Pantano juicht in ingekorte slotrit Zwitserland, eindzege voor Lopez
foto: Sirotti
zondag 19 juni 2016 om 17:31

Pantano juicht in ingekorte slotrit Zwitserland, eindzege voor Lopez

De ingekorte slotrit van de Ronde van Zwitserland is op het palmares bijgeschreven van Jarlinson Pantano (IAM Cycling). De Colombiaan was de snelste uit een groep van vijf. Leider Miguel Angel Lopez toonde zich op de Flüelapass, maar zag in de afdaling een viertal terugkeren. De Astana-renner verzekerde zich door zijn sterke optreden van de eindoverwinning.

Harde openingsfase
De ingekorte etappe kende een razende beginfase. Iedereen wilde in de vlucht van de dag zitten. Maximiliano Richeze, Magnus Cort Nielsen en Jasper Stuyven trokken ten aanval. Astana zag dat wel zitten en controleerde het drietal. Aan de voet van de Flüelapass bedroeg de voorsprong een kleine minuut. Stuyven hield het langst stand op kop. David Lopez nam even verderop het commando over van de Belg.

Klassementsmannen openen het bal, Kelderman komt tekort
In het peloton trok BMC vervolgens het tempo de hoogte in. Dit leek in dienst van Tejay van Garderen, maar Darwin Atapuma besloot zelf te demarreren. Een poging die snel gecounterd werd door de favorietengroep. Simon Spilak, Rui Costa en Jarlinson Pantano waren de eerste klassementsrenners die de knuppel in het hoenderhok gooiden. Leider Miguel Angel Lopez voelde zich genoodzaakt in de tegenaanval te gaan, evenals Tejay van Garderen. Vier kilometer voor de top moest Wilco Kelderman lossen uit de achtervolgende favorietengroep. Hij eindigde nog wel op achtste plek in het eindklassement.

Lopez heerst bergop
Aan kop maakten Lopez, Van Garderen en Pantano zich los. Het tempo vond Superman Lopez te langzaam, waarna hij iedereen zijn hielen liet zien. Met een halve minuut voorsprong rondde de voormalig winnaar van de Ronde van de Toekomst de top, waar de regen met bakken uit de hemel kwam. In de afzink keerden vier achtervolgers (Pantano, Van Garderen, Chernetckii en Izagirre) terug. In de straten van Davos toonde Pantano aan dat hij de snelste sprint in de benen had. Chernetckii kwam als tweede over de streep.

19-06-2016 Tour De Suisse; Tappa 09 Davos - Davos; 2016, Astana; Lopez Moreno, Miguel Angel; Davos;

foto: Sirotti

RIDE Magazine
96 Reacties
Sorteer op:
19 juni 2016 18:02
Zei José nou dat ze de Tour ging doen?
19 juni 2016 18:04
Kelderman niet slecht en niet goed , maar het hele jaar te wisselvallig , ene moment steengoed , andere moment bedenkelijk.
19 juni 2016 18:05
Knap van Bouwman, gaat komende jaren zeer van waarde zijn voor de kopmannen.

Kelderman vandaag weer minder, gisteren in de TT wel goed. Als je naar de hoogte van de ritten kijkt dan zou het daar goed mee te maken kunnen hebben: Cari en Amden waar hij 2x 5e werd en heel sterk was 1600 en 1200 m hoog, TT was max 1650 m. Vandaag top op 2400 en eergisteren op >2500. Deze weliswaar kleine steekproef doet toch vermoeden dat hij de hoogte minder verteert.
Uiteindelijk 8e in het klassement, op zich niet slecht op weg naar de Tour, hoewel het na de leiderstrui gehad te hebben toch teleurstellend is.

Lopez overigens ongekend, die gaat wel een paar grote rondes pakken, ook pas 22...
19 juni 2016 18:07
Kelderman 8e GC. Zoals ik al eerder stelde, lijkt me dit een normale positie in dit deelnemersveld. Geen positieve uitschieter, helaas. Maar zou ook geen reden mogen zijn om die jongen helemaal af te branden. Twee zeer sterke etappes gereden. Volgens sommigen er zwaar doorheen gezakt in een andere etappe, maar toen toch slechts 12 renners sterker.

