Revelatie Stan Van Tricht: “Ik wil naar de profs als een van de betere beloften”
Foto: Nassos Triantafyllou
Niels Bastiaens
dinsdag 25 mei 2021 om 19:30

Revelatie Stan Van Tricht: “Ik wil naar de profs als een van de betere beloften”

Interview Het tweeluik Belgische 1.1-koersen bracht met Vlaams-Brabander Stan Van Tricht een gloednieuw Belgisch talent aan de oppervlakte. Zowel in het Circuit de Wallonie als de Ronde van Limburg strandde de 21-jarige belofte op een zevende plaats. Aangename kennismaking met Van Tricht, die dit alles combineert met een studie voor bio-ingenieur.

“Ik weet ook wel dat dit het laagste niveau van profwedstrijden is. Maar dat ik mij kan meten met de grote jongens is een leuke bevestiging”, steekt Van Tricht van wal. “Zeker tegen WorldTeams had ik nog niet vaak gereden. Je merkt wel dat ze er op elke lastige passage alles aan doen om brokken te maken. De deur stond vanachter open, maar toch had ik altijd het gevoel dat ik goed meekon. Ondanks dat het serieus hard ging, wist ik dat ik nog een eindschot over zou hebben.”

Toch toonde de man van SEG Racing Academy zich achteraf niet honderd procent tevreden. “In Wallonië moest ik mijn hele sprint vol in de wind rijden. Er kwam plots een opening op rechts en dan moet je gewoon gaan. Daar kan ik mezelf niet veel verwijten, maar een top 5-plaats had wel gekund. Na de Ronde van Limburg was ik strenger voor mezelf. Ik laat mezelf daar veel te hard wegdrummen in de laatste drie kilometer. Als ik mij daar beter kan plaatsen, dan kan ik heel dicht eindigen. Ik betaal hier duidelijk leergeld, maar dat zijn natuurlijk vijgen na Pasen.”

Amstel Gold Race
Wat kan meespelen, is dat Van Tricht sowieso maar weinig ervaring met massasprints heeft. Meer nog: hij ziet zichzelf niet eens als sprinter en van de drie beloftekoersen die hij vorig jaar op zijn naam schreef, kwam hij twee keer solo over de streep. Alleen in de derde etappe van de Arden Challenge was hij de snelste in de sprint van een grotere groep, voor jongens als Maxim Van Gils, Sylvain Moniquet en Henri Vandenabeele, die nu allemaal een profcontract op zak hebben. Eerder was de renner uit Boutersem ook al de beste in een Olympia’s Tour-etappe.

Stan Van Tricht in Griekenland – foto: Nassos Triantafyllou

“Als ik er een term op moet plakken, zie ik mezelf eerder als een afmaker”, lacht Van Tricht. “Ik ben iemand die na een zware koers nog een goed eindschot heeft, zo nog net dat tikkeltje meer over heeft dan de rest. Daardoor kan ik ook goede sprintuitslagen rijden. Mocht de finish in Tongeren nu een kilometer aan een stuk bergop geweest zijn, dan denk ik dat ik er nog wat dichter bij was geweest. Vandaar, geef mij binnen een aantal jaar maar koersen als de Amstel Gold Race en de Brabantse Pijl. Daar heb ik altijd van gedroomd, omdat ik grote fan was van Philippe Gilbert.”

Maar om die laatste op te volgen, is er nog een lange weg te gaan, beseft Van Tricht. “Om de stap naar de profs te maken, moet er nog iets bij. Ik wil graag als een van de betere beloften overgaan naar de profs, en dat zou kunnen door volgende week in de Baby Giro al iets te tonen. De eerste drie etappes zijn voor heuvelmannen met een goed eindschot, dus daar zie ik voor mezelf wel kansen. Ik voel me alleszins heel goed. Zeker omdat ik sinds dit seizoen mijn trainingsvolume nog wat heb opgedreven. Daardoor kan ik de afstanden beter aan en heb ik op het eind meer over.”

Bio-ingenieur
Ook nog dit: Van Tricht is een verstandige kerel, die zijn koerscarrière combineert met de studie voor bio-ingenieur aan de KU Leuven. “In de mate van het mogelijke zou ik die studie heel graag afmaken. Ik doe het gewoon heel graag, en dan ben ik af en toe ook nog met iets anders bezig dan koers. Door de koersdrukte heb ik mijn studieprogramma wel wat moeten afbouwen. Ik ben begonnen in mijn eerste jaar met 55 van de 60 studiepunten, het jaar erop 45 en nu zit ik nog op 37. Dat maakt het allemaal toch iets haalbaarder. Na de Giro gaat de focus vol op mijn examens.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.