Philippe Gilbert: “Mijn eerste proloogwinst ooit”
woensdag 18 juni 2014 om 19:11

Philippe Gilbert: “Mijn eerste proloogwinst ooit”

Philippe Gilbert won nog nooit in zijn carrière een proloog. In de Ster ZLM Toer vulde de renner van BMC dat hiaat in zijn palmares op. De Belg was in het Brabantse Bladel vijfenveertig hondertste van een seconde sneller dan Dylan van Baarle. “Dit is mijn eerste proloogwinst ooit. Ik reed met een perfect gevoel”, zei Gilbert kort na de finish.

De proloog in het Zuid-Brabantse dorp werd ontsierd door twee incidenten. De wedstrijd werd kort na de aanvang op last van de politie stilgelegd wegens een woningbrand langs het parcours. Na een onderbreking van meer dan twintig minuten werd de race hervat. Vlak voor het moment dat Gilbert moest starten, werd de proloog wegens een nieuw incident onderbroken. Een onvoorzichtige toeschouwer stak de weg over zonder te kijken en botste tegen de jonge Belg Kenneth Vanbilsen. De renner van Topsport Vlaanderen-Baloise bleef met een bloedend hoofd op de grond liggen en werd later per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

Door de onderbrekingen zag Gilbert zijn minutieus uitgekiende voorbereiding in het water vallen. “Dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Met een proloog ben je heel de dag bezig. Je weet ook niet hoe lang zo’n onderbreking duurt. Ik was al bij het startpodium toen ik hoorde dat de wedstrijd opnieuw stil lag. Ik heb gelijk iemand van de ploeg gevraagd om de rollers naar het startpodium te brengen. Eerst werd mijn start al eens met een twintigtal minuten uitgesteld en later nog eens met een kleine acht minuten. Dat is niet ideaal.”

Ondanks de vertraging in zijn warming up bleek niemand in staat de Waalse ex-wereldkampioen te verslaan. Door zijn proloogwinst staat hij voor de eindzege direct op pole position. Wie mee wil doen voor de gele trui is verplicht een sterke proloog te rijden. Het eindklassement is al jaren een secondespel, weet ook Gilbert. In 2011 won hij met drie seconden voorsprong op Niki Terpstra. Bij zijn eerste zege in 2009 was het verschil – eveneens op Terpstra – nog kleiner.

Als Gilbert zondag in de gele trui gehuldigd wil worden, moet hij de komende dagen attent van voren rijden. In de rit van morgen (Rucphen – Sint Willebrord) en vrijdag (met start en finish in Buchten) zijn de sprinters in het voordeel voor de ritzege. Doordat op de finishlijn bonificatieseconden te verdienen zijn, kan Marcel Kittel de trui overnemen bij een podiumplaats. De Duitser van Giant-Shimano legde de proloog iets meer dan een seconden trager af. In het algemeen klassement staat hij vijfde op één seconde achterstand. “We rijden door Nederland en dan weet je dat er van alles nog kan gebeuren. Je hebt snel tien seconden verloren”, klinkt het nuchter bij Gilbert.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.