Nairo Quintana oppermachtig op Lagos de Covadonga, Robert Gesink tweede
foto: Unipublic/Graham Watson
maandag 29 augustus 2016 om 17:29

Nairo Quintana oppermachtig op Lagos de Covadonga, Robert Gesink tweede

Nairo Quintana heeft op indrukwekkende wijze de rit met aankomst op de Lagos de Covadonga gewonnen. De Colombiaan was heer en meester op de befaamde slotklim. Robert Gesink leek eventjes op weg naar de ritzege. De kopman van LottoNL-Jumbo overleefde de vroege vlucht, maar had net niet genoeg voorsprong vergaard om Quintana voor te blijven.

De openingsfase van de wedstrijd werd ontsierd door een rits valpartijen. Voor Kevin Reza (FDJ), Markel Irizar (Trek-Segafredo) en Bartosz Huzarski (Bora-Argon18) had dat grote gevolgen, zij moesten de wedstrijd geblesseerd verlaten. Uiteindelijk wisten zestien koplopers weg te rijden uit het peloton, waaronder Robert Gesink. De volledige groep bestond uit Bakelants, Hermans, Campenaerts, Vervaeke, Gesink, Groezdev, Ludvigsson, Silin, Moser, Laengen, Mate, Felline, Dombrowski, Rolland, Fraile en Gonçalves.

Gesink op eigen tempo
De voorsprong wist te klauteren tot een kleine vijf minuten. Aan de voet van de Lagos de Covadonga waren daar nog minder dan drie minuten van overgebleven. Gesink begon voortvarend aan de roemruchte slotklim. In de aanloop kon hij op steun rekenen van zijn Vlaamse ploegmaat Campenaerts.

Op de eerste hellende stroken bepaalde de Varssevelder het tempo in de kopgroep, maar dat werd snel overgenomen door Vervaeke, die versnelde. Een kleine kilometer later moest de jonge Belg die inspanning bekopen en loste hij in de spits van de kopgroep op het moment dat Rolland de aansluiting maakte.

Oplawaai voor Froome
In het peloton stond de deur ondertussen wagenwijd open. Al op negen kilometer van de top moest Chris Froome lossen. De kopman van Sky kon het moordende tempo van Movistar niet volgen. Kort daarna plaatste Quintana vooraan in het peloton een krachtige versnelling, die alleen Contador in eerste instantie kon volgen. Bij de zoveelste versnelling van 26-jarige Quintana moest de Spanjaard toch lossen.

Gesink reed ondertussen solo aan de leiding, maar de renner van LottoNL-Jumbo had het ongeluk van een ontketende Quintana hijgend in zijn nek. De Colombiaan maakte in mum van tijd de achterstand op hem goed, om hem vervolgens, met nog ruim twee kilometer te gaan, direct achter zich te laten.

Contador zakt weg, Froome herboren
Achter Quintana en Gesink kon Contador ook het tempo van een groepje teruggekeerde renners niet volgen. De renner van Tinkoff moest op de finish een dikke minuut toegeven op Quintana. Froome klom daarentegen vanuit de achterhoede terug naar de kop van de wedstrijd. In de eindsprint naar de finishstreep verloor de Brit het gevecht om de tweede plek van Gesink. De Nederlander bereikte de top uiteindelijk als tweede op 24 seconden achterstand van Quintana. Laatstgenoemde staat in het algemeen klassement opnieuw aan de leiding.

RIDE Magazine
155 Reacties
Sorteer op:
29 augustus 2016 17:54
Respect voor Gesink. Zuur om net niet te winnen, maar mooi terug op afspraak.
29 augustus 2016 17:54
@dumoman
Vergeet niet dat het niveau deze Vuelta vrij laag ligt. Van de grote 4 vallen Chaves en Contador behoorlijk tegen, om verschillende redenen. Daarnaast zijn sterke outsiders als Lopez en Kruijswijk al naar huis. En hebben andere mogelijke klassementsrenners als Scarponi al flink wat tijd verloren.
29 augustus 2016 17:54
Oke. Ja dat verklaart een hoop dat Bennett leek alsof ie ineens stil stond. Dus dan staat ie nog steeds 20ste in het klassement.
29 augustus 2016 17:55
@Michael, er wordt hier vooral geklaagd over het laten rijden door Movistar, die itt Etixx wel grote kans hadden het rood te houden, kwestie van appels en peren ;)
29 augustus 2016 17:59
@purito: zo laag ligt het niveau niet toch. Dit is een sterker deelnemersveld dan in de Giro bijvoorbeeld. Verder zijn de nummer 2, Bardet, 4, Yates, 5, Porte en 7 Rodriguez er niet bij van de Tour, maar verder ontbreken er geen toppers die veel beter zijn dan de top die hier rijdt.