Voor de Tour? Van mij mag ie ritten kapen, maar dat is ook veel eenvoudiger gezegd dan gedaan. Top-10 lijkt er lastig. Er rijden deze Tour toch echt veel sterke rijders. Maar als hij in dat veld een 8e tot 12e plek haalt, lijkt me dat al zeer goed.
19 juni 2016 18:07
Vuelta toch.
19 juni 2016 18:08
Ik stel voor dat Zwitserland voortaan alle missen gaat leveren voor alle koersen.
19 juni 2016 18:11
Kelderman rijdt toch best een goede ronde? Tijd winnen in de tijdrit, eigen tempo en verlies beperken bergop, dat moet zijn strategie worden. Nu rijdt hij weer een halve etappe erachteraan en verliest niet
Veel t.o.v. Talansky.
19 juni 2016 18:12
Quote:
Ik stel voor dat Zwitserland voortaan alle missen gaat leveren voor alle koersen.

Laten ze die met dat kortere haar even naar het NK sturen...
19 juni 2016 18:15
Mooi! Barguil toch podium.

Armee rijdt als enige de ronde uit voor Lotto-Soudal
19 juni 2016 18:16
@oborobo
Laten we maar alstublieft hopen van niet, anders wordt het weer kijken met volume uit.
19 juni 2016 18:24
@Hakkie: ik heb het over Kelderman, niet over Gesink. Die doet hier niet mee. Kelderman rijdt een redelijk goede ronde, niet meer dan dat. We wachten op een paar jaar op dat stapje extra, maar misschien is dit het maximaal haalbare. Zoja, zou ik me veel meer (inderdaad zoals Wellens) op etappezeges focussen, prima idee.
19 juni 2016 18:25
Zou Gesink en Kelderman allebei niet meenemen naar de Tour. Benen niet goed, maar vorm wel. Vorm nog niet goed maar benen wel. Jammer valpartij. Kon niet tegen de hoogte. Had niet het goede verzet staan. Vergeten te eten. Wist niet dat het zo stijl was! Beetje ziekjes, koutje opgelopen. Steenpuist op mijn kont. Afdaling te gevaarlijk wilde geen risico nemen. Enz. Enz.
19 juni 2016 18:30
Lol@tripod. Als Kelderman wisselvallig rijdt in de tour, maar wel een dagje geel en top vijftien ben Ik ook tevreden.
19 juni 2016 18:33
Voor de tour: Lekker voor dag-etappes gaan, niet proberen mee te doen gedurende de eerste dagen (ook grotere kans dat je bij een valpartij jezelf helemaal uitschakelt)
Voor volgend jaar: Doe eens gek, en maak van de ronde van zwitserland een hoofddoel.
19 juni 2016 18:34
@illu
Barguil werd vorig jaar 14e maar reed met een gebroken knie. Verloor vooral in de laatste ritten echt veel tijd en had helemaal niets aan zijn team zodra het omhoog ging.

Het is voor hem te hopen dat Dumoulin, ten Dam en Geschke dit jaar wat voor hem kunnen betekenen.
19 juni 2016 18:40
Ik hoop dat de TLJ-ploegleiding goed naar het rijden van Kelderman heeft gekeken en hem in de Tour niet bombardeert tot kopman, zelfs niet als Gesink thuis blijft. Beiden zijn het niet waard om een hele ploeg aan op te offeren. Dus voor de zoveelste keer herhaal ik mijn tip: : ga nu eens niet voor een klassement in een grote ronde, maar maak publiciteit door aanvallend te koersen, probeer een etappe binnen te halen , maar vooral. laat je eens zien in plaats van weer met zijn allen anoniem mee te koersen met als uiteindelijke resultaat misschien, heel misschien, een top 15-klassering. Je hebt nu eenmaal niet een renner die kandidaat is voor een goed eindklassement.Misschien dat de ploegleiding na deze RvZw nu eindelijk ook eens tot die overtuiging is gekomen. Ik ben bang voor een heel magere Tour voor TLJ: Groenewegen , als ie al mee gaat, komt te kort in de echte massasprints bij gebrek aan een goede "trein" en een etappe winnen zal voor de rest van de ploeg al moeilijk genoeg zijn. Er zijn namelijk nog 20 ploegen die met dezelfde doelstelling naar de Tour komen. Maar ik laat me graag verrassen , maar dan moet de ploegleiding om te beginnen eindelijk eens afstappen van die "eeuwige" focus op het klassement !
19 juni 2016 18:42
@teamnl
Gezien zijn zwakke tijdrit, vermoedelijk al gauw gepasseerd door zijn knecht en zal de regie wel aangepast worden, flexibel als ze zijn bij giant. Had in de giro het idee dat Poels makkelijker reed dan zijn kopman, maar alles leek in kaart gezet voor die Nilfisk.
19 juni 2016 18:42
Kelderman in de top tien voldoet aan de vooraf gestelde doelstelling. Voor de tour wordt gekozen voor een vrije rol omdat dat beter is voor zijn ontwikkeling. Wat voor ontwikkeling heeft men met Kelderman voor ogen? Is het niet wat vrijblijvend vanuit de ploegleiding?
19 juni 2016 18:43
@ RaketVuist
Kelderman is een mooi renner maar qua rondewerk gewoon subtop hoewel zijn belofte meer deed vermoeden. Top10 tour/ witte trui is weinig realistisch dus laat hem vooral doen waar hij goed in is: onvoorspelbaar zijn.

