Renner zoekt team 2019: Andrew Fenn
foto: Sirotti
dinsdag 6 november 2018 om 15:01

Renner zoekt team 2019: Andrew Fenn

In de nieuwe rubriek Renner zoekt team bundelt WielerFlits alle renners die naarstig op zoek zijn naar een nieuwe werkgever voor 2019. In deze aflevering komt de Brit Andrew Fenn (28) aan bod, die slachtoffer werd van het stoppen van Aqua Blue Sport.

In 2011 zette Andrew Fenn zijn eerste stappen als profwielrenner. Bij het continentale An Post wist de Brit zich in de kijker te fietsen van de WorldTour-ploegen. Zijn eerste zege boekte hij in Le Tour de Bretagne, door de zevende etappe te winnen. In juni van dat jaar volgde een tweede overwinning met de Memorial Philippe Van Coningsloo. Nadat hij zich in de Tour of Britain enkele keren liet opmerken tussen de grote jongens, volgde de kers op de taart tijdens het WK in Kopenhagen. Hij veroverde er namelijk brons in de wegwedstrijd voor beloften, achter de Fransen Arnaud Démare en Adrien Petit.

Droomdebuut voor Omega Pharma-Quick-Step 
De keuze van Fenn viel uiteindelijk op Omega Pharma-Quick-Step, de sterrenformatie van teammanager Patrick Lefevere. De 21-jarige sprinter kende een droomdebuut voor de Belgische ploeg: Fenn zegevierde namelijk in de Trofeo Palma én de Trofeo Migjorn. Er leek een mooie carrière weggelegd voor de jonge renner. Een carrière als sprintkopman. Het werd echter een carrière in de schaduw.

Sinds 6 februari 2012 – toen Fenn won in de Trofeo Migjorn – wist de Brit namelijk alleen nog maar Gullegem Koerse en de GP Briek Schotte te winnen. In zijn tweede én derde seizoen bij Omega Pharma-Quick-Step mocht hij af en toe nog voor eigen kans gaan, maar kwam Fenn op die momenten niet verder dan een ereplaats. Aan het einde van 2014 maakte hij de overstap naar Sky, waar hij voornamelijk als knecht functioneerde. Af en toe kwamen zijn snelle benen nog van pas, maar winnen lukte maar niet.

Het podium van het WK beloften 2011: Adrien Petit (2e), Arnaud Démare (1e) en Andrew Fenn (3e) – foto: Sirotti

Magere jaren bij Aqua Blue Sport 
Na twee seizoenen bij Sky deed hij aan het einde van 2016 een stapje terug: hij vertrok naar het ProContinentale Aqua Blue Sport. Fenn hoopte ongetwijfeld om op een iets lager niveau zijn carrière nieuw leven in te blazen. In dienst van de Ierse formatie wist hij echter geen aansprekende resultaten te boeken.

In augustus kwam vervolgens het nieuws naar buiten: Aqua Blue Sport verdween per onmiddellijke ingang uit het peloton. Hierdoor zaten vijftien renners – waaronder Fenn – plots zonder werkgever. Waar Eddie Dunbar, Stefan Denifl en Lasse Norman Hansen inmiddels een nieuwe ploeg hebben gevonden, is de toekomst van Fenn nog altijd onzeker.

“Ik zit in een lastige situatie”
“Ik ben nog altijd aan het zoeken, maar ik zit in een lastige situatie”, zo erkent Fenn tegenover het Britse The Cycling Podcast. “Veel renners zitten in hetzelfde schuitje. Ik wil graag op ProContinentaal of WorldTour-niveau actief blijven. Het zal echter wel lastig worden om een ploeg op het allerhoogste niveau te vinden.”

Fenn denkt nog altijd dat hij een toegevoegde waarde kan zijn voor een ploeg. “Ik kan mijn rol spelen in de klassiekers, maar ook in de sprintvoorbereiding. Ik wil graag doorgaan als renner. Ik ben nog altijd maar 28 jaar. Ik voelde me dit seizoen fysiek ook top.”

Toch beseft de Brit dat het mogelijk einde carrière is. “Ik denk al na over de toekomst, mocht ik geen ploeg kunnen vinden. Ik wil graag verder als ploegleider of als coach.”

Renner zoekt team 2019
flag-si David Per (Bahrain Merida)
flag-au Cyrus Monk (Drapac-EF)
flag-gb James Shaw (Lotto Soudal)
flag-it Matteo Pelucchi (BORA-hansgrohe)
flag-be Tom Van Asbroeck (EF Education First-Drapac)
flag-us Tyler Williams (Israel Cycling Academy)
flag-co Jhon Anderson Rodríguez (Delko-Marseille Provence-KTM)
flag-ru Matvey Mamykin (Burgos-BH)
flag-it Eros Capecchi (Quick-Step Floors)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.