Philippe Gilbert wint vierde monument met zege in Parijs-Roubaix

zondag 14 april 2019 om 17:12
Philippe Gilbert wint vierde monument met zege in Parijs-Roubaix

foto: Cor Vos

Philippe Gilbert heeft Parijs-Roubaix 2019 op zijn naam geschreven. De renner van Deceuninck-Quick-Step klopte op de piste van het Vélodrome André Pétrieux in Roubaix zijn medevluchter Nils Politt.

Razendsnelle openingsfase
Een peloton van 175 renners begon in Compiègne om half tien aan een tocht van 257 kilometer, waarvan 54,5 kilometer over kasseien. Ondanks de tegenwind was er met een gemiddelde van 44,5 km/u in de eerste twee uur sprake van een snelle openingsfase. Het duurde dan ook even voordat er een kopgroep erin slaagde om te ontsnappen.

Uiteindelijk wisten negen renners zich los te maken. Michael Van Staeyen (Roompot-Charles), Kris Boeckmans (Vital Concept-B&B Hotels), Kenneth Vanbilsen (Cofidis) Frederik Frison (Lotto Soudal), Frederik Backaert (Wanty-Gobert), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Jorge Arcas (Movistar), Damien Gaudin (Total Direct Energie) en Michael Schär (CCC) mochten als kopgroep de eerste kasseistrook van de dag aansnijden.

foto: Cor Vos

Kort erna wist een groep achtervolgers aan te sluiten met onder andere Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Cees Bol (Sunweb). Tijdens de snelle opeenvolging van kasseistroken vielen er verschillende renners één voor één weg. De voorsprong van de leiders bleef onder een minuut. Jumbo-Visma, Team Sky en Bahrain-Merida hadden de slag gemist en bepaalden het tempo aan kop van het peloton. De kopgroep zou de finale niet halen en op 121 kilometer van het einde volgde er een hergroepering.

Valpartijen en lekke banden
Ook dit jaar bleek Parijs-Roubaix een nerveuze koers de nodige pech en valpartijen. Taco van der Hoorn kwam op een kasseistrook hard ten val. De renner van Jumbo-Visma kon zijn wedstrijd echter vervolgen. Iljo Keisse moest de wedstrijd verlaten nadat hij met hoge snelheid op een vluchtheuvel knalde. Peter Sagan en Alexander Kristoff verspilden de nodige energie toen zij te maken kregen met lekke banden.

Wout van Aert moest meermaals in de achtervolging – foto: Cor Vos

Pech voor Van Aert
Het peloton denderde in sneltreinvaart door naar het Bos van Wallers. Daar raakte Wout van Aert door materiaalproblemen achterop. Nadat hij de fiets van ploeggenoot Pascal Eenkhoorn overnam moest de kopman van Jumbo-Visma in de achtervoling. Op 85 kilometer van het einde wist hij weer aan te sluiten.

Toen Van Aert vervolgens van fiets wisselde, ging hij in een bocht onderuit. Van Aert ging samen met Benoot in de achtervolging, maar nadat Benoot botste met de teamauto van Jumbo-Visma moest hij zonder zijn landgenoot verder. Desalniettemin slaagde Van Aert erin om een gat van een minuut dicht te rijden en weer aan te sluiten in het peloton.

Gilbert in de aanval
Net na de bevoorrading ontstond er op het moment dat de wedstrijd bredere wegen opzocht een nieuwe kopgroep. De vooruit geschoven Wesley Kreder (Wanty-Gobert) kreeg gezelschap van Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), Nils Politt (Katusha-Alpecin) en Rüdiger Selig (BORA-hansgrohe). Nadat Kreder moest afhaken, gingen de leiders met drie verder.

In de achtergrond ging een groepje met Peter Sagan, Sep Vanmarcke, Yves Lampaert en Van Aert in de tegenaanval. Selig moest aan kop van de wedstrijd afhaken. De achtervolgers haalden in Politt en vlak voor Mons-en-Pévèle werd Gilbert bijgehaald, waardoor een nieuwe kopgroep van zes ontstond. De zes reden al snel een voorsprong van een minuut bij elkaar en zouden deze vervolgens consolideren.

foto: Cor Vos

Van Aert haakt af
Met nog 23 kilometer te gaan werd de kopgroep na een versnelling van Gilbert uitgedund. Sagan en Politt konden volgen, maar nadat Van Aert plooide ontstond er een tactisch steekspel tussen de achtervolgers. Op Camphin-en-Pévèle wisten Lampaert en Vanmarcke weer aan te sluiten, maar Van Aert had zijn eerdere inspanningen moeten bekopen.

Op Carrefour de l’Arbre versnelde Gilbert opnieuw, maar hij slaagde er niet in om weg te geraken. Lampaert kraakte, maar wist even later aan te sluiten. Op een versnelling van Politt op de strook van Gruson kwam een reactie van Gilbert. Sagan leidde de achtervolging, maar de twee vooraan zouden op de piste in Roubaix om de zege gaan strijden. In de achtergrond werd Sagan zelfs achtergelaten door Lampaert, die naar een derde plek toe zou rijden.

Politt en Gilbert – Foto: Cor Vos

Vierde monument voor Gilbert
Op de piste in Roubaix bleef Gilbert in het wiel van Politt. Gilbert ging als eerste aan en Politt kwam er niet meer overheen. Op 36-jarige leeftijd voegde Gilbert daardoor wederom en monument toe aan zijn palmares. Enkel Milaan-San Remo ontbreekt nog op zijn erelijst.

Lampaert legde beslag op de derde plek en was de tweede renner van Deceuninck-Quick Step op het podium. Voor manager Patrick Lefevere was het zijn dertiende zege in de Helleklassieker.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.