Perez zegeviert in slotrit Luxemburg, Pasqualon kroont zich tot eindwinnaar
foto: Sirotti
zondag 3 juni 2018 om 15:50

Perez zegeviert in slotrit Luxemburg, Pasqualon kroont zich tot eindwinnaar

Andrea Pasqualon mag zich winnaar noemen van de 78e editie van de Ronde van Luxemburg. De voor Wanty-Groupe Gobert uitkomende Italiaan – al winnaar van twee etappes – wist zijn leiderstrui in de slotrit naar Luxemburg-stad te behouden. De etappe werd een prooi voor Cofidis-renner Anthony Perez, voor Eduard Prades en Pasqualon.

Met tweevoudig ritwinnaar Andrea Pasqualon als trotse leider, kregen de puncheurs op de slotdag van deze Ronde van Luxemburg nog maar eens de mogelijkheid op een overwinning. Vanuit Mersch ging het over een afstand van 176 kilometer naar Luxemburg-stad. Onderweg lagen enkele stevige kuitenbijters, met in de finale de Papeierbierg (9%), die viermaal op het menu stond. Op de top van de vierde en laatste passage was de streep getrokken.

Zes renners rijden weg na onstuimige openingsfase 
De renners werden omstreeks 11:30 op pad gestuurd, waarna al snel een rumoerige openingsfase volgde. Verschillende renners – waaronder Fransen en voormalig ritwinnaars Christophe Laporte en Damien Gaudin – probeerden er vanonder te muizen, maar pas na goed veertig kilometer koers wisten zes renners zich een geruststellende voorsprong te verschaffen.

Gaudin werd beloond voor zijn doorzettingsvermogen, en hij kreeg in zijn dadendrang Jonas Koch, Adrian Kurek, Loïc Chetout, Romain Combaud en Davide Orrico met zich mee. De zes vluchters wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van drie minuten, maar op goed vijftien kilometer van de streep was die voorgift nagenoeg verdampt.

Spannend gevecht tussen aanvallers en peloton
Uiteindelijk bleven Koch, Chetout en Orrico het langst buiten schot, maar zij werden in de finale opgeraapt door Mauro Finetto, Pawel Cieslik, Angelo Tulik én Anthony Perez. Vlak daarachter probeerde Euskadi Basque Country-Murias – in dienst van kopman Eduard Prades – de scheve situatie recht te zetten. Met nog één kilometer te gaan hadden Perez, Finetto en Tulik – die de moegestreden vluchters inmiddels overboord hadden gekieperd – nog altijd een voorsprong van vijftien tellen.

Wat volgde was een ijzingwekkende finale op de slotstroken van de Papeierbierg. De drie leiders leken het te gaan uitmaken voor de zege, maar vanuit het peloton probeerde Pasqualon met een ultieme punch de oversteek te maken. Hij wist in extremis aan te sluiten, en nam in zijn schaduw Prades mee. In de daaropvolgende eindsprint leek een duel tussen de Spanjaard en de Italiaan in de maak, maar Perez hervond zijn tweede adem en wist met een indrukwekkende versnelling iedereen voorbij te flitsen.

De 30-jarige Italiaan wist door zijn derde plek echter wel het eindklassement op zijn naam te schrijven, voor Jan Tratnik en de verrassende thuisrijder Pit Leyder.

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
3 juni 2018 16:39
Pasqualon heeft duidelijk plannen voor de Tour de France.. na vorig jaar mag meneer Verschueren meer hopen dan de beste ploegenuitslag in een sprintetappe.
3 juni 2018 16:58
Jammer dat Duijn nog een paar plekken zakt, ondanks de prima uitslag. Die Pit Leyder valt wel op. Nieuw talent uit Luxemburg?
4 juni 2018 01:40
Klinkt als een hele spannende finale

Om te reageren moet je ingelogd zijn.