Nairo Quintana oppermachtig op Lagos de Covadonga, Robert Gesink tweede
foto: Unipublic/Graham Watson
maandag 29 augustus 2016 om 17:29

Nairo Quintana oppermachtig op Lagos de Covadonga, Robert Gesink tweede

Nairo Quintana heeft op indrukwekkende wijze de rit met aankomst op de Lagos de Covadonga gewonnen. De Colombiaan was heer en meester op de befaamde slotklim. Robert Gesink leek eventjes op weg naar de ritzege. De kopman van LottoNL-Jumbo overleefde de vroege vlucht, maar had net niet genoeg voorsprong vergaard om Quintana voor te blijven.

De openingsfase van de wedstrijd werd ontsierd door een rits valpartijen. Voor Kevin Reza (FDJ), Markel Irizar (Trek-Segafredo) en Bartosz Huzarski (Bora-Argon18) had dat grote gevolgen, zij moesten de wedstrijd geblesseerd verlaten. Uiteindelijk wisten zestien koplopers weg te rijden uit het peloton, waaronder Robert Gesink. De volledige groep bestond uit Bakelants, Hermans, Campenaerts, Vervaeke, Gesink, Groezdev, Ludvigsson, Silin, Moser, Laengen, Mate, Felline, Dombrowski, Rolland, Fraile en Gonçalves.

Gesink op eigen tempo
De voorsprong wist te klauteren tot een kleine vijf minuten. Aan de voet van de Lagos de Covadonga waren daar nog minder dan drie minuten van overgebleven. Gesink begon voortvarend aan de roemruchte slotklim. In de aanloop kon hij op steun rekenen van zijn Vlaamse ploegmaat Campenaerts.

Op de eerste hellende stroken bepaalde de Varssevelder het tempo in de kopgroep, maar dat werd snel overgenomen door Vervaeke, die versnelde. Een kleine kilometer later moest de jonge Belg die inspanning bekopen en loste hij in de spits van de kopgroep op het moment dat Rolland de aansluiting maakte.

Oplawaai voor Froome
In het peloton stond de deur ondertussen wagenwijd open. Al op negen kilometer van de top moest Chris Froome lossen. De kopman van Sky kon het moordende tempo van Movistar niet volgen. Kort daarna plaatste Quintana vooraan in het peloton een krachtige versnelling, die alleen Contador in eerste instantie kon volgen. Bij de zoveelste versnelling van 26-jarige Quintana moest de Spanjaard toch lossen.

Gesink reed ondertussen solo aan de leiding, maar de renner van LottoNL-Jumbo had het ongeluk van een ontketende Quintana hijgend in zijn nek. De Colombiaan maakte in mum van tijd de achterstand op hem goed, om hem vervolgens, met nog ruim twee kilometer te gaan, direct achter zich te laten.

Contador zakt weg, Froome herboren
Achter Quintana en Gesink kon Contador ook het tempo van een groepje teruggekeerde renners niet volgen. De renner van Tinkoff moest op de finish een dikke minuut toegeven op Quintana. Froome klom daarentegen vanuit de achterhoede terug naar de kop van de wedstrijd. In de eindsprint naar de finishstreep verloor de Brit het gevecht om de tweede plek van Gesink. De Nederlander bereikte de top uiteindelijk als tweede op 24 seconden achterstand van Quintana. Laatstgenoemde staat in het algemeen klassement opnieuw aan de leiding.