@ StonedCamel
Ik hoop vooral dat Bouwman ruimte krijgt om zijn eigen mogelijkheden en grenzen te verkennen. Wat vuil werk opknappen kan absoluut geen kwaad maar volledig kiezen voor het knechten moet je pas na je 26e doen.
19 juni 2016 18:51
Vlek, laat die ander maar naar mij komen dan.

Kelderman moet natuurlijk wel in eerste instantie proberen een klassement te rijden in de Tour. Zodra dat geen top-10 meer kan worden overschakelen op dagsucces.

Dat Gesink de Tour moet starten met etappewinst in zijn hoofd prima, maar Kelderman is nog aan het ontdekken waar zijn mogelijkheden nu echt liggen. Niks mis mee.
19 juni 2016 19:00
Deze Ronde van Zwitserland was vooral heel koud,heel nat en af en toe heel erg hoog (2000+). Ik heb een mooie ronde gezien met veel verschillende namen in de leiderstrui. Tolhoek reed na dag 2 elke dag in het Blauw !
Pantano heeft mij het meest verrast. En de onoverwinnelijke (saaie) Sky Train heeft ook zijn zwakke wagonnetjes.
Kom maar op met de Tour.
19 juni 2016 19:03
Kelderman: redelijk. Lijkt me prima basis voor een vrije rol in de tour. Zou hij trouwens moeite hebben met het echte hooggebergte a la valverde? Als dat zo is zou hij in de tour wel meer op zijn plaats zijn dan in de giro..

maar, en nu komt het: wat is er met lau aan de hand? Is hij niks zonder bau? Vormcrisis/aftakeling/gebrek aan motivatie? Hier kunnen ze bij giant toch moeilijk tevreden mee zijn...
19 juni 2016 19:05
Prima ronde voor kelderman...jammer van die wisselvalligheid...maar toch. ...dagje gele trui...4 de in de tijdrit en vandaag keurig op eigen tempo toch nog naar plek 8 GC...
Tja hij moet ook pas pieken in de Tour de france...Dus top 15 en misschien etappe...Zou kunnen
19 juni 2016 19:07
Op basis van de etappe naar Solden kun je niet stellen dat Kelderman niet tegen hoogte kan. Hij moest daar al heel snel lossen.

@ sooike, volgens mij was het ook de bedoeling dat Kelderman in een vrije rol naar de Tour zou gaan. Ik hoop van harte dat hij recht blijft in de eerste week en in een van de overgangsetappes kan scoren.
19 juni 2016 19:11
Dit wordt helaas weer een drama tour met Gesink die niet de juiste voorbereiding heeft en een Kelderman die gewoon tekort komt, laten we nu eens eerlijk zijn en gewoon zeggen dat Kelderman middelmaat is. Hij zal nooit een topper worden. Beetje te vergelijken Met Ten Dam, goed-slecht-goed-slecht enz. De enige troef die we hebben is helaas niet in de Tour en dat is Kruijswijk. Dat is en blijft een Topper ondanks zijn val ik de Giro.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.