Richie Porte sluit BMC-periode af met opgave: “Heb ervan genoten”
foto: Sirotti
donderdag 18 oktober 2018 om 15:50

Richie Porte sluit BMC-periode af met opgave: “Heb ervan genoten”

Afgelopen woensdag druppelde tijdens de tweede etappe van de Gree-Tour of Guangxi het nieuws binnen: opgave Richie Porte. De Australiër sloot hiermee op roemloze wijze zijn driejarige periode bij BMC af. “Ik heb echter genoten van mijn tijd bij de ploeg”, zo laat de naar Trek-Segafredo vertrekkende Porte weten aan Cyclingnews.

Porte won met de Tour Down Under, de Ronde van Romandië én de Ronde van Zwitserland gerenommeerde rittenkoersen, maar hij zal vooral aan één wedstrijd herinnerd worden: de Ronde van Frankrijk. De 33-jarige Porte richt zich al enkele jaren op Tourwinst, maar telkens loopt het mis voor de ronderenner.

In 2016 wist hij nog als vijfde te eindigen in La Grande Boucle, maar in 2017 en dit jaar viel hij na negen etappes letterlijk uit. “Ik kwam naar de ploeg om in de Tour te presteren”, aldus Porte. “Maar het is jammer genoeg niet gelukt.”

“Mijn valpartij van vorig jaar heeft veel invloed gehad”, zo doelt Porte op zijn crash in de afdaling van de Mont du Chat. Hierbij liep de Australiër een gebroken sleutelbeen én bekken op. “Mensen zijn al snel kritisch, maar dat was echt een horrorcrash. Ik ben gewoon bij dat ik weer kan fietsen.”

“Cadel Evans won de Tour op 34-jarige leeftijd”
“Natuurlijk had ik het graag goed willen doen in juli”, zo kijkt hij terug op zijn periode bij BMC. “Maar Romandië, Down Under en Zwitserland zijn prachtige rondes om te winnen. Ik heb genoten van mijn tijd bij deze fantastische ploeg”, aldus Porte, die bij zijn nieuwe werkgever wél hoopt te schitteren in de Tour.

“Het gaat niet alleen maar om de Tour, het gaat om het winnen van wedstrijden. Ik hoop volgend jaar in juli natuurlijk wel succes te hebben. Kijk naar Cadel Evans, die pas op zijn 34e de Tour won. Alles is mogelijk”, zo besluit Porte.

Overwinningen flag-au Richie Porte in dienst van flag-us BMC (2016-2018)
Eindzege flag-au Tour Down Under 2017
Eindzege flag-ch Ronde van Romandië 2017
Eindzege flag-ch Ronde van Zwitserland 2018

Vier ritzeges flag-au Tour Down Under (2016, 2017 en 2018)
Ritzege flag-fr Parijs-Nice (2017)
Ritzege flag-fr Critérium du Dauphiné (2017)

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
18 oktober 2018 16:06
Vooral genoten van zijn goed gevulde zakken.
18 oktober 2018 16:23
Gaat hij bij Trek als kopman naar de tour?
    18 oktober 2018 16:35
    Daar hebben ze hem voor aangetrokken. Zie jij trouwens andere kandidaten bij Trek?
    18 oktober 2018 16:49
    @ aardappeljager - wie anders?
    Mollema is een prachtige renner maar ondanks dat hij dicht bij een topprestatie is geweest heeft Mollema voor mij heeft hij toch afgedaan als klassements renner... Ik zie hem liever rijden zoals dit jaar: bergtruien en etappes zijn voor hem haalbaarder.

    Van Porte kan je gevoegelijk beredeneren dat hij nooit de absolute kans heeft gehad op die top prestatie en dat het wellicht nog kan als hij een keer geen pech heeft, bovendien betaald Trek waarschijnlijk niet de hoofdprijs voor een mooie buitenkans op een tour de france overwinning/podium.
    18 oktober 2018 22:04
    Bauke was ooit gehaald om klassementen te rijden en na het vertrek van AC in de tour. Ik ben het er overigens mee eens dat hij beter in de rittenkapers rol is zoals afgelopen jaar. Althans voor de Nederlandse kijkers was het mooi.

    Ik heb er weinig vertrouwen in dat Porte nog een keer podium gaat rijden in de tour, tenzij er veel toppers uit gaan vallen. Ja hij heeft veel pech gehad bij eerdere pogingen, maar ik vind hem tegenwoordig ook niet heel sterk meer rondrijden
    19 oktober 2018 02:41
    @ Aardappeljager

    Gezien de frequentie waarop zijn zogenaamde pech plaatsvindt kun je bij Porte nog moeilijk spreken over pech. Bij pech helst een stukje toevalsfactor, maar na zoveel vormen kun je het moeilijk blijven gebruiken. Zeker gezien de vergelijkbare wijze waarop het bij hem misgaat.