RIDE Magazine
155 Reacties
Sorteer op:
29 augustus 2016 17:44
Eindelijk datgene gezien waar we in de Tour vergeefs op hebben gewacht: Quintana in een lonende aanval. Mooi zijn krachten gedoseerd en iedereen het nakijken gegeven.
Jammer voor Gesink, knap gereden. Merkwaardig dat Froome zich steeds eerst naar achteren laat wegzakken om vervolgens een inhaalrace aan te vangen. Op de Mirador ook al.
Ik blijf het zeggen: heerlijke Vuelta!
29 augustus 2016 17:44
Toff voor Gesink. Zijn cariere is nog niet over.
29 augustus 2016 17:45
Bennett ook helemaal pleite.
29 augustus 2016 17:45
Geweldig gereden van Robert Gesink! Zelden zo goed gezien.
Als medevluchters wat meer meegereden zouden hebben,,zeker Roland!,,had hij hier
gewonnen. Dikke proficiat voor Victor Campenaerts,wat een werk deed hij.
Ga zo door met aanvallen.
29 augustus 2016 17:45
Edit redactie: niet provoceren.
29 augustus 2016 17:45
@Romans: ja, zijn stijl is niet die van Contador of Quintana. Daar kan niemand omheen, maar je kunt toch niks negatief zeggen over zijn mentaliteit. Behalve Contador is er geen klassementsrenner die de koers op zijn schouders kan dragen als Froome en ook initiatief neemt. Quintana is vaak te afwachtend (oke, als hij niet beter kan dan kan hij niet beter) en je hebt vaak bij hem het idee dat hij tot meer in staat is dan hij durft te tonen.
29 augustus 2016 17:47
Ongelofelijke etappe, wat een strijd. Froome rijdt puur op wattages, die blijft z'n wattages rijden ook al rijden anderen weg. Herrijzenis van contador snel gestopt denk ik... Kan natuurlijk weer beter worden. Ongelofelijk hoe Valverde rijdt en hoe hij zich herpakte en de wattagemeter van Froome kan volgen ;) maar echt respect voor hem. Chaves echt niet goed genoeg, misschien ondertraind?
29 augustus 2016 17:47
@Purito
hoe kun je nu respect hebben voor Valverde wat hij doet kan menselijk gezien gewoon niet
29 augustus 2016 17:47
@ Jacco > Ik denk dat Schippie het redelijk doorheeft en Froome idd puur op hartslag rijdt ipv intuitie. Het is fysiek de beste ter wereld dus kom je 'redelijk' ver dan, gelukkig niet ver genoeg om rotsenkind Quintana te achterhalen.
@ Vevie > Ik heb niks aan te merken op zijn fysieke gesteldheid (de beste) of mentaliteit (ook de beste) maar vind het gewoon gedrochtig zoals deze man wielrent, het lijkt wel een harloper op een fiets, doe mij zijn uitdagers maar, veel fraaier.
29 augustus 2016 17:47
@ Zjoske: het is af en toe hilarisch om volgtopics van sommige races later na te lezen. De meest lachwekkende reacties komen voorbij...
29 augustus 2016 17:48
Wat is er met Bennett gebeurt? Bouwman en Tankink zijn al binnen, Bennett nog niet.
29 augustus 2016 17:48
Uitermate fraai koerswerk als de groten gaan rijden. Froome blijft binnen boord en gaat voor ITT.
Robert pakt de prijs op de Aubisque. Ook mooi.
29 augustus 2016 17:48
Geweldig gereden, verspeelt het eigenlijk in eerste deel van de klim waar hij in ritme moest komen
29 augustus 2016 17:49
Wat was Valverde ook sterk zeg, hij staat er atlijd: in de klassiekers, kleinere rondes, op het WK (6 medailles HEHEUJ), SK, maar vooral in de grote rondes. 9 Vueltaritten, 4, Tourritten, 1 Girorit, een hoop ereplaatsen. 3de plaats in de Giro, 6x top 10 in tour waarvan een derde plaats en in de Vuelta scoort hij4de, 5de, 7de, 3 3de plaatsen, 2 2de plaatsen, 1 1ste plaats. O ja ook nog 3 combotruien en 3 groene. Credits to Wikipedia.
29 augustus 2016 17:49
Toch hoop ik dat contador nog wat gaat proberen... De borm is er bijna!!
29 augustus 2016 17:49
Quintana oppermachtig? Oppermachtig is als je iedereen lost onderaan de klim en minuten pakt op de concurrentie. Froome lost op 9 km en verliest MAAR 25 seconden.

Goed gereden van Gesink. Ik hoop dat dit hem een boost gaat geven.
29 augustus 2016 17:49
@nickdt, hij is allang binnen, staat nog niet in de uitslag
29 augustus 2016 17:50
Wat mij betreft toch wel een van de mooiste ritten van deze Vuelta tot nu toe. Quintana zoals we hem graag in de Tour gezien hadden. Froome uiterst merkwaardig zijn rit ingedeeld. Contador nu toch wel "game over" wat mij betreft.

Gesink en Campenaerts, dank voor een prachtige vlucht.
29 augustus 2016 17:50
@nickdt:
Bennett kwam binnen met Meintjes, maar ik denk dat zijn transponder het niet deed.

Geweldige prestatie van Gesink, wat een vechter is dat toch.
Quintana gaat als dit zo doorgaat deze Vuelta dik en dik winnen, of Froome moet er in slagen zijn brommertje eerder aan te zetten in de komende etappes.
29 augustus 2016 17:50
@nickdt, Staat niet in de uitslag, maar kwam binnen met Dani Moreno.
29 augustus 2016 17:51
@nickdt
Jawel, vlak voor Meintjes. Zeker transponder verloren/ fiets gewisseld of zo iets.
29 augustus 2016 17:52
Waarom staat Bennet nergens in de rangschikking? Hij kwam weer redelijk vooraan binnen en schuift weer enkele plaatsen op. Maar hij ontbreekt op alle lijsten.
29 augustus 2016 17:52
Leuke rit en goed dat het eindelijk tussen de klassementsmannen ging. Wel jammer voor Gesink. Ik denk dat het nog niet beslist is deze ronde, blijft wel de Vuelta.
29 augustus 2016 17:52
Gesink heeft mij gewoon verrast met deze geweldige 2e. plaats. Hij is gewoon heel goed in deze etappe en het is gewoon jammer, dat Movistar de rit wilde gebruiken om Froome op de pijnbank te leggen.
29 augustus 2016 17:53
@dumoman altijd dat eeuwige Valverde met doping in verband brengen. Dan is dat van Froome minstens zo verdacht.. Oke Valverde heeft gebruikt en dat was niet goed, maar wie geeft er nog kritiek op bijv. Contador? (Er vanuit gaande dat hij heeft gebruikt.)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.