 23 juni
Voor Jos van Emden was juni de absolute feestmaand. Na zijn overwinningen in de proloog van de Delta Tour en Ster Elektrotoer zette de Raborenner de kers op de taart door Nederlands kampioen tijdrijden te worden. De Schiedammer versloeg in Oudenbosch met overmacht Koos Moerenhout en Lieuwe Westra, die op respectievelijk 50 en 53 seconden tweede en derde werden. Van Emden zag zijn sterke optreden een week later beloond worden met een contractverlenging van twee jaar.

Niki Terpstra Nederlands kampioen op de weg, 27 juni
Niki Terpstra liet zich dit jaar kronen tot Nederlands kampioen wielrennen op de weg. De Milramrenner versloeg in een sprint-à-deux Pieter Weening, met wie hij in de slotfase er vandoor was gegaan. Achter de twee vluchters probeerden twee ploegmaats van Weening, Koos Moerenhout en Lars Boom, nog dichterbij te komen, maar hun poging kwam te laat. Opmerkelijk was dat Terpstra het met zijn twee Milram ploegmakkers moest opnemen tegen enkele sterke blokken: achttien renners van Rabobank en negen van Vacansoleil en Skil-Shimano.

Joost Posthuma wint tijdrit Ronde van Oostenrijk, 10 juli
In juli was alle aandacht gericht op de Tour de France, maar uiteraard werd deze maand er ook buiten Frankrijk gekoerst. In en rond Podersdorf wist Joost Posthuma de tijdrit over ruim 26 kilometer in de door Riccardo Ricco gewonnen Ronde van Oostenrijk op zijn naam te schrijven. De Nederlander, die in Oostenrijk één van zijn weinige hoogtepunten van het seizoen kende en volgens jaar Rabobank verruilt voor het Luxembourg Pro Cycling Project, bleef de Duitser Patrick Gretsch en de Rus Artem Ovechkin voor.

Stefan van Dijk demonstreert sprintersbenen in Wallonië, 25 juli
In de Ronde van Wallonië boekte Stefan van Dijk zijn derde zege van het seizoen. In Saintes gaf de 34-jarige renner van het bescheiden Verandas Willems onder andere Kris Boeckmans en Borut Bozic het nakijken. De bijbehorende bonificaties leverden hem in één slag ook de leiderstrui op, maar die zou hij een dag later verspelen aan Kristof Goddaert. Later op het jaar zou Van Dijk ook nog de bloemen in ontvangst mogen nemen na de GP Stad Zottegem en de Omloop van het Houtland.

Bauke Mollema boekt in Polen eerste zege als prof, 6 augustus
Bauke Mollema kende de voorbije maanden heel wat pech, maar in de zesde etappe van de Ronde van Polen liet de Raborenner zijn klimtalent zien. In de oplopende slotfase ontsnapte de Groninger uit een uitgedunde groep, om op de streep uiteindelijk een handvol seconden over te houden op de achtervolgende groep met daarin onder meer eindwinnaar Daniel Martin. Mollema hield aan zijn eerste zege bij de profs een derde plaats in de eindrangschikking over. Pech viel de hem echter ook nu weer te beurt in de slotetappe: hij brak bij een val zijn sleutelbeen, maar kon desondanks de koers nog wel uitrijden.

Wout Poels boekt ritwinst maar grijpt naast eindzege in Ronde van de Ain, 14 augustus
Wout Poels mocht zijn eerste zegegebaar bij de profs maken in de slotetappe van de Ronde van de Ain. De Nederlander in loondienst van Vacansoleil klopte de Fransman David Moncoutié en diens landgenoot Thibaut Pinot in een sprint met een uitgedunde groep. De eindzege was Poels echter niet gegund: Haimar Zubeldia, die eerder die week de proloog won, blijft hem in de eindstand enkele honderdsten van een seconde voor.

Koos Moerenhout triomfeert in koninginnerit Eneco Tour, 20 augustus
Het laatste koersjaar van Koos Moerenhout lijkt ook gelijk één van de betere uit zijn carrière. In augustus wist de routinier de koninginnenrit van de Eneco Tour de winnen. In het Belgische Ronse versloeg wegkapitein van Rabobank de Duitser Tony Martin in een veredelde sprint. Het duo was op de Mont Saint Laurent in het offensief getrokken en bouwde een voorsprong van een halve minuut uit. Moerenhout kreeg de etappe winst, Martin mocht de leiderstrui om zijn schouders hangen. De Nederlander wist als tweede in de eindrangschikking de Enco Tour af te sluiten, vlak achter de in de slottijdrit ongenaakbare Tony Martin.

Robert Gesink eerste laureaat GP Cycliste de Montréal, 12 september
Robert Gesink wist in de Canada op indrukwekkende wijze de Grand Prix Cycliste de Montréal te winnen. De Rabobank-renner rondde een solo af in de slotronde van de gloednieuwe ProTour-koers in Canada. Op korte achterstand werd Peter Sagan vlak voor thuisfavoriet Ryder Hesjedal tweede. Op ruim tien kilometer van de streep trok Gesink ten aanval uit een uitgedunde groep op de beklimming van de Côte Camillien-Houde, en niemand kon de lange Nederlander bijhouden. Het achtervolgend groepje met Maxime Monfort, David De La Fuente, Edvald Boasson Hagen, Haimar Zubeldia, Samuel Sanchez, Peter Sagan en Ryder Hesjedal hing voortdurend op een tiental seconden, maar zag onze landgenoot bij de finish pas weer terug.

Wout Poels viert WK-selectie met ritwinst in Tour of Britain, 14 september
Na zijn eerste winst bij de profs in de Ronde van de Ain, heeft Wout Poels in september zowaar ook zijn tweede zege van het jaar geboekt. In de vierde etappe van de Tour of Britain maakte Poels het ploegenspel van Vacansoleil vakkundig af door solo naar de streep te snellen. Zijn ploegmaat Borut Bozic maakte het feestje van de ploeg compleet door de sprint voor plek twee te winnen, voor Koen de Kort. Poels’ dag kon niet meer stuk toen hij op deze dag ook te horen kreeg dat hij Nederland zou mogen vertegenwoordigen op de WK-wegrit in Australië.

Robert Gesink herhaalt succesnummer in Giro dell’Emilia, 9 oktober
Evenals vorig jaar wist Robert Gesink de Giro dell’Emilia op zijn naam te schrijven. De Achterhoeker was in de slotfase de sterkste van een elitegroep die het mocht uitvechten voor de zege. Hij verwees de sterk voor de dag komende Ier Daniel Martin en thuisrijder Michele Scarponi naar de overige podiumplekken en gaf ook grote namen als Nibali, Kolobnev en Ricco het nakijken. Door zijn zege werd Gesink door velen als één van de topfavorieten voor de Ronde van Lombarijde beschouwd, maar voor de ‘Koers van de vallende bladeren’ moest hij verstek geven wegens privé-problemen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.