Ritzege Pinot in Dauphiné, Froome behoudt gele trui
Foto: Sirotti
zaterdag 11 juni 2016 om 17:38

Ritzege Pinot in Dauphiné, Froome behoudt gele trui

Thibaut Pinot heeft de voorlaatste etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De kopman van FDJ rekende in de koninginnenrit van La Rochette naar Méribel bovenop de top af met zijn landgenoot Romain Bardet. Chris Froome finishte als vierde en behoudt de gele trui. Hij nam zelfs nog wat meer voorsprong op zijn concurrenten Richie Porte en Alberto Contador.

Minnaard in omvangrijke kopgroep
Op de eerste van in totaal vijf zware beklimmingen ontstond een omvangrijke kopgroep van 27 man. Daarbij één Nederlander: Marco Minnaard van Wanty-Groupe Gobert. Thibaut Pinot had na zijn mindere dag van gisteren ook voor een plaatsje in de vluchtgroep gekozen. Verder waren ook onder anderen Daniel Teklehaimanot en Tsgabu Grmay, die strijden om de bolletjestrui, vooraan van de partij.

Contador valt aan, Mollema haakt af
De koplopers kregen nooit een hele ruime voorsprong van het peloton, waar aan de voet van de loodzware Col de la Madeleine de lont in het kruitvat werd gestoken door Alberto Contador en Fabio Aru. Ze kregen Joaquim Rodriguez en Contadors ploeggenoot Jesper Hansen met zich mee, maar de voorsprong van een half minuutje werd snel ongedaan gemaakt. Aru kreeg bij een tweede aanval wel de ruimte, terwijl Contador opnieuw door de mannen van Sky tot de orde werd geroepen. Bauke Mollema verging het veel minder. Hij haakte af bij de groep met de gele trui.

Aru maakte samen met Romain Bardet de sprong naar de uitgedunde kopgroep. Omdat het verschil met de groep der favorieten was opgelopen tot meer dan drie minuten, mocht Bardet zich virtueel leider noemen. Zijn eerdere metgezel Aru had zichzelf wat overschat en haakte vooraan af. Bij het begin van de slotklim waren vooraan nog tien man over, met België dankzij Jan Bakelants, Ben Hermans, Jurgen Van den Broeck en Laurens De Plus als hofleverancier. Ook George Bennett van LottoNL-Jumbo had de slag niet gemist.

Pinot wint, Bardet met lege handen
Op de 12,3 kilometer lange klim (6,6%) naar de finish waren het echter de Fransen die de dienst uitmaakten. Bardet gaf er als eerste een snok aan en kreeg alleen Pinot met zich mee. De twee sloegen de handen ineen, maar op drie kilometer van de top maakte Bardet met een demarrage aan de goede samenwerking een einde. Pinot kwam echter knap terug en bleek in de sprint steil bergop de sterkste.

Omdat het tempo in de favorietengroep nog aardig was opgevoerd, bleek ook de gele trui er voor Bardet niet in te zitten. Froome mocht ongeveer anderhalve minuut verliezen, maar kwam na één minuut en acht seconden als vierde over de streep. Daniel Martin werd derde. Porte en Contador verloren meer dan een handvol seconden.

Froome begint als leider aan slotrit
Froome begint morgen aan de zware slotetappe met een voorsprong van 21 seconden op zowel Porte als Bardet. Mollema, die aan het begin van de dag negende stond in het klassement, verloor bijna 28 minuten en valt hard weg uit de bovenste regionen.

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
11 juni 2016 17:39
Sterke outsiders, minder sterke 'favorieten'
11 juni 2016 17:41
Mooie rit gezien, jammer dattie zo laat live ging. bennet in ieder geval veel belovend als TLJ knecht en Contador en porte moeten toch nog wat gaan werken.

Wel jammer ergens dat Ettix en BMC dan toch weer de sky trein gaan helpen voordattie is opgerookt.

