Rigoberto Uran zegeviert in Grand Prix de Québec

Door , vrijdag 11 september 2015 om 22:14
Rigoberto Uran zegeviert in Grand Prix de Québec

foto: Etixx - Quick-Step/Tim De Waele

Rigoberto Uran heeft de GP de Québec op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Etixx-Quick-Step, volgend jaar in dienst van Cannondale-Garmin, viel in de slotkilometer aan en wist voor het peloton uit te blijven. Michael Matthews sprintte naar plek twee, voor Alexander Kristoff.

Wippert in de vlucht
Wouter Wippert liet zich goed zien vandaag. Onze landgenoot van Drapac, volgend jaar Cannondale-Garmin, koos voor de vroege vlucht. Hij werd vergezeld door zijn ploeggenoot Darren Lapthorne, Perrig Quemeneur (Europcar), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) en een duo van de Canadese nationale ploeg: Ryan Roth en Adam De Vos. Deze zes renners pakten al snel negen minuten voorsprong. Het peloton liet het gat niet veel groter worden op het 12,6 kilometer lange parcours.

Wippert uit de koers
Wippert moest door een mechanisch defect de kopgroep laten gaan, werd als eerste vluchter ingerekend en gaf niet veel later op. BMC en Trek Factory Racing leidden het peloton. Halfweg koers hadden de vijf overgebleven leiders nog vier minuten. Op vijf rondes van het einde staken Lampre-Merida en Etixx-QUick-Step ook een handje bij. Ondertussen was ook Lapthorne gelost uit de kopgroep.

Eerste speldenprikken
Benedetti viel op 55 kilometer de rest van de kopgroep aan en ging solo verder, al wist Roth terug aan te sluiten. Ook in het peloton werd op deze klim een eerste poging gewaagd, maar deze werd in de kiem gesmoord. Achter het leidende duo trachtten vele renners de oversteek te maken. Lars Bak en Viatcheslav Kuznetsov slaagden daar op dertig kilometer van de meet in. Op 24 kilometer breidde de groep uit naar twaalf.

Kelderman mengt zich
Echter, de ploegen die de slag hadden gemist, wisten het gat te dichten. Op dertien kilometer gaf Wilco Kelderman er een snok aan, samen met Jakob Fuglsang. Achter de twee brak het peloton in de slotronde uit elkaar. De Nederlands-Deense tandem pakte twintig seconden. Paul Martens was de stoorzender in het peloton, waardoor de achtervolging niet je-van-het verliep. BMC wist zich te organiseren en raapte de koplopers op vijf kilometer op. Een groot peloton ging de finale in.

Gesink verspeelt zijn krachten
Greg Van Avermaet was de eerste die een serieuze aanval plaatste. Wereldkampioen Kwiatkowski probeerde te volgen, Robert Gesink kon met moeite de aansluiting maken in een groepje van vijftien. Dries Devenyns en Jan Bakelants waagden de sprong op twee kilometer, maar ook zij werden ingerekend. Julian Alaphilippe ging solo, maar Gesink was het die met een paar machtige pedaalslagen het gat dichtte.

Uran slaat toe
In de slotkilometer maakte Rigoberto Uran het tempo voor het peloton uit. Silvan Dillier werkte achter de Colombiaan, maar dat ging niet hard genoeg. Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter probeerden vergeefs in de sprint nog het gat te dichten. Slagter kwam nog het dichtst van de Nederlanders; hij werd vierde.

flag-ca Grand Prix Cycliste de Québec 2015 (1.UWT)
Uitslag: Québec – Québec (201,6 km)
1. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) in 5u09m46m
2. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) allen z.t.
3. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
4. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin)
5. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Merida)
6. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing)
7. flag-be Philippe Gilbert (BMC)
8. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)
9. flag-fr Warren Barguil (Giant-Alpecin)
10. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)

Dit artikel delen:

76 Reacties

Romāns Vainšteins 11 september 2015 om 23:07

Daartegenover staat misschien wel dat je Dumoulin de wegwedstrijd niet moet laten rijden.

Zo zie je maar dat bondscoach wielrennen een raar beroep is.

ProfrondeZevenbergen 11 september 2015 om 23:30

Leuke koers weer met een verrassende winnaar. Spannend tot het einde met een mix van type renners. Gesink is helaas te vroeg gegaan.
Slagter mooi vierde, die is in vorm. Dat was wel te verwachten, maar de bondcoach zag het niet. Sneu voor Slagter.

Skedel 11 september 2015 om 23:30

@liefhebbertje
Not done?? Is juist zo gepiept, wielrennen gaat nou eenmaal om vormpeil.

wakkie 11 september 2015 om 23:36

Jullie Nederlandse selectie is inderdaad veel te vroeg gemaakt. Slaat nerges op. Je moet die zo laat mogelijk maken en de mannen in uitstekende vorm meenemen.

achilles 11 september 2015 om 23:41

Uran fleurt zijn seizoen toch nog wat op. Blij dat er toch nog een aanvaller won (al was het in de laatste km).

En Kwiatkowski is groeiende, toch maar in het oog houden op het WK. Zou wat zijn als hij het nog is flikt.

Koel 11 september 2015 om 23:46

cycling_animal – 11 september 2015 om 22:39
Omdat Uran hiermee zijn seizoen goed maakt? Hij is overal door het ijs gezakt en wint nu een veredelt criterium…..

ajaxfandennis 11 september 2015 om 23:48

Het is toch een blamage dat een Slagter niet in de WK selectie zit. Als ik een Ligthart was, zou ik me er niet lekker bij voelen

ProfrondeZevenbergen 12 september 2015 om 00:25

@koel
Wat ben jij zuur zeg. Deze telt echt wel hoor.
Was je 2 jaar geleden ook zo negatief?

Miller 12 september 2015 om 00:42

Hoezo een blamage. Slagter heeft nog nooit bewezen mee te kunnen in een koers met de afstand van het wk. Dat is echt andere koek dan waarin hij de afgelopen heeft gekoerst

ajaxfandennis 12 september 2015 om 00:48

@miller in de heuvelklassiekers heeft die wel het 1 en ander laten zien. Die zijn ook van een aardige afstand. Ligthart, Van Baarle en Van Emden hebben daarin minder bewezen volgens mij.

klootje kriekeljon 12 september 2015 om 00:51

Misschien moet Slagter dan maar voor Astana gaan rijden, daar hoeven de kopmannen immers niet de volle afstand op eigen kracht te doen.

KnightBiker 12 september 2015 om 01:17

@Miller
Uitslagen van Slagter in LBL de laatste jaren wel eens gezien?

Quick step minded 12 september 2015 om 01:31

@Koel
Uran is in zijn hoofddoel dit seizoen (Giro) er uiteraard doorheen gezakt. (door een combinatie van ziekte en het feit dat grote rondes (ondanks 2 giro-podia) niet echt zijn ding zijn))
Hij wint nu deze race (en die is toch echt wel lekker) en is ook nog 7e in Strade Bianchi, 3e in de Tirreno, 5e in Catalonië, 5e in Romandië en 10e in San Sebastian. (+14 maal top-10 in ritten van WT-wedstrijden)
Bovenstaande mag dan niet zo spectaculair zijn als een giro-podium, het blijft wat mij betreft gewoon een degelijk seizoen voor iemand als Uran, een B+-kopman op WT-niveau, niet meer en niet minder.

Miller 12 september 2015 om 07:44

LBL is een zware koers, maar waarbij de aanloop naar het laatste gedeelte over het algemeen niet overdreven hard wordt gereden. Hij zal op het wk hooguit kunnen knechten, maar er zijn andere die dat op dit parcours veel beter kunnen

alsjewint 12 september 2015 om 08:11

Ben het wel met de analyse van @AndriesW eens. Leuk rondje , leuke koers en Gesink toch wat minder sterk dan 2 jaar geleden. Hij had misschien beter wat minder fel gereageerd op de uitval van Van Avermaet. De reactie op Alaphilippe daarna was indrukwekkend, maar leek ook meteen zijn Waterloo. Ik herinner me dat hij 2 jaar geleden voor de sprint ook flinke inspanningen had gedaan, maar toen kon hij wel doortrekken in een sprint. Deelnemersveld was toen wel wat minder.

Mooi ook toen Kelderman met Fuglsang ging. Daar leek wel muziek in te zitten. Uiteindelijk was het dan toch weer de oude Rooks wijsheid; wachten, wachten, wachten. Dat deed Uran heel goed. Mollema en Slagter zjjn zo te zien goed uit Alberta gekomen en haalden mooi top 10.

Op naar een mooie middag in Spanje!

elander 12 september 2015 om 08:28

Knap staaltje teamwerk van Gilbert. Lekker eventjes het gat met Van Avermaet en Kwiatkowski dicht rijden… En dan: tiens, zit iedereen in mijn wiel?

Rondo 12 september 2015 om 08:42

Denk je dat Slagter hier goed had gereden als hij zich op het WK had moeten voorbereiden ?
Het tijdig selecteren van een wk selectie is alleen maar goed.
Renners kunnen er samen met hun ploeg een trainings plan op trekken. Dat er iets mindere renners mee gaan is ook geen probleem, ook daar is een rol voor. Belangrijk is wel dat de renners aangeven hoe ze er in staan, hoe goed ze zich voelen.
Tja Uran… dan nog liever…vul maar een naam in:

tendam 12 september 2015 om 08:52
Quote:
Romāns Vainšteins – 11 september 2015 om 23:07
Daartegenover staat misschien wel dat je Dumoulin de wegwedstrijd niet moet laten rijden

Ja, de man die gisteren iedereen los reed op een kasseienklimmetje moet je niet het WK laten rijden dat wordt beslist op een kasseienklimmetje ;)

Quote:
Rondo – 12 september 2015 om 08:42
Denk je dat Slagter hier goed had gereden als hij zich op het WK had moeten voorbereiden ?
Het tijdig selecteren van een wk selectie is alleen maar goed.
Renners kunnen er samen met hun ploeg een trainings plan op trekken.

Dat is het idee, geloof ik, maar in de praktijk kun je maar beter gewoon renners meenemen die op dat moment in vorm zijn. Slagter is niet ineens slecht over 2 weken. En is gewoon een renner met veel meer klasse dan Ligthart. Beiden kunnen de afstand niet aan, al is Ligthart misschien meer bereid om te knechten voor z'n maatje Terpstra.

Coldeportes 12 september 2015 om 09:00

Prachtig van Uran!

(was het Gesink geweest dan was dit forum ontploft ;) )

Koel 12 september 2015 om 09:35

@Quick step minded – 12 september 2015 om 01:31
Je geeft aan dat grote rondes niet Uran’s “ding” zijn, ik kan mij voorstellen dat hij daar nu juist voor gehaald is.

tendam 12 september 2015 om 09:36

@coldeportes
Of Dumoulin natuurlijk…

debarreman 12 september 2015 om 09:54

@tendam
De beste kasseienklimmetjesrijders rijden op dit moment niet in de Vuelta. Zegt dus niets over de kansen van Tom, anderzijds kan die op dit moment eigenlijk alles aan.

Leuk woord, kasseienklimmetjesrijders.

tendam 12 september 2015 om 10:05

@debarreman
Degenkolb rijdt er wel, en die kon niet volgen… weliswaar met een lange beklimming in de benen. Op zo’n WK gaat het toch vooral om vorm en hardheid, die heeft Dumoulin beiden wel opgedaan, dus om hem dan niet in de wegrace op te stellen zou ik niet zo slim vinden. Ik zie eigenlijk alleen Terpstra het beter doen qua Nederlanders, en bij hem is het ook nog maar de vraag.

koos1 12 september 2015 om 11:21

@elander
Het rijden van Gilbert tegen Van Avermaet beloofd inderdaad veel voor het WK………
Ook in de laatste kilometer had Gilbert op kop kunnen rijden, dan ahdden ze Uran nog teruggepakt. Al had dan vooral Matthews ‘dankje’ gezegd voor het werk.

Purito 12 september 2015 om 12:43

Gilbert zou toch nog een topklassieker winnen dit seizoen?

Alleen Lombardije wordt nog beslist door een select groepje klimmers/puncheurs. Op het oude parcours welteverstaan (en het nieuwe). Alle andere klimkoersen zijn inmiddels veredelde groep-spurten geworden.

Uitgezonderd Strade Bianche wellicht.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.