Ploegleiding Pauwels Sauzen-Bingoal: “Wat gebeurd is in Diegem, heeft ons op scherp gezet”
foto: Cor Vos (archief)
maandag 13 januari 2020 om 11:00

Ploegleiding Pauwels Sauzen-Bingoal: “Wat gebeurd is in Diegem, heeft ons op scherp gezet”

Alleen maar lachende gezichten bij Pauwels Sauzen-Bingoal na de Belgische titel van Laurens Sweeck. Het is duidelijk dat deze overwinning veel emoties losweekt bij de troepen van Jürgen Mettepenningen. “Ons seizoen was al geslaagd”, zegt de teambaas. “Het is nu nog zoveel mooier geworden.”

Na de overwinningen van Toon Vandebosch bij de beloften en Laurens Sweeck bij de profs was het een geslaagde dag voor Pauwels Sauzen-Bingoal. “We zijn de grootste veldritploeg van België dus dan doet het zeker deugd dat we dat kunnen bewijzen door een jaar lang de Belgische driekleur te dragen”, vertelt ploegleider Gianni Meersman. “Ik sprak de jongens nog kort voor de wedstrijd en ze hadden veel motivatie bijgekregen door de overwinning van Toon Vandebosch bij de beloften. Na de wedstrijd in Diegem was er een akkefietje tussen Eli en Laurens maar we hebben hier bewezen dat dat niet meer was dan een storm in een glas water. Alles is nadien uitgepraat.” Winnaar Laurens Sweeck vergeleek op de persconferentie na de wedstrijd het incident in Diegem met het bedrijfsleven. “Daar zijn ook soms discussies. Eli en ik hebben alles vlug bijgelegd. Ik ken hem goed en weet dat hij impulsief kan zijn in zijn uitspraken.”

Goede teamgeest
Om de teamgeest binnen Pauwels Sauzen-Bingoal naar behoren te smeden voor dit BK, trok de ploeg al dagje eerder op afzondering. Eli Iserbyt vond het een goede zaak. “Voor zo’n wedstrijd mag je enkel met de koers bezig zijn en met niets anders. Het is goed om dan samen met de ploeg die dag door te brengen en de tactiek door te spreken. Net daarom voel ik me vandaag geen verliezer. Toen Laurens aanviel, voelde ik vrij snel dat het beter was om ruimer te denken dan enkel aan mezelf. Samen met Michael heb ik goed kunnen afstoppen. Het enige wat ik jammer vind, is dat we niet met drie op het podium staan.”

Manager Mettepenningen is meer dan tevreden met de gouden plak van Sweeck en de tweede plaats voor Iserbyt. “De eerste twee ronden waren heel spannend en daarna was het bang afwachten dat hij toch maar geen pech zou hebben. We hadden al vrij snel door in de ploeg dat Laurens de beste man was vandaag. Eli en Michael hebben heel goed afstopwerk geleverd in de achtergrond. Ze hadden alles onder controle dus daar hebben we bewezen dat we het ploegenspel uitstekend gespeeld hebben. Dat was toch wel de basis van dit succes vandaag”, zegt Mettepenningen trots.

Mettepenningen komt ook nog even terug op het akkefietje van Diegem. “Achteraf gezien is het misschien niet slecht dat dat is gebeurd. Het was snel opgelost en vanaf toen zijn de renners alleen maar meer naar elkaar toegegroeid. We hadden met de ploeg één doel en dat was Belgisch kampioen worden. Dat hebben we behaald en naar mijn mening dik verdiend.” Mario De Clercq slaat wellicht de nagel op de kop: “Wat gebeurd is in Diegem, heeft ons op scherp gezet.”

Iserbyt, Sweeck en Aerts op het podium – foto: Cor Vos

Financiële vergoeding
Om alle hoofden in dezelfde richting te krijgen, is geld niet onbelangrijk. Niet enkel winnaar Laurens Sweeck deelt in de premie, maar ook de rest van de ploeg vaart er wel bij. “Toprenners willen nu eenmaal het liefste zelf winnen. Om ervoor te zorgen dat ze allemaal de ploegbelangen vooropstelden, was er inderdaad een bijkomende financiële vergoeding afgesproken”, vertelt Mettepenningen. “Dat is bij de laatste besprekingen uitgebreid aan bod gekomen. Zo’n vergoeding is geen vereiste voor een goede teamgeest, eerder een logische gang van zaken.” Het afstopwerk dat Eli en Michael hebben verricht is dus niet voor niets geweest. “De eerste 15 seconden die Laurens kon nemen, komen deels op het conto van Michael en Eli. Zij gaan hier ook met een extra zakcent naar huis.”

“Eli en Michael voelen zich geen verliezers”, gaat Mettepenningen verder. “Ze zijn oprecht blij voor Laurens en blij dat we als ploeg de titel hebben binnengehaald. Daar heb ik op gehamerd tijdens de teammeetings: we behalen de titel niet met één renner maar met de ganse ploeg. Dat hebben we uitstekend gedaan.” Het plan van Pauwels Sauzen-Bingoal was om na de tweede ronde te beslissen wie een aanval zou plaatsen. Daarna zouden de andere renners zo goed mogelijk afstoppen ongeacht wie er in de aanval reed. “Dat was inderdaad ons plan en is tot in het detail uitgevoerd”, besluit Mettepenningen.

Mentale boost
Kersvers Belgisch kampioen Laurens Sweeck zegt dat hij een echte superdag had, maar dat de hulp van zijn ploegmaats meer dan welkom was. “Op sommige stukken zag ik de achtervolgers rijden. Als je dan ziet dat je ploeggenoten goed afstoppen en initiatief van de anderen in de kiem smoren, geeft dat een mentale boost. We hebben nogmaals bewezen dat we er als ploeg staan, voor zover we dat nog moesten bewijzen”, benadrukt Sweeck.


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.