    Nee, bij Porte is het geen pech, maar simpelweg gewoon een gebrek aan de meest elementaire kwaliteit die een wielrenner nodig heeft bij het uitoefenen van diens vak: hij kan gewoon niet fietsen. Daarnaast een twijfelachtig trackrecord aangaande drieweekse stabiliteit.
18 oktober 2018 16:49
Het cynisme rondom Richie Porte is tegenwoordig wel erg groot. Hij heeft dit seizoen toch prima gereden, met de eindoverwinning in de Ronde van Zwitserland en podiumplaatsen in Down Under en Romandië. Helaas had hij de pech om uit te vallen in de Tour, anders had hij daar ook gewoon top 5 gereden. Ik blijf in Porte als tourwinnaar geloven, het gaat voor hem echt wel een keer allemaal op zijn plek vallen.
    18 oktober 2018 16:52
    +1 Het zit er nog steeds in, en de prestaties om kopmanschap af te dwingen zijn er zeker! (In vergelijking: ik zie Mollema niet zomaar de ronde van Zwitserland/Dauphine winnen)
    18 oktober 2018 17:23
    Het verbaast mij dat jij verbaasd bent over het cynisme rondom Porte. Hij is de afgelopen drie jaar bij BMC betaald als een GT winnaar maar heeft slechts wat onbeduidende rondjes gewonnen. Ondertussen is de concurrentie voor een eindzege in een GT alleen maar groter geworden; kortom, in de jaren dat hij het had kunnen doen is het hem niet gelukt. Waar haal jij het optimisme vandaan dat het hem nu nog wel zou lukken?
    18 oktober 2018 17:33
    Koersen zoals Parijs-Nice, Ronde van Zwitserland en Ronde van Catalonië vind ik niet onbeduidend, maar goed daarvoor ben jij dan wellicht te weinig wielerliefhebber voor. Een Porte in de vorm van zijn leven is echt niet minder dan bijvoorbeeld een Thomas, die de Tour wel al heeft gewonnen. Afschrijven op basis van het verleden is gewoon onzinnig. Je moet kijken of iemand nu nog de potentie heeft om de Tour te winnen en ik acht hem daar zeker toe in staat.
    18 oktober 2018 17:39
    @marcel1112
    Wielerfan schrijft toch niet dat hij verbaast is over dat cynisme? Wel dat dat cynisme erg groot is.. en wellicht niet helemaal terecht gezien de wel geleverde prestaties.
    ondertussen is het maar de vraag of de concurentie sterker is geworden: Chris Froome is bediscusieerbaar nog steeds De beste ronde renner dus of het absolute niveau hoger is geworden weten we niet... hooguit dat top breder is geworden.

    (Ik was wel wat verbaast dat Porte zijn kans op een goede Vuelta niet pakte, dat had veel twijfel weg genomen, maar ja ziek is ziek)
    18 oktober 2018 18:08
    @wielerfan95

    In vergelijking met de GTs zijn dat toch onbeduidende rondes? Ik kan me niet voorstellen dat BMC daarmee tevreden is gesteld. Denk jij dat Sky tegen Froome na het winnen van één etappe in de Tour Down Under en de eindwinst in de ronde van Zwitserland (wat een belachelijk slechte ronde was qua parcours dit jaar) zou zeggen: Goed seizoen Chris!
    Voor dat salaris? No way.

    V.w.b. de vergelijking met Thomas: zelfs de Porte in de vorm van zijn leven had het afgelegd tegen deze Thomas. Idem voor Porte als die eventueel in de Vuelta tegenover Simon Yates had gestaan.
    18 oktober 2018 18:52
    Een totaal niet voorbereidde dumoulin bleef nog best in de buurt van Thomas. samen met een vermoeide froome.
    Dit jaar was ieders kans om de tour te pakken en doordat froome de giro deed was het ontzettend voorspelbaar. Onbegrijpelijk dat dumoulin dat niet aan zag komen
    18 oktober 2018 19:23
    @Mwielerfan

    Ik ben het vaak met je eens, maar nu overdrijf je een beetje. Dumoulin was prima voorbereid op de Tour. Helaas mist hij (net als andere Nederlandse klassementsrenners als Kruijswijk, Kelderman, Oomen) de explosiviteit om in de laatste paar kilometers 30 of 40 seconden te pakken op de concurrentie, iets wat Yates, Thomas of Froome wel beheersen.
    18 oktober 2018 19:34
    Eens met Marcel. Porte heeft er niets van gebakken de afgelopen jaren. Sorry, maar niemand boeit de ronde van romandië. Je moet pieken in de GT's
    18 oktober 2018 20:45
    Porte is in januari 34 en heeft dan 2x top 10 in een grote ronde op z'n naam staan. Dan kun je wel 101 excuses hebben maar feit is wel dat het enorm weinig is. Een aantal jongens hebben dit in 1 seizoen voor elkaar. Ik zie in hem ook geen ronde winnaar meer.
    19 oktober 2018 01:01
    @veloburto spreek voor jezelf en niet voor anderen. Mij boeit de Ronde van Romandië wel en die andere kleine rondjes.
    Net zoals de grote rondes.
    19 oktober 2018 07:32
    Porte is 33 jaar en gaat echt de Tour niet meer winnen. Hij is wereldtop in de rondes van een week en daarmee heeft hij een mooie erelijst opgebouwd. Maar 3 weken lang een koers controleren zit er schijnbaar niet in. Ook nog nergens een signaal afgegeven hiervan.
    19 oktober 2018 08:16
    Opvallend dat bij Porte steeds z'n leeftijd wordt benoemd als belemmering. Geraint Thomas is maar een jaartje jonger. Het is inderdaad zo dat hij voor zo'n 'oude' renner erg weinig resultaten in grote rondes heeft gehaald, maar dat gold ook voor Thomas.
18 oktober 2018 18:16
Mocht ie zo goed kunnen sturen als dat ie tegenwoordig aan alles en iedereen schijt heeft dan zit er zeker nog een Tourwinnaar in.
18 oktober 2018 21:08
Fnuikend... ik heb er geen ander woord voor.
18 oktober 2018 23:24
Porte is wel een renner die een hoog niveau kan halen vergelijkbaar met Thomas. Maar hij komt altijd wel wat tegen. Tourwinst acht ik klein, maar de potentie is er wel.
18 oktober 2018 23:42
Meest overschatte grote ronderenner....
19 oktober 2018 08:41
Ondertussen wint Moscon de 4e etappe

Om te reageren moet je ingelogd zijn.