Porte is Poels de baas op Willunga Hill, eindzege voor Impey
foto: Cor Vos
zondag 20 januari 2019 om 05:22

Porte is Poels de baas op Willunga Hill, eindzege voor Impey

Richie Porte heeft voor de zesde keer in zijn carrière de etappe naar Willunga Hill gewonnen. De coureur van Trek-Segafredo sprintte bovenaan de heuvel naar de overwinning voor Wout Poels en Daryl Impey, die met de derde plaats de eindzege voor zich opeiste.

De Tour Down Under wordt elk jaar beslist op Willunga Hill. Ook dit jaar moest de klim met een lengte van 2.9 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4 procent voor de beslissing zorgen. Porte won al vijf keer op rij op de Australische klim, maar won slechts één keer het eindklassement. Het is dus moeilijk om in die drie kilometer klimmen grote tijdsverschillen te forceren.

Kopgroep geeft etappe kleur
Zo ook dit jaar. Een sterke kopgroep met Jasha Sutterlin, Thomas de Gendt, Danny van Poppel, Alex Dowsett, Lukas Pöstlberger, Gediminas Bagdonas en Nicolas White gaven de etappe kleur, maar zij wisten dat ze geen kans op de etappezege zouden maken. Hun voorsprong werd gecontroleerd en toen zij voor de eerste keer Willunga Hill opreden, was hun avontuur voorbij.

Poels opent de debatten, Bevin haakt af
De top van de eerste passage van Willunga Hill werd als eerste gerond door het Sky-duo Kenny Elissonde en Poels. Zij hadden even daarvoor de debatten geopend. De twee coureurs slaagden er niet in om succesvol weg te blijven, maar openbaarden wel dat leider Patrick Bevin te veel hinder ondervond van zijn blessure en niet mee zou doen in de strijd om de eindzege.

De geschiedenis herhaalt zich: Porte de rit, Impey de eindzege
Héctor Carretero, Daniel Oss en Tomasz Marczynski probeerden het vervolgens in de aanloop naar de slotklim, maar eenmaal daar werd duidelijk dat de geschiedenis zich zou herhalen. Op 1,5 kilometer van de finish, daar waar Porte áltijd zijn beslissende demarrage plaatst, plaatste Porte zijn beslissende aanval. Poels en Impey konden in de buurt blijven, maar niet meer dan dat. De Australiër kon daarna voor de zesde keer in zijn leven de koninginnenrit Down Under winnen, terwijl de Zuid-Afrikaan zijn titel prolongeerde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.