Ik ben trouwens ook beniwued naar wat er met mollema gebeurd is.
11 juni 2016 17:42
De Fransen hebben een nieuwe generatie renners voor het ak waar ze van kunnen genieten. Pinot Baret Alaphilippe en Barguil
11 juni 2016 17:43
Leuk die Fransen. Gaat een mooie Tour worden met Bardet, Pinot maar ook Alaphilippe en Roland. Hopelijk kunnen deze mannen het vuur aan de schenen leggen van Froome en zijn helpers.
11 juni 2016 17:43
Martin is toch wel erg goed hoor. Die klimt wel vaker prima, maar zo kort voor de tour met Froome de beste zijn... Of ie een klassement in de Tour gaat rijden betwijfel ik, maar als hij zich op ritten focust, dan schrijf ik hem op als favoriet voor 2 ritzeges en Olympisch goud.
11 juni 2016 17:44
Waar was Mollema?
11 juni 2016 17:49
Daan: Tijden komen er toch gewoon later op als ze op PCS staan, duurt nooit zo lang hoor.
11 juni 2016 17:52
George Bennett staat 15e in het AK nu.
11 juni 2016 17:52
Mollema??
11 juni 2016 17:53
Pinot pakt ook nog de bergtrui. Zie hem morgen ook wel weer meegaan in de ontsnapping.
11 juni 2016 17:54
Froome heeft deze Dauphine in zijn Zak of er moet morgen iets heel erg geld gebeuren. Ik denk dat Contador morgen de ettape pak met een paar seconde op Froome maar hij zal hem helaas niet winnen
11 juni 2016 17:56
mollema staat niet in de top 28?
11 juni 2016 17:56
Het is trouwens George Bennett, niet Sam Bennett.

Bennett heeft goed gereden en ook Clement top 20. Die rijdt zich wel in de Tourploeg van IAM (Wellicht als schaduwkopman).
11 juni 2016 17:57
Lekker voor Pinot. En Damn Daniel.
11 juni 2016 17:58
Dat denk ik niet.
Ploeggenoten zullen meespringen om de bergpunten weg te snoepen
Op de 2 cols van de 1e zal Pinot zelf voldoende punten pakken
11 juni 2016 18:01
Mollema niet gezien. Vraagteken! Gister ook al niet echt goed. Poels echt niet overtuigend. Landa klasse. Froome in zetel naar trui. Bardet en Pinot zullen nooit vrienden worden lijkt het. Porte verrassend geknakt op het laatst en Contador ook nog niet super. En onze Zuiderburen deden het prima!
11 juni 2016 18:01
Waar was Purito trouwens? Samen met Mollema toch de opvallende afwezige. Zou je van Aru ook kunnen zeggen, maar die wacht nog op zijn virusje.
11 juni 2016 18:02
Mollema wilde eens kijken of hij ook bij kon blijven door achteruit te rijden maar was vergeten zijn fiets om te draaien, of wat?
11 juni 2016 18:03
Landa verschroeiend op kop gereden!!
11 juni 2016 18:05
@LyndaLid
Purito moest eraf toen de favorietengroep nog uit 10 man bestond. Uiteindelijk 24e op zo'n 6 minuten. Zal het wel een beetje hebben laten lopen aan het einde.

Maar hij is ook duidelijk over zijn hoogtepunt heen. Ik hoop gewoon op een mooie ritzege in de Tour. Maar meer kun je niet meer verwachten.
11 juni 2016 18:06
Mollema was al gelost op de Madeleine, heeft zijn traditionele slechte dag hier
11 juni 2016 18:06
Straks gewoon iedereen tegen Sky in de Tour anders wordt het weer dodelijk saai. Die ploeg heeft 4 a 5 knechten straks rijden die eigenlijk gewoon goed genoeg zijn om zelf in de top-15 te rijden. Absurd.
11 juni 2016 18:08
Dat moet een mooie rit geweest zijn met de vroege aanvallen van o.a. Contador en de grote verschillen tussen de eerste dertig in de uitslag. Alaphilippe de meest opvallende prestatie in mijn ogen. Ik had hem in zo'n zware bergrit (nog) niet bij de beste verwacht. In negatieve zin Mollema. Ziek? Clement wel weer sterk.
11 juni 2016 18:08
Stef cl beste nederl op meer dan vijf ... even wennen hoor na al die nederl verbeteringen elke ronde
11 juni 2016 18:16
Blijft altijd moeilijk zo voorbereiding koers, over wie er goed gaan zijn in de Tour. Vind Martin wel verdomde goed rijden, en er zaten wel serieuze cols in waar hij meestal er toch wel doorheen zakt. Alaphilipe ook mooi, die staat er wel over een paar jaar als grote ronderenner

Om te reageren moet je ingelogd zijn.