Edit: Aru en Nibali rijden hier nu ook niet.
29 augustus 2016 18:00
@ Romāns
Dat zal het zijn inderdaad. Daarom zal ik nooit echt fan worden van die constant telefonerende Froome. Het intuïtieve is natuurlijk altijd qua schoonheid ver verheven boven dat wetenschappelijke geneuzel.
29 augustus 2016 18:02
@rv
Dat ie erbij zit als een zeepaardje kan ie weinig aan doen maar denk dat een wat grotere kader hem misschien nog wel meer rendement brengt. Wachten op nieuw budget waarschijnlijk.
29 augustus 2016 18:04
George bennet staat niet in de uitslag van pro cycling stats? Ik zag hem toch echt binnenkomen voor meintjes. Raar
29 augustus 2016 18:06
Bennett heeft waarschijnlijk gewoon van fiets gewisseld oid, stelletje neuroten :)
29 augustus 2016 18:07
@ Purito,
Ook in de Tour vallen renners of vallen zij tegen: Contador valt, van Garderen en Aru slecht (vooraf tot grootste uitdagers gerekend), Pinot niet goed. Daarnaast was Kruijswijk hier niet in topvorm en is Lopez als jonkie hier naartoe.
Eens: de absolute piek ligt voor vrijwel niemand in deze Vuelta (of Tour, of Rio), maar het niveau is niet bepaald laag.
29 augustus 2016 18:09
Het blijft jammer toch dat Lopez hier niet heeft kunnen aantreden want die was er wel 100% op afgetraind, tot zover mijn persoonlijke stukje Wuytseritus van vandaag.
29 augustus 2016 18:10
Bennett is er nu tussen gezet op plek 23.
29 augustus 2016 18:10
@purito

Chaves bij de grote 4, waar is dat op gebaseerd?
29 augustus 2016 18:11
Bennett staat als 23e op PCS en nu 20e in alg klassement
29 augustus 2016 18:11
@Witte Trui
Dat ben ik niet met je eens. Normaal heb je altijd 1/2 renners die zich volledig naar een Vuelta hebben toegewerkt, en dan ook echt sterk zijn. Vorig jaar was dat Aru. En in 2014 waren zowel Froome als Contador een stuk frisser, en allebei ook echt goed in vorm.

Normaal was Chaves dat dit jaar, maar die valt gewoon erg tegen. En Contador eveneens. Dus je hebt nu alleen renners die al een zware Tour (of Giro + Tour) in de benen hebben + coureurs die sterk zouden moeten zijn vanwege hun frisheid, maar dat totaal niet zijn. Dat is het verschil.
29 augustus 2016 18:12
Tegenvallend nivo of niet, is dat iets dat heel erg van belang is voor een mooie koers? Als er strijd en spanning zijn, zal het mij eerlijk gezegd aan m'n *** roesten of alle toppers wel of niet op hun aller topst zijn.
29 augustus 2016 18:12
En toch nog even > Jumbo zit met 2 man mee en trekken vervolgens VOL overtuiging het ingezette plan door waarna Gesink daadwerkelijk de beste man vooraan blijkt te zijn. Heel goed en een les vd toekomst, de laatste x dat ik Gesink zo heb zien koersen was die girorit waar zijn ketting ervanaf lazerde en daarvoor de AGR waar Ivanov de bloemen greep. Toch misschien een leuke opmaat naar een 2e leven binnen het peloton ? Hij heeft de leeftijd er zeker nog naar.
29 augustus 2016 18:14
@ Purito
Ik denk dat daar dan het grote verschil ligt; niemand piekt dit jaar écht naar de Vuelta. Wanneer 1 of 2 renners dat doen, kan het niveauverschil trouwens ook erg groot zijn. Ben trouwens wel benieuwd of er een verrassing bij zal zitten, want daar lijkt het nu nog niet echt op.
29 augustus 2016 18:14
Respect voor Robert , met zijn nooit aflatende inspanningen , geweldig.
29 augustus 2016 18:16
Fraile kan best klimmen toch? Opgave in Amstel en Waalse Pijl. 55e in Ronde van Baskenland in 2013. Toch mooie uitslagen!

Daarnaast is Felline op een 10e plaats ook apart.

Echter, moet ook gezegd worden dat Dumoulin qua klimmen vorig jaar ook verrassend was!
29 augustus 2016 18:21
@Martini:

Ik ben weer een hoop domheid tegengekomen vandaag, maar jij spant de kroon.
Gefeliciteerd!

Renners die in de kopgroep zaten en daardoor nog in de top-10 eindigen van de etappe zijn apart ja...en dat de winnaar van het bergklassement van vorig jaar kan klimmen is ook erg verdacht.

Man, man, man....ben je echt zo achterlijk of heb je gewoon niet gekeken?
29 augustus 2016 18:23
Yes!!! Lekker Gees!!!!!
29 augustus 2016 18:24
@rv
Wat ik niet begrijp is waarom campenaerts liet lopen, leek erop dat er nog genoeg snee op zat en misschien wel mee gekund had, komt uit het zwemmen trouwens en triathlon en ging fietsen uit armoede.
29 augustus 2016 18:27
Heel vreemd inderdaad dat Campenaerts liet lopen, zeker met die meertjes op de top had je verwacht dat hij daar zo snel mogelijk had willen zijn.
29 augustus 2016 18:28
@Romans Vainsteins

Wat mij betreft mag je dan ook de Touretappe vorig jaar naar de Col de la Pierre St. Martin meetellen. Daar reed Robert aan de voet van de klim weg van de favorieten en eindigde hij volgens mij als 4e. In elk geval reed hij daar de ambities van Bardet aan diggelen en deelde hij een okkie uit aan Tejay.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.