Rio 2016: Armstrong grijpt goud, brons voor Van der Breggen
foto: Sirotti
woensdag 10 augustus 2016 om 14:50

Rio 2016: Armstrong grijpt goud, brons voor Van der Breggen

Kristin Armstrong is de nieuwe olympisch kampioene tijdrijden. De 42-jarige Amerikaanse was de snelste na 29,9 natte kilometers door Rio de Janeiro, in een tijd van 44.26. Anna van der Breggen mag voor de tweede keer het podium op, ditmaal met een bronzen plak. Olga Zabelinskaya eindigt als tweede en krijgt het zilver omgehangen. Ellen van Dijk eindigde als vierde na een klungelige val.

Armstrong opent het snelst
In erbarmelijke omstandigheden met regen en harde wind vertrokken de dames voor hun tijdrit. De Canadese Tara Whitten startte vroeg en reed sterke tussentijden die een mikpunt vormden voor de andere favorieten. Na tien kilometer zette zij 17.19 neer. Elisa Longo Borghini was de eerste renster die daaronder dook. Ellen van Dijk was goed op weg, maar al klimmend raakte zij van de weg en verloor ze een hoop tijd. Aan het tussenpunt lag ze daardoor twintig seconden achter de Italiaanse. Anna van der Breggen bleef slechts een seconde boven de tijd van Longo Borghini, terwijl Kristin Armstrong het vijf tellen beter deed.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Zabelinskaya slaat slag in tussenstuk
Aan het tweede punt, na 19,7 kilometer, was het opnieuw Longo Borghini die een richttijd neerzette. Van Dijk verloor daar zeventien seconden. Olga Zabelinskaya was na een sterk tussenstuk met 32.41 zeven tellen sneller dan Longo Borghini. Van der Breggen had geen antwoord op de rappe Russische, evenals Armstrong. De Amerikaanse had daar een achterstand van twee seconden.

Van der Breggen pakt nog medaille
Net als bij de eerdere tijdmetingen was Longo Borghini aan de finish een mikpunt. Dit keer wist Van Dijk wel een snellere tijd (44.48) te rijden dan de Italiaanse. Deze was al snel van de borden toen Zabelinskaya zestien seconden onder de tijd van de Nederlandse dook. Van der Breggen zag de dubbel in rook opgaan, ze verloor zes seconden. De enige renster die de Russische nog van goud kon houden, was Armstrong. De Amerikaanse haalde het onderste uit de kan en werd voor de derde keer op rij olympisch kampioene tijdrijden.

Anna van der Breggen mag dus de bronzen plak ophalen. Ellen van Dijk kon zichzelf wel voor haar kop slaan door haar ongelukkige val, want ze strandde op 22 seconden als vierde.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
10 augustus 2016 16:17
Om de boel nog een beetje op te stoken:

"The 1st and 2nd finishers today in the Women's TT are not on UCI testing pool, 3rd/4th/5th are" (Whereabouts)

Link naar UCI lijst
10 augustus 2016 16:31
@escapados kan hier iemand met kennis wat zinnigs over zeggen.
10 augustus 2016 18:59
Wordt tijd dat ze wakker worden bij de knwu, als je met triathlon als basis nog kan overheersen op je 43e, bikkels